Служба безпеки України відмовилася надати журналістам інформацію про помічників та радників керівника відомства Івана Баканова. 

Відповідь про відмову розголошувати ці дані “Слідство.Інфо” отримало на свій запит. 

Список помічників та радників голови СБУ журналісти запитували відповідно до закону “Про доступ до публічної інформації”. Утім, у Службі безпеки відомості щодо штатних співробітників назвали інформацією з обмеженим доступом, а поширення інформації щодо радників на громадських засадах, на думку керівництва СБУ, не допускається без їхньої згоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Нові” обличчя СБУ: Баканов призначив заступником посадовця часів Януковича

На думку медіаюристки ІРРП Оксани Максименюк, така відмова є незаконною, адже спецслужбовці не обґрунтували її. У коментарі “Слідству.Інфо” вона зауважила, що відповідно до позиції Верховного Суду, СБУ повинна була пояснити, чому не надає запитувану інформацію. 

“Закон каже, що вся інформація є відкритою. І виходячи з цього, вона тільки може підлягати обмеженню. Але виключно із застосуванням трискладового тесту. Таке вони не застосувати, і тому така відмова є незаконною”, — вважає Максименюк.

Так званий трискладовий тест передбачає, що будь-яка державна структура повинна чітко обґрунтувати, чому не надає запитувані відомості. Так, зокрема, СБУ має чітко пояснити, чи може порушити національні інтереси розголошення інформації, у чому саме воно їх порушить і чи буде завдано шкоди, якщо ця інформація буде розголошена. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ СБУ минулоріч витратила на автомобілі 40 млн грн — вдвічі більше ніж у 2018-му

Також медіаюристка додає, що обмеження інформації можна обґрунтувати оперативно-розшуковими або слідчими діями в органах СБУ. Проте сумнівним, на її думку, є те, що радники та помічники голови Служби безпеки залучені до такої діяльності: “Я більш ніж впевнена, що радники чи помічники не здійснюють якусь функцію, яка потребує засекреченості”. 

Нагадаємо, нещодавно “Слідство.Інфо” дослідило перелік прізвищ, які є радниками і помічниками голови Національної поліції. Серед них ми виявили колишнього керівника поліції Херсонщини Артура Мєрікова. Особа Мєрікова стала відома громадськості передусім через справу херсонської активістки і чиновниці міськради Катерини Гандзюк. Він очолював поліцію області в той час, коли її облили кислотою. І саме херсонські правоохоронці під керівництвом Мєрікова спочатку розслідували цей злочин. Робота поліції зазнала гучної критики суспільства — спершу слідство затримало непричетну до нападу людину.