Любов до палаців та елітних вин привела українського олігарха Дмитра Фірташа у Францію — в один із найбільших винних виноградників у світі, що знаходиться в районі Бордо.

Дмитро Фірташ — людина далеко не бідна. Він не перший рік входить у сотню найбагатших українців за версією журналу Forbes. Йому також належить більше половини українських облгазів-збутів, які постачають газ у домівки українців, і група компаній DF Group, яка включає азотний, аграрний, медійний бізнес та нерухомість.

Тож виноградники за 7,6 мільйонів євро — вишенька на торті статків олігарха.

Проте у контексті того, що останні 7 років Фірташ перебуває під слідством американських правоохоронців і знаходиться під домашнім арештом — це важлива знахідка.

Зокрема, американці підозрюють Фірташа у багатомільйонній корупційній змові з індійськими чиновниками для отримання дозволів на розробку родовищ титанових руд в Індії. Якщо злочин буде доведено, у США олігархові загрожує до 80 років в’язниці, а також конфіскація активів.

Американці вже зробили перепис компаній та майна Фірташа, яке збираються конфіскувати — це досить об’ємний список. Проте наші журналісти знайшли ще один бізнес-актив українського олігарха, про який раніше не було відомо широкому загалу. Це — 46 ділянок виноградників у Франції, вартістю майже 8 мільйонів євро.

Що це за виноградники, чому вони важливі і що нині відбувається з мільйонними статками олігарха Дмитра Фірташа — дивіться у матеріалі «Таємниці Слідства»