Судді Конституційного Суду Володимир Мойсик та Ігор Сліденко, які вчора у складі колегії прийняли рішення про неконституційність ряду положень про майнові декларації, самі порушили правила декларування. Зокрема, вони несвоєчасно повідомляли про суттєві зміни в своєму майновому стані. Через це Національне агентство з питань запобігання корупції склало на них протоколи. Днями Голосіївський райсуд Києва повинен їх розглянути.

Про це свідчить повідомлення НАЗК, а також копії протоколів, які є в нашому розпорядженні.

Зокрема, суддя Ігор Сліденко двічі порушив вимоги частини 2 статті 172-6 Кодексу про адмінправопорушення (порушення вимог фінансового контролю, — Ред.), несвоєчасно повідомивши про суттєві зміни в майновому стані у травні та грудні 2019 року. Він не вказав вчасно дохід сукупно у 330 тисяч гривень. Також вчасно не задекларував понад 150 тисяч гривень доходу суддя КС Володимир Мойсик у лютому поточного року. За такі порушення передбачено штраф від 1,7 до 3,4 тисяч гривень.

Зауважимо, що протокол щодо судді Мойсика Голосіївський райсуд Києва має розглянути завтра, 30 жовтня. А засідання щодо судді Сліденка повинно відбутися 9 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського пообіцяли вдновити скасовані КС норми щодо декларування майна та доходів

Володимир Мойсик та Ігор Сліденко були в складі суддів КС, які 27 жовтня визнали неконституційним покарання за недостовірне декларування, а також скасували низку повноважень НАЗК. Сліденко був суддею-доповідачем у цьому рішенні.

До слова, Ігор Сліденко працює суддею КС із березня 2014 року. Володимир Мойсик — із січня 2016-го.

Також, як раніше розповідало «Слідство.Інфо», Національне антикорупційне бюро зареєструвало кримінальне провадження за фактом недостовірного декларування суддею Конституційного Суду Іриною Завгородньою на суму 615 тисяч гривень. Ідеться про недекларування автомобіля Land Rover 2012 року випуску, який належав її чоловікові. Довідку про імовірне правопорушення судді за результатами повної перевірки декларації склало НАЗК.

У НАЗК раніше заявляли про особистий інтерес Мойсика, Сліденка та Завгородньої у справі про неконституційність окремих положень закону «Про запобігання корупції». Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський начебто клопотав про відвід цих суддів, утім КС відмовився задовольнити клопотання.