У Службі безпеки України провели аукціон на капітальний ремонт їдальні санаторію в Одесі. Найкращу цінову пропозицію в ньому запропонувала фірма «Граніт-Монтажбуд» — вона зобов’язується виконати роботи за 56,6 мільйона гривень. Судячи з поданих нею документів, компанія планує обладнати приміщення СБУ кухонною технікою, в тому числі, й російського виробництва. Ідеться, зокрема, про газові котли для приготування їжі та газові плити, а також різноманітне холодильне обладнання. Утім, наразі тендерний комітет переможця ще не затвердив.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Аукціон, у якому взяли участь три компанії, відбувся сьогодні, 10 серпня. Компанія «Граніт-Монтажбуд» стартувала з ціни 57,7 мільйона гривень і в ході торгів опустилася до 56,6 мільйона гривень. Пропозиція найближчого конкурента — фірми «СК Тамерлан» — була на 6 тисяч гривень вищою. Третя фірма під назвою «Алмаз» пропонувала ціну 66,8 мільйона гривень і впродовж аукціону пропозиції не знижувала.

З-поміж документів, які фірма «Граніт-Монтажбуд» подала на тендер, є інструкції з використання кухонного обладнання, яке вона, імовірно, планує встановлювати в ході ремонтних робіт. Серед цього обладнання ми виявили техніку, вироблену російськими компаніями.

Йдеться, зокрема, про компанії «Чувашторгтехніка» та «Елінокс», які виготовляють кухонне обладнання під торговою маркою Abat і зареєстровані в місті Чебоксари Чуваської республіки Росії. Перша виробляє газові котли для приготування їжі, а друга — кухонні плити.

Також «Граніт-Монтажбуд» у документації надала інструкції з використання холодильного обладнання російської компанії «Полаір», центральний офіс якої — в Москві. Наприкінці 2018 року ця фірма відкрила представництво в Україні, зареєстроване в Києві, яке має назву «Полаір Україна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ без конкурсу замовила черевиків на майже 7 млн грн фірмі родини екснардепа

Як ми довідалися, компанію «Граніт-Монтажбуд» у березні минулого року заснував житель Одещини Олександр Бурденко. З того часу вона перемогла у тринадцяти тендерах на суму понад 13,3 мільйона гривень. Замовниками компанії були, серед інших, Головне управління Нацполіції в Одеській області, Територіальне управління служби судової охорони Одещини, Одеська міська рада.

Виконувала «Граніт-Монтажбуд» роботи і в одеському санаторії СБУ. Зокрема, 29 липня поточного року санаторій Служби безпеки уклав із фірмою договір на капітальний ремонт корпусу вартістю майже 4,9 мільйона гривень.

У дворі санаторію

Інша компанія, «СК Тамерлан», яка посіла на аукціоні друге місце, теж раніше була підрядником в одеському санаторії СБУ. Зокрема, у 2017-2018 роках вона уклала з ним договорів на 5,9 мільйона гривень. Ми виявили, що ця фірма фігурує у кримінальному провадженні слідчих Нацполіції Одещини щодо розтрати майна. Про це йдеться в ухвалі Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 17 березня 2020 року.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Служба безпеки відмовилася надати журналістам інформацію про помічників та радників керівника відомства Івана Баканова. У відомстві інформацію про штатних співробітників назвали даними з обмеженим доступом, а поширення інформації щодо радників на громадських засадах, на думку керівництва СБУ, не допускається без їхньої згоди. На думку медіаюристки ІРРП Оксани Максименюк, така відмова є незаконною, адже спецслужбовці її не обґрунтували.