Ужгородський міськрайонний суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту екскерівнику ДП «Ужгородське лісове господарство». У Закарпатській області за грантові кошти від ЄС будували розсадник дерев, які стійкі до змін клімату.  Під час будівництва, за інформацією правоохоронців, вкрали понад 3 млн грн. У цьому підозрюють екскерівника ДП «Ужгородське лісове господарство», бо він підписав підроблені документи, де була завищена вартість виконаних робіт.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

На початку жовтня 2021 року ДП «Ужгородське лісове господарство» оголосило тендер на будівництво лісового розсадника для вирощування дерев, які пристосовуються до змін клімату.

Будівництво цього розсадника було одним з кроків реалізації проєкту «ШЛЯХИ ДО ЗДОРОВИХ ЛІСІВ: посилення стійкості, життєздатності й адаптаційної спроможності лісів в прикордонних регіонах України та Словаччини». Це грантовий проєкт, який фінансувався Європейським Союзом (на його реалізацію виділили 3,17 млн євро).

На тендер з будівництва прийшло дві компанії: ТОВ «ТРАСТ-СТАНДАРТ-БУД» та ТОВ «ПБК «ЗАКАРПАТРЕКОНСТРУКЦІЯ». Аукціону, у якому підприємці змагаються для зниження вартості своїх послуг, не було. У результаті найменше за свою роботу запропонувало ТОВ «ПБК «ЗАКАРПАТРЕКОНСТРУКЦІЯ» — 13,95 млн грн. З компанією уклали договір й вона почала будівництво. 

У листопаді 2021 року в Державної аудиторської служби України, яка, зокрема, слідкує за використанням грошей держорганами, виникли запитання до закупівлі. У своєму висновку аудитори написали, що тендерна документація складена з порушеннями.

Закупівлею також поцікавилися українські правоохоронці. Вони вважають, що екскерівник ДП «Ужгородське ЛГ» Володимир Зварич не догледів, як вкрали понад 3 млн грн під час будівництва розсадника. Він підписав акт виконаних робіт, де вартість теплиці складала 5,2 млн грн.  Згідно з інформацією правоохоронців, «ПБК «ЗАКАРПАТРЕКОНСТРУКЦІЯ» купило теплиці за 2,3 млн грн, а потім завищило їх вартість у документі.

Володимиру Зваричу загрожує 5 років в’язниці, заборона очолювати держоргани та штраф. Поки суд Ужгородського міськрайонного суду обрав йому запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. 

Згідно з інформацією аналітичної системи YouControl, ТОВ «ПБК «ЗАКАРПАТРЕКОНСТРУКЦІЯ» існує на ринку з 2011 року. Компанію заснував Михайло Несух, який володіє та керує нею зараз.

Від 2016 року компанія підписала угод з держзамовником на 133 млн грн

Читайте також: У Вінниці комунальне підприємство не знало, що віддає 262 тисячі гривень сумнівній компанії