30-кілометрова зона навколо Києва вже давно стала територією природного лиха. Політики, чиновники і бізнесмени заради чергової хатинки поблизу столиці ладні захоплювати береги, руйнувати заповідники і вирубувати ліси. Серед них – родина «сірого кардинала» української політики – Сергія Льовочкіна.

“Слідство.Інфо” вже розповідало про земельні володіння сестри близького соратника Віктора Януковича Юлії Льовочкіної у знаменитому на всю країну Козині. Свіжі сліди Льовочкіних ми знайшли за кількадесят кілометрів від елітного поселення. Тут рубають ліс. На його місці росте котеджне містечко.

Приблизно тут проходить межа між Києвом і Київською областю. Це – ще Бортничі, а вже тут починається територія Гнідинської сільської ради. За цими будинками – ліс, який вже нарізали на приватні ділянки, мов святковий пиріг.

1 (3)Найбільше будівельники метушаться біля двох будинків. На відміну від решти котеджів, ці – майже готові. Робітники закінчують зовнішні роботи і активно облаштовують навколишню територію. Зайвій увазі тут очевидно не раді – перед нами миттєво зачиняються двері й ворота. Але ми знаходимо спосіб роздивитися маєток.

2 (3)– Скажіть, будь ласка, це Льовочкіних будинки?

– А?

– Льовочкіних будинки оці?

– А я без поняття.

– Ну Вас же хтось на роботу брав?

– Ну, не говорять же, хто.

За інформацією з Реєстру майнових прав на нерухомість, дві земельні ділянки, на яких ростуть скромні хатинки, записані на Марію Терентіївну Льовочкіну. Їй же належить земля під будинком неподалік. Його вже закінчили, і розташувався він на потенційно закритій території з високою довжелезною огорожею. Навіть не знаючи про спільного власника усіх цих ділянок, можна впевнено говорити про їхню спорідненість – зверніть увагу на номери, що висять на парканах навколо всіх трьох будинків.

3 (3)Хто ж така Марія Льовочіна? За даними з відкритих телефонних баз даних, людина з таким ім’ям, прізвищем і по-батькові в Україні одна. Родом вона з села Триліси, що під Києвом, а зараз живе у столиці. Ще відомо, що свого чаксу жінка викладала в столичному авіаційному університеті.

4 (3)Гучне прізвище, побачені розкоші і бажання дізнатися їхнє походження кинули нас на пошуки. І привели до цікавих знахідок. Наприклад, до посиленої уваги екс-очільника адміністрації Януковича – Сергія Льовочкіна – до тих самих Трилісів.

Фастівський район, село Триліси. Саме тут свого часу був прописаний Сергій Льовочкін і навіть встиг відбудувати церкву. Місцеві кажуть: його родичі досі мешкають тут.

Церкву для крихітного населеного пункту за сотню кілометрів від Києва Сергій Льовочкін звів кілька років тому. І навіть особисто приїжджав на її урочисте відкриття. Чому? Виявляється, Батьківщина Марії Льовочкіної на короткий період стала офіційним місцем проживання самого «сірого кардинала». Принаймні, будинок з номером 1 по вулиці Котляревського у Трилісах Сергій Льовочкін вказав у своїй декларації за 2011 рік. Ось він.

5 (3)Цей же будинок місцеві називають оселею Марії Терентіївни.

Це означає, що на певний період Сергій Льовочкін номінально оселився у Марії Льовочкіної. Щоправда, ті ж місцеві додають –зараз жінка тут уже не мешкає. Більше інформації почути не вдалося – лише погрози.

Ви знайдете знаєте шо? На свою голову пріключєній.

6 (3)Шукати Марію Терентіївну ми рушили за її нинішньою адресою реєстрації в Києві. Це багатоповерхівка на Відрадному проспекті під номером 55. Тут нас також чекала невдача – двері за кілька годин нашого перебування так ніхто й не відчинив.

Попри очевидний зв’язок Льовочкіних між собою, встановити ступінь родинного зв’язку складно. ЗМІ, розповідаючи про Марію Терентіївну, називають її тіткою Сергія Льовочкіна. Ми вирішили запитати про неї в самого нардепа.

7 (2)– Ну вона є Вашою родичкою?

– Мені про це нічого не відомо.

– Ви були прописані за однією адресою в Трилісах.

– Можливо бути, що це якесь співпадіння.

– Ви прописалися у людини з таким же прізвищем як у Вас, свого часу?

– Про будівництво мені нічого не відомо. Про земельні ділянки також.

– Але вона є Вашою родичкою?

– Хто – вона?

– Марія Терентіївна Льовочкіна

– В мене є така родичка.

Ім’я Марії Терентіївни вже неодноразово фігурувало в дрібних земельних скандалах. Нове котеджне містечко – лише останній епізод за участі Льовочкіної. Хто і як відвів землю під масштабне будівництво серед лісу? Це чергова загадка. Земля розташована в межах Гнідинської сільської ради, де нам заявили, що нею не розпоряджаються. З усіма запитаннями відправили до Бориспільської РДА. Яка перекинула наш запит… назад, до Гнідинської сільради.

– Ми передали Ваш запит на Гнідинську сільську раду і очікуємо відповіді.

Закон не забороняє приватизацію земель у лісах. Відтак криміналу в діях людей, які виділили територію новим господарям, знайти навряд чи вдасться. Шукати його треба якраз у діях нинішніх власників. Це хаотична вирубка і зведення будівель, не призначених для ведення лісового господарства.

Ймовірно, Гнідин дуже сподобався родині й партнерам Сергія Льовочкіна, що вони вирішили не обмежуватися трьома маєтками в лісі біля Бортничів, а рушили вглиб самого села.

Січень 2014-го. Євромайдан вже перейшов до своєї найактивнішої фази. З київської лікарні викрадають двох активістів – Ігоря Луценка і Юрія Вербицького. Першому вдається врятуватися. Інший – гине. Його тіло зі слідами тортур знайшли у Бориспільській лісосмузі на околицях Гнідина.

Це – пам’ятний хрест, що нагадує про смерть Євромайданівця. Найбільший цинізм цього місця в тому, що за 200 метрів звідси – закрита база відпочинку, зведена партнером екс-очільника адміністрації Віктора Януковича Сергія Льовочкіна.

8 (2)Три будинки відпочинку, будиночок охорони, банно-оздоровчий блок і власне футбольне поле. Майже півтори тисячі квадратних метрів нерухомості – власність Олега Титаренка. З 2006 по 2012 роки Титаренко був головою Наглядової Ради банку «Кліринговий дім», який активно пов’язували з родиною Льовочкіних. Ці підозри знайшли свої підтвердження, коли сестра екс-очільника Адміністрації Віктора Януковича Юлія Льовочкіна стала офіційним акціонером банку.

Площа земельної ділянки, на якій розкинулася нерухомість Титаренка – майже 4 гектари. Колись тут були ліси, болота й піски. Гнідинська сільрада оцінила землю у менш ніж 80 000 гривень і спочатку віддала в оренду на 49 років, а потім і продала фірмі «ТОН». Протягом багатьох років і донині співзасновницею «ТОНу», а, отже, і співвласницею величезної земельної ділянки, є сама Юлія Льовочкіна. Нардепка була з нами відвертою.

9 (2)Мені здається, що у Вас застарілі дані. Бо це було десь на початку 2000-х років. В мене була інвестиція в селі Гнідин. В мене було декілька ділянок, це була не одна ділянка. І потім мені вдалося це продати.

Місцеві називають це місце не інакше, ніж «баня Льовочкіних». І не на камеру з розпачем розповідають, що перед початком будівництва їм обіцяли зону відпочинку і ресторан. Із відпочинком, хоча й далеко не для всіх – склалося. З рестораном – ні.

Ситуація дуже нагадує історію з овіяним легендами Межигір’ям Віктора Януковича, яке за документами так само було об’єктом рекреації. І байдуже, що рекреаційні послуги тут отримувало ну дуже вузьке коло людей. Очевидно, незабаром так буде й у Гнідині.

МАКСИМ ОПАНАСЕНКО, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»