Вищий антикорупційний суд (ВАКС) закрив кримінальне провадження щодо недостовірного декларування ексміністром енергетики і вугільної промисловості Ігорем Насаликом, а також суддею Вищого адміністративного суду Олегом Голяшкіним. Це стало можливим завдяки скасуванню Конституційним Судом кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із повідомлень на офіційному сайті ВАКС.

Обидва рішення суд ухвалив 24 листопада. Зауважимо, що наприкінці жовтня Конституційний Суд скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації), за якою судили Насалика та Голяшкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контролювати суддів можуть тільки судді, а не НАЗК: про що йдеться у скандальному рішенні КСУ

Підозру ексміністру Насалику оголосили в липні минулого року. За версією детективів, іще 2014 він позичив у фізичної особи 1,25 мільйона доларів і не вказав це в декларації. Також, як встановило слідство, він не вказував цієї позики і надалі.

У вересні цього року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що за результатами перевірки декларацій Насалика за 2018 та 2019 роки виявило незадекларованого майна на 34,6 мільйона та 29,6 мільйона гривень відповідно. Згодом Насалик звернувся із позовом до Окружного адміністративного суду, у якому вимагав у НАЗК скасувати довідку про перевірку його декларацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДБР розслідуватиме ймовірний замах суддів Конституційного Суду на захоплення державної влади

Щодо судді Вищого адмінсуду Олега Голяшкіна, то як повідомляє видання «Слово і діло», його обвинувачували за недостовірні дані в деклараціях за 2015 та 2016 роки. Зокрема, він приховав дві об’єднані квартири в центрі Києва, які належать матері судді. Як з’ясувало слідство, у цих квартирах Голяшкін проживав разом із сім’єю. У своїй декларації, як стверджує видання, суддя вказував, що живе безкоштовно у знайомого.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», у результаті рішення Конституційного Суду ВАКС закрив кримінальне провадження щодо недостовірного декларування мером Одеси Геннадієм Трухановим статків на суму 16,3 мільйона гривень у 2017 році. Згодом суд закрив і ще одну справу за підозрою в недекларуванні Трухановим статків на понад 51 мільйон гривень у 2015-2016 роках.