Журналісти «Слідства.Інфо» встановили, що ексберкутівець, якому правоохоронці висунули підозру в побудові шпигунської мережі на Донеччині, знущається з викрадених українських дітей в окупованому Криму. 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо»: Побиття залізною палкою і підвал: як колишній беркутівець знущається з українських дітей в окупованому Криму.

12 квітня українські правоохоронці оголосили про підозру колишньому співробітнику розформованого спецпідрозділу міліції «Беркут» — Валерію Астахову.

За інформацією СБУ, після окупації Криму у 2014-му році він перейшов на бік ворога і вступив до лав підконтрольного російській спецслужбі угруповання під назвою «Євпаторійська рота народного ополчення».

Українські слідчі встановили, що під час повномасштабного вторгнення Астахов організував групу у телеграмі, де збирав інформацію про розташування українських військ, а потім зливав російським військовим.

Астахов та його поплічники збирали інформацію про розташування українських «Градів» у Бахмуті. Деяких з них вже судять за державну зраду. Сам Астахов переховується на окупованих територіях. Йому загрожує ув’язнення до 15 років (стаття 111, частина 2 КК України).

Журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що Астахов причетний до ще одного злочину — знущання з українських дітей.

Депортовані діти, яких вдалося повернути в Україну, впізнали Астахова не як агента ФСБ, а як свого ката.

Двоє депортованих до Росії українських дівчат з Херсона — Настя Митрофанова та Маша Сенчук — про яких «Слідство.Інфо» зняло документальний фільм, теж впізнали Валерія Астахова.

Журналісти видання «Інсайдер» зібрали свідчення українських дітей, які змогли врешті повернутися з окупації, і попросили впізнати кривдника. Один з хлопчиків, який повернувся додому минулого місяця, упізнав Астахова.

Діти розповідали про різні види катувань, утримання у підвалах, побиття та каральну психіатрію. 

«Нас змушували робити те, що ми не хотіли: співати гімн Росії, піднімати російський прапор. Для цього нам текст скидали в групу. Вони тримали нас у підвалі, казали «ви за Україну, ви не потрібні», — говорить журналістам український хлопчик.

Діти розповіли, що окупанти били усіх, хто мав проукраїнські погляди.

«Били палицею залізною. Астахов. Він за безпеку відповідає, але вдає з себе царя… По спині дівчинку вдарили, у неї прям синець смужкою був», — каже повернений додому хлопчик.

Злочини Астахова проти дітей тягнуться ще з 2014 року. Тоді він вже брав участь у депортації дітей зі Слов’янська. Астахов допоміг вивезти до Ростовської області 38 осіб, зокрема 21 дитину віком від 2 місяців до 12 років. 

У документах офіційного слідства вказано, що Валерій Астахов проживає у Євпаторії. Саме сюди у табір окупанти вивезли багато херсонських дітей, зокрема і врятованих журналістами дівчат Настю і Машу.

Наразі Астахов знаходиться на окупованому півострові, про що свідчать пропагандистські відео з місцевих телеканалів.

Читайте також: Підробка документів та вивезення «на яму»: хто допомагав росіянам викрадати та знущатися з херсонських дітей