У 2011 році фільм «ДАУ» російського режисера Іллі Хржановського став одним із переможців першого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно та отримав з українського бюджету понад 6,26 мільйонів гривень. Утім, до сьогодні держагентству так і не здали фільм.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Як українська держава фінансувала фільм “ДАУ” і що з цього вийшло».

Відповідно до укладеної угоди, фільм «ДАУ» мали здати держагентству вже до кінця 2012 року. 70% від виграної суми (понад 4 мільйони гривень, — РЕД.) компанія «Феномен-Україна», яка займалась зйомками стрічки на території України, отримала одразу.

Утім, у 2012-му ніякого фільму Держкіно не отримало. Як і в 2013 чи 2014 роках. Кожну відстрочку супроводжувала окрема додаткова угода з «Феномен-Україна», в яких здебільшого йшлося про перенесення здачі фільму й зміни до фінансування. На сьогодні цих угод уже 12.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Слідство.Інфо» презентувало фільм на одеській кіностудії

Двічі строки здачі фільму продовжували через суд. Зокрема, у 2014 році «Феномен-Україна» надіслала держагентству позов, у якому просила перенести здачу стрічки до травня 2015 року. Причиною назвали раптову хворобу одного з монтажерів проєкту — британця Девіда Хілла. Господарський суд Києва тоді позов задовільнив.

Вдруге до компанії позивалось уже Держкіно. Агентство просило «Феномен-Україна» виконати умови контракту та виплатити 327 тисяч гривень штрафних санкцій. Команда фільму виступила із зустрічним позовом — знову про зміну строків здачі стрічки. Дедлайн просили відкласти до грудня 2016 року. Причиною знову назвали хворобу Хілла.

Під кінець 2015-го Господарський суд Києва задовольнив вимоги «Феномен-Україна». Держкіно намагалось оскаржити це рішення, але в апеляційній інстанції суд відмовив агентству вдруге.

За словами Пилипа Іллєнка, який очолював Держкіно із серпня 2014-го по серпень 2019-го, всі рази «Феномен-Україна» просила продовжити договір саме через брак часу для завершення монтажу.

«Вони демонстрували вже змонтовані фрагменти, щоб показати, як у них усе просувається. Одного разу навіть відмовились від [частини] державного фінансування. Там залишалася досить велика сума. Тоді ми зняли зобов’язання з держави і вона їм була нічого не винна», — сказав він. 

На яку саме суму зменшилось державне фінансування фільму, в Держкіно «Слідству.Інфо» не повідомили.

Згідно з останньою, 12-тою угодою, фінальну версію фільму «Феномен-Україна» мали здати до кінця червня 2018 року. Наприкінці квітня 2018-го Ілля Хржановський, нарешті, представив Держкіно фільм «ДАУ». Після показу для конкурсної комісії «Феномен-Україна» мали здати вихідні матеріали й передати фінальні негативи в Національний центр Олександра Довженка (державний архів усіх фільмів, які будь-коли було знято за участі України). Однак досі цього не відбулось.

Наразі Держкіно судиться з цією компанією, щоб повернути хоча б частину грошей за незданий фільм. Так, восени 2019-го агентство знову звернулося до суду із позовом до «Феномен-Україна». У своїй заяві вони вимагають у компанії, врешті-решт, виконати умови договору і здати фільм. Також «Феномен-Україна», відповідно до позову, мають сплатити 1,3 мільйона гривень штрафних санкцій.

Цьогоріч Держкіно змінило свої вимоги — у лютому цього року вони попросили суд розірвати договір з компанією. Чергове засідання в цій справі мало відбутися 5 травня, однак його перенесли через хворобу судді.