Про неофіційну силову структуру керівника Волині Ігоря Палиці, яка жорстко розправляється з його опонентами, дізнавалося Слідство.Інфо

Луцьк. Зима 2016 року. Волинські активісти вийшли на вулицю мітингувати за незалежну переатестацію правоохоронних органів, однак прихильників реформи зустріли кастетами. Докази вказують – до побиття громадських активістів причетне формування голови Волинської обласної ради місцевого мільйонера Ігоря Палиці.

Це Сергій Чуріков – луцький бізнесмен. Його компанія займається будівельно-монтажними роботами у Польщі. Сергій був активним учасником Революції Гідності. З того часу взявся ще й за громадську діяльність. Хотів, щоб нова поліція очистилася від старих скомпрометованих кадрів. Так бізнесмен почав допомагати з  організацією мітингів на підтримку переатестації волинських правоохоронців.

– Коли почалася атестація, я вам чесно скажу, з самого початку я не вірив, тому з самого початку я не подавав документи в атестаційну комісію, бо думав, що це дурня. Але коли побачив, що, по-перше, старі кадри дійсно починають переживати і це для них болюча тема, я десь собі зрозумів, що це правильна річ і побачив, наскільки це мобілізувало громадське середовище, справжнє громадське середовище, – розповідає Сергій Чуріков.

У день, коли переатестацію проходили керівні кадри волинської міліції, Чуріков втрапив у халепу.

– Я собі спокійно підійшов до дверей, почав шукати ключі, вийняв портмоне, вони якраз підіспіли, нормально стояли за спиною, відкриваю. В руках пакет, в правій руці портмоне, заходжу і отримую низку ударів в голову, – пригадує через півтора роки після нападу громадський активіст.

Зі струсом мозку чоловік лежав у лікарні два тижні поспіль. На місці злочину після втечі нападників залишилися сліди від взуття і ключі від автомобіля. Поліція встановила, що докази з місця нападу ведуть до членів громадського формування «Варта порядку». Утворена у 2014 році організація, нібито, мала на меті співпрацювати із правоохоронними органами. Очільник псевдо-громадського формування Олександр Тиводар у рекламному ролику окреслив коло учасників.

– Ми почали залучати підготовлених хлопців, які відслужили в армії, які ще навіть не служили, але проходять підготовку у нас, відпрацьовують, набираються досвіду, – зазначає Тиводар.

Сергій Чуріков вважає, що мета створення цього громадського формування інша: силою розправлятися з опонентами волинського керманича Ігоря Палиці.

–  Це не є питання, що Чуріков десь колись щось сказав проти когось, а задача цих хлопців, цієї групи, створити в області атмосферу страху. Щоб при згадуванні прізвища якогось олігарха в людей падала можливість супротиву і для того створюється атмосфера страху. Здійснюються побиття, підпали, напади і так далі, – зазначає чоловік.

Ігор Палиця своєю кар’єрою має завдячувати дніпропетровському олігарху Ігорю Коломойському. Палиця пройшов шлях від керівника підконтрольної йому «Укрнафти» до народного депутата та очільника Одеської, а потім і Волинської областей.

– Це мій товариш, і в деяких компаніях ми з ним разом є акціонерами. Хочу сказати, що багато чого розумного я навчився в пана Коломойського, – розповідав політик кілька років тому в коментарі журналістам.

Сьогодні Коломойського та Палицю пов’язує партія «УКРОП», яка має найбільшу фракцію в обласній і міській раді. А сам Палиця – місцевий партійний ватажок «Укропу». Як тільки він почав керувати Волинню, формування «Варта порядку» взяла під охорону будівлю обласної ради в Луцьку.

Щодня тут чергує двоє-троє представників організації. Договір із так званим громадським формуванням підписав завгосп Волинської облради Віктор Талашко. Чиновник уникає розмов із журналістами про співпрацю із «Вартою порядку».

– Я вас прошу, зверніться, будь ласка, письмово і вам буде надана відповідь на ваше питання. Згідно закону я вам відповім, – мовить Талашко, ховаючись від журналістів.

 Ну, закон передбачає, що ви маєте відповідати на усний запит. Це також усний запит. Згідно закону.

 

– Не мішайте, будь ласка, працювати, – заперечує посадовець і закриває двері перед очима в журналістів.

Ми поговорили з людьми, пов’язаними із «Вартою порядку». На умовах анонімності вони розповіли про особливості роботи організації. Вони стверджують, що «Варта порядку» –  це неформальна силова структура керівника Волині. Незважаючи на те, що закон забороняє членам громадського формування мати зарплату, за словами наших співрозмовників, члени «Варти порядку» щомісяця отримують готівку.

Ну коли там… на якісь там мітинги їздили, допомагали… там офіс в центрі був, охоронялися якісь території, об’єкти, то получали більше. Коли нічого не робили, то отримували небагато, – розповідає наш співрозмовник.

–   А які це суми були?

–  Це було до 10 тисяч гривень. Більше ніхто не получав.

Як свідчить офіційна відповідь чиновників, щороку «Варті порядку» перераховують 50 тисяч гривень  з міського бюджету Луцька. Але основні витрати так званого громадського формування покриває Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». За інформацією інсайдерів, значну частину коштів  фонд отримує від компанії «Зірка Буковелю» українського олігарха Ігоря Коломойського.

– Раз в квартал було 5 мільйонів гривень, які через бухгалтерію проходили. Це лише те, що приходило офіційно. Там ще були неофіційні кошти, – розповідає співрозмовниця, яка мала зв’язки із Фондом «Тільки разом».

– Як я це все бачу: створюється якась громадська організація, бойова секція або ще якась там… І там є певна кількість людей, які щось можуть зробити в суспільстві, мають якийсь вплив. Тоді з’являється якась політична сила і купує її: садить на зарплату верхівку, верхівка організації ділиться з найближчим оточенням… Ну так я це бачу. І ця організація буде робити те, що їй скажуть ті, хто платить, – висловлює своє бачення наш співрозмовник, обізнаний із діяльністю громадського формування.

Поки «Слідство.інфо» працювало над розслідуванням, співробітники СБУ у Луцьку затримали голову громадського формування «Варта порядку» Олександра Тиводара. Йому та іншим членам формування інкримінують порушення за низкою статей, серед яких і незаконне стеження за незручними для Ігоря Палиці та його партії людьми.

Керівник обласного управління СБУ погодився розповісти, в чому підозрюється затриманий ватажок «Варти порядку». За словами Юрія Фелонюка – це контрабанда і стеження за посадовими особами. Але нас цікавить, хто міг покривати діяльність цього скандального громадського формування.

– Чи перевіряється інформація, що благодійний фонд Палиці «Тільки разом» фінансував це? – запитуємо у правоохоронця.

– Перевіряється дуже багато версій стосовно фінансування саме діяльності цих людей, – зазначає Юрій Фелонюк.

– Ви часто буваєте в приміщенні обласної ради, бачили, що там чергують два-три бійця громадського формування «Варта порядку»? Чи не задавалися питаннями: ці люди тут сидять, фактично цілий робочий день, тратять свій час, все на громадських засадах? Можливо, ці люди теж не просто так там сидять?

– Можливо. Можливо, вони такі патріоти… (посміхається)

Депутатка і екс-секретарка Луцької міської ради Юлія Вусенко – одна з тих, за ким, на думку СБУ, незаконно стежили бійці «Варти порядку». Опонентка партії «УКРОП» вважає, що такі дії не виконуються без політичного замовлення.

– В мирному західному обласному центрі зробити таке громадське формування, яке має таку кількість зброї і таку кількість людей, які отримують за це заробітну плату, а не служать за ідею, так, приходять розділяти просто якісь погляди, і в майбутньому говорити про те, що вони готові у випадку чого стати на те, щоб боронити своє місто, ну сьогодні я не бачу потреби в цьому. Тому думаю, що абсолютно все, що відбувалося, стовідсотково контролювалося саме Ігорем Палицею, – вважає Юлія Вусенко.

Журналісти «Слідство.інфо» надіслали запит до Фонду чиновника з проханням надати фінансові звіти, однак нам відмовили. Аби отримати доступ до публічної інформації, ми подали позов на розгляд Феміди. Судова тяганина триває уже декілька місяців. Тим часом ми неодноразово зверталися за коментарем до формування «Варта порядку» та його головного спонсора – Фонду олігарха Ігоря Палиці. Обидві організації проігнорували наші журналістські запити. Підопічні Палиці відкидають будь-які спроби записати інтерв’ю із чиновником.

– Коли буде Ігор Петрович і коли до нього можна підійти? – запитуємо у керуючого справами Волинської обласної ради Дмитра Дубняка.

– Дивіться, якщо у вас є запитання до голови обласної ради – будь ласка, залиште письмовий запит. Все, – відповідає чиновник.

– Ну чому ми не можемо звернутися до нього, просто поспілкуватися? За інтерв’ю. Інтерв’ю коли ми можемо з ним записати?

– Ну, інтерв’ю я не знаю, коли ви зможете записати, будь ласка, зверніться письмово, коли ми можемо записати інтерв’ю, і отримаєте відповідь.

Заступник голови правління Фонду «Тільки разом» Орест Маховський каже, що політик власноруч фінансує іменну організацію.

– По фінансуванню благодійний фонд, як ви знаєте, має засновника – Палицю Ігоря Петровича. Він єдиний засновник нашого фонду, це передбачено статутними документами. Вони у відкритому доступі, можете самі це знайти і, відповідно, послатися на джерела. Тому фінансування відбувається нашим засновком Палицею Ігорем Петровичем, – каже Орест Маховський.

Напади на громадських активістів, блокування роботи журналістів в стінах обласної ради і погроми на митниці – в усіх цих випадках на Волині протягом останніх трьох років фігурували члени «Варти порядку». Поліція розслідує низку кримінальних проваджень. І хоча офіційне слідство в більшості випадків встановило учасників інцидентів, підозр їм досі не висунуто. У тому числі і виконавцям нападу на Сергія Чурікова.

– Підозра нікому не оголошена. Є презумпція невинуватості, тому говорити, що будь-хто скоїв даний злочин, в мене немає жодних підстав. Особи, про яких ви говорите, що загубили ключі, що знайшли там посвідчення певних громадських формувань, вони встановлені. Тобто, їх поліція встановила, однак їх причетність до даного злочину не доведена на даний час, – коментує хід розслідувань заступник начальника слідчого управління Головного управління Нацполіції Волині Максим Новицький.

Громадський активіст Сергій Чуріков вважає, що розслідування інцидентів навмисне  гальмують півтора роки поспіль. Більшість керівників міліції Волині, переатестації яких громадські активісти вимагали на мітингах, зрештою одягнули форму поліцейських.

– Я не знаю, чи називати цих людей «Вартою порядку», чи ні, тому що «Варта порядку» – це легальний підрозділ, який, в принципі, повинен діяти в рамках законодавства. Я думаю, що це певне організоване злочинне угрупування, яке якимось чином афілійоване з «Вартою порядку». Чи вони будуть продовжувати діяти? Так, звичайно, тому що в підготовку, за моєю інформацією, були заінвестовані дуже великі кошти і я думаю, що не помінялися задачі, які стоять – тобто, залякати, створити атмосферу страху, вплинути на бажання інших людей протистояти монополізації влади в конкретно взятому регіоні певною політичною силою, – вважає Сергій Чуріков.

Час покаже, чи можуть правоохоронці покарати усіх винних в цій історії. Доки за створення таких силових блоків не буде відповідальності, доти такі структури політики зможуть використовувати в будь-якому регіоні країни.

/Аріна Крапка, Юрій Горбач для “Слідства.Інфо”