Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявляє про особистий інтерес кількох суддів Конституційного Суду (КС), які розглядають справу про неконституційність закону, що передбачає відповідальність за незаконне збагачення.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із офіційного сайту НАЗК.

У відомстві зауважують, що особистий інтерес є щонайменше в трьох суддів.

Так, за даними відомства, суддя Ірина Завгородня вказала недостовірні відомості в декларації на суму понад 600 тисяч гривень. У НАЗК додають, що за цим фактом Національне антикорупційне бюро (НАБУ) зареєструвало кримінальне провадження.

Іще, за даними Нацагентства, судді КС Ігор Сліденко та Володимир Мойсик не вказали вчасно у своїх деклараціях про суттєві майнові зміни.

За даними НАЗК, представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський заявив клопотання про відвід цих суддів. Утім, КС відмовився задовольнити клопотання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КСУ визнав неконституційними окремі положення закону про Національне антикорупційне бюро

Як зауважують у відомстві, 8 жовтня Конституційний Суд почав розгляд справи про неконституційність окремих положень Закону «Про запобігання корупції», Кримінального кодексу та ряду інших законів за поданням 47 народних депутатів.

Депутати вимагають визнати неконституційними статті Кримінального кодексу, якими встановлено відповідальність посадовців за незаконне збагачення, недостовірне декларування, а також вимоги щодо конфіскації незаконно набутого майна. Також депутати вимагають скасувати відкритий цілодобовий доступ до реєстру декларацій.

Крім того, як додають у НАЗК, пропонується скасувати обов’язок посадовців зазначати в деклараціях інформацію про членів сім’ї (зокрема, їхні статки), дані про нерухомість декларанта, фінансові зобов’язання посадовців (кредити, позики тощо).

До того ж депутати просять визнати неконституційним моніторинг способу життя чиновників, який НАЗК розпочало влітку поточного року.

«Ці умови фактично зроблять неможливими ефективну перевірку декларацій та конфіскацію незаконно набутого майна», — зазначив керівник НАЗК Олександр Новіков.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Конституційний Суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро України, яке відбулось ще у 2015 році. У статті «Рішення Конституційного Суду щодо директора НАБУ: 10 запитань і відповідей» ми розповіли, чому так сталося і що це означає.

 

Також голова КСУ оскаржує в суді припис НАЗК.