Державна кримінально-виконавча служба (ДКВС) планує замовити фірмі «Артемзбуд» капремонт медичної частини Київського слідчого ізолятора за 17,5 мільйона гривень. За версією офіційного слідства, ця компанія має ознаки фіктивності.

За даними «Слідства.Інфо», повідомлення про намір укласти договір з цією фірмою опублікували 21 липня на порталі публічних закупівель Prozorro.

Як ідеться в тендерній документації до закупівлі, Київське СІЗО, яке ще називають Лук’янівською в’язницею — пам’ятка історії архітектури. В’язниця складається з кількох корпусів. Медичний корпус — двоповерхова прямокутна будівля заввишки понад 8,5 метрів, зведена у 1971 році.

Капітальний ремонт медкорпусу передбачає часткове перепланування. На першому поверсі мають розмістити пост чергового персоналу, кабінети начальника медичної частини та чергового лікаря, оглядову кімнату, санвузли та душові, комори для інвентарю та брудної білизни. На другому — кабінет лікарня, кімнати медсестер, приміщення для миття посуду тощо.

Фірму «Артемзбуд», з якою ДКВС планує підписати договір, створили менше двох років тому у Черкасах. Її статутний капітал складає 30 тисяч гривень. Директором і власником фірми є 27-річний мешканець села Гоголів, що за 40 кілометрів від Києва, Сергій Науменко.

Власник і директор фірми «Артемзбуд» Сергій Науменко. Фото з його Facebook-сторінки

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнений зі скандалом працівник Одеського СІЗО знову працює в тюремній системі

З часу заснування ця компанія уклала 20 договорів із держзамовниками на суму понад 50 мільйонів гривень. Примітно, що її замовниками були лише дві військові частини: номер 3018 та 3070 (обидві — в Київській області), які підпорядковуються Національній гвардії, котра, своєю чергою, входить до структури Міністерства внутрішніх справ (МВС).

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», компанія «Артемзбуд» фігурує у кримінальному провадженні щодо недбалого ставлення військовослужбовцями частини номер 3070 до служби та заволодіння коштами в особливо великих розмірах. Розслідування від лютого 2019 року здійснюють слідчі Київського територіального управління Державного бюро розслідувань. Про це ми довідалися з ухвали Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 19 липня 2019 року.

За версією офіційного слідства, фірма «Артемзбуд» має ознаки фіктивності: «Маніпулює номенклатурою купівлі-продажу товарів, робіт та послуг, не має необхідних виробничих активів, робочої сили, не здійснює реальної господарської діяльності», — ідеться в судовій ухвалі.

Також, за даними слідчих, цю компанію зареєстрували на початку листопада 2018-го, а менш ніж через місяць після цього військова частина уклала з нею низку договорів. На думку правоохоронців, на момент підписання угод ця фірма не могла підтвердити досвід виконання аналогічних робіт, що є порушенням статті 16 закону «Про публічні закупівлі».

У межах цієї справи слідчі з’ясували, що керівник військової частини особисто координував процес укладення договорів із фірмою «Артемзбуд» та іншими компаніями з ознаками фіктивності. В подальшому, як вважає слідство, службовці військової частини погоджували акти виконаних робіт, у яких начебто неправдиво було вказано, що роботи виконано в повному обсязі.

Нагадаємо, на початку поточного року «Слідство.Інфо» оприлюднило розслідування, у якому розповіло про схему заволодіння державними коштами на закупівлях харчів для в’язнів. Ми встановили, що за останні три роки Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС), яка опікується забезпеченням в’язниць харчуванням, розіграла на тендерах майже 5 мільярдів гривень, які зосередилися «в руках» семи компаній, так чи інакше пов’язаних між собою. Як з’ясували журналісти, до двох із цих фірм має стосунок дружина Андрія Кміти — високопосадовця Служби безпеки України часів Януковича. У квітні СБУ провела обшуки в будинку дружини Кміти у справі тюремних харчів.