Український газовий олігарх Дмитро Фірташ володіє 46 ділянками виноградників у регіоні Нова Аквітанія неподалік від Бордо. Його компанія виробляє і продає вино, яке ще донедавна можна було придбати в Україні.

Про це йдеться у відеоматеріалі «Слідства.Інфо»: «Олігарх Дмитро Фірташ володіє французькими виноградниками вартістю 7,6 мільйонів євро».

Як довідалися журналісти «Слідства.Інфо», дякуючи базі даних французької нерухомості, створеної нашими колегами з болгарського проекту BIRD.bg, Фірташ має виноградники у Франції, які придбав за понад сім мільйонів євро. 

Відповідно до документів, які є у розпорядженні журналістів, у 2008 році компанія Scea Du Chateau De Gulhemanson, яка належить Фірташу, придбала виноградники за 7,6 млн євро. Директором цієї французької компанії є колишній управляючий директор  DF Group Роберт Шетлер-Джонс

За нашими розрахунками, загальна площа виноградників — понад 60 гектарів. 

Компанія Scea Du Chateau De Gulhemanson до 2008 року належала сім’ї Рокморелей, які продали її іншій компанії Фірташа Societe Civile Du Chateau De Fompeyres

Ще донедавна вино з виноградників Фірташа постачалося в Україну — досі на сайтах супермаркетів можна знайти вина з його виноробні. Ціна за пляшку – 300-700 гривень. Щоправда, вказано, що такого вина зараз немає у наявності.

Ми також виявили, що у 2019-му році виноградники стали заставою за кредити компанії Фірташа у ВТБ банку. Сума застави — ті ж 7,6 мільйонів євро, скільки коштували виноградники у 2008 році.

Якщо до 2022-го року борг не погасять, теоретично російський банк зможе забрати виноробний бізнес українського олігарха.