Селище Козин під Києвом – одне з найвідоміших і найелітніших місць проживання українських багатіїв. В переліку власників нерухомості і землі тут можна знайти чимало цікавих прізвищ.

Zoloti gektary_screen 2

Zoloti gektary_screen 3Найсвіжіша новинка тут – у відомого парламентського забіяки, екс-регіонала, а нині представника «Опозиційного блоку» Нестора Шуфрича. 701,5 квадратів нерухомості на Старокиївській, 110 оформили на нардепа у квітні цього року. При цьому, Нестор Іванович не купував собі елітну нерухомість. Її йому…подарували. Так солідний перелік нерухомості войовничого обраця в у його свіжій декларації про доходи поповнився ще одним рядком.

Zoloti gektary_screen 5З’ясувати ім’я таємничого дарувальника нам не вдалося – за весь парламентський тиждень Нестор Шуфрич жодного разу не з’явився на засідання Ради. Його телефон не відповідав, а помічниця терпляче тримала оборону, заявляючи, що не знає, коли депутат повернеться.

Zoloti gektary_screen 4 Поруч з подарунком Шуфрича розташувався дім, який, імовірно, належить Олександру Табалову – екс-нардепу «Блоку Юлії Тимошенко», який свого часу «прославився» своєю відмовою входити до фракції «Батьківщина», за що і отримав від колег ганебне звання «тушки». У квітні 2014-го Табалов оформив на себе дві ділянки на Старокиївській, 128 і 129. До речі, нині за «сотку» землі тут просять 7-9 тисяч доларів. Відтак, табаловські півтора гектари елітної землі «тягнуть» на дуже солідну суму. На оформленій землі вже можна побачити будинок, який більше нагадує невеличкий палац.

Zoloti gektary_screen 6Трохи північніше оформили на себе свіжі клаптики землі екс-міністр освіти Дмитро Табачник і давній бізнес-партнер його брата Ігор Черненко. Тут ми теж побачили кілька будинків, які, ймовірно, належать міністру-втікачу та його оточенню.

Zoloti gektary_screen 7Щоби краще роздивитися ці розкішні будівлі, ми кілька років поспіль намагалися «прорватися» на територію маєтку Табачника. Востаннє це було навесні 2014-го. Та ані постмайданна ейфорія, ані наші благі наміри не справили враження на охоронців закритої території.

Групи молодих людей в камуфляжі з’явилися в Козині одразу після Революції гідності. Прапори і наліпки на їхніх авто свідчили про те, що працюють вони в громадській організації «Київ-Центр». Як з’ясувалося пізніше, її засновниками стали брати Константиновські – відомі українські бізнесмени. Один з них – Вячеслав – восени 2014-го став народним депутатом від «Народного фронту».

Zoloti gektary_screen 8Обидва теж мають в елітному селищі землю. Причому Олександр Константіновський, за даними Реєстру, оформив 0,3 і 0,5 гектарів на Солов’яненка, 445 на початку грудня 2013 року, тобто – в розпал Євромайдану.

Я там живу, на дамбе. У меня дом на дамбе, да. «Киев-центр» – это была не охранная фирма. Это було громадське обєднання зарегистрировано.

– Вулиця Старокиївська. Зокрема, маєток Дмитра Володимировича Табачника. Там машина з «Київ-центру» стояла.

– Не было там машины «Кив-центр». «Киев-центр» выезжал в том числе на дамбу. «Киев-центр» базировался в ресторане «Курені» и выезжал только по вызову. 

Zoloti gektary_screen 9Неподалік від будинку Шуфрича розкинулося ціле родинне гніздо братів Буряків – колишніх нардепів від «Блоку Юлії Тимошенко» і засновників скандального «Брокбізнесбанку». Сусідні земельні ділянки й будинки оформлені на Марину Леонтіївну Буряк і Олену Миколаївну Сажко. Такі ж імена – у дружин братів Буряків. Остання, до слова, нині ще й помічниця-консультантка народного депутата. І не аби-кого, а колишнього регіонала Віталія Хомутинніка.

Отримати коментар у помічниці-держслужбовця нам не вдалося. Віддуватися за колегу довелося іншій помічниці Хомутинніка, яка й озвучила позицію Сажко.

Ну, она говорит, что не хочет комментировать. Поэтому я и не перезвонила Вам.

Zoloti gektary_screen 10Між маєтками Буряків і Шуфрича – земля, зареєстрована на Ладу Фірташ. Таке ж ПІБ у дружини живої легенди – бізнесмена Дмитра Фірташа, що затримався в Австрії.

Загальна площа зареєстрованої на жінку нерухомості – більше 2 300 квадратних метрів. Оформили їх незадовго до початку ЄвроМайдану – у вересні 2013-го. Фірташ також має ще 0,056 гектара землі поруч.

Ще «мажорніше» влаштувалася дружина іншого колишнього політика і відомого бізнесмена Валерія Хорошковського Олена. Описати її власність у двох словах не вийде. Дивіться самі.

Zoloti gektary_screen 11Звання най-най-най у гонці власників козинської нерухомості заслужено виборола сестра екс-глави Адміністрації Віктора Януковича і депутатка від «Опозиційного блоку» Юлія Льовочкіна.

Zoloti gektary_screen 12Торік ми вже розповідали про те, що Льовочкіна зуміла приватизувати в Козині цілий острів. Сумніви в законності виділення цієї землі виникли не лише у журналістів, але й у прокурорів. Попри їхні спроби довести справу до суду, на острові йде активна забудова.

Zoloti gektary_screen 13Сусідом Льовочкіної є… сама Льовочкіна. Місток з острова на територію елітного котеджного містечка «Золоті ворота» веде до будинку, який так само зареєстрований на народну депутатку. За даними ЗМІ, у ньому мешкає її брат – Сергій Льовочкін, нардеп від «Опозиційного блоку».

Zoloti gektary_screen 14

Zoloti gektary_screen 15За парканом – будинок Ігоря Ніконова, першого заступника голови КМДА Віталія Кличка і засновника будівельної фірми «К.А.Н. Девелопмент».

 У Ніконова і Льовочкіної, схоже, склалися добросусідські стосунки – за інформацією державної архітектурно-будівельної інспекції, підрядником підготовчих робіт на острові Льовочкіної виступає фірма «К.А.Н. Строй» – генпідрядник з орбіти «К.А.Н. Девелопмент» заступника Кличка.

Ще через будинок від маєтку Ніконова розташувався будинок матері Льовочкіних. 950 квадратних метрів нерухомості на Борисівській, 163, за даними Реєстру, записані на Євгенію Льовочкіну. Земля ж під будинком – 0,15 га – з серпня 2014-го записані на її дочку Юлію.Навіщо народній депутатці стільки нерухомого майна?

– У Вас у Козині зареєстровано дуже багато земельних ділянок. Вам подобається це місце?

– Я розглядаю в тому числі це як інвестицію.

Zoloti gektary_screen 16Спостерігати у своє вікно паркани Льовочкіних і Ніконова може Микола Федосійович Рудьковський. Таке ж ПІБ у батька колишнього нардепа та міністра транспорту і зв’язку Миколи Рудьковського. Нерухомість площею 438 квадратних метрів на Золотоворітській, 96 записали на Миколу Федосійовича у березні 2015-го.

Zoloti gektary_screen 17Посеред моря приватної власності нам вдалося знайти й державний острівець. Це база відпочинку «Червона Рута» і комплекс «Платіум». Загалом майже 13 000 квадратних метрів нерухомості перебувають у власності ПАТ «Укргазвидобування», акціями якого володіє державний «Нафтогаз України».

Котеджі, басейн, лікувальний комплекс, літнє кафе. Скільки все це коштує? Про це нам розповів замголови правління ПАТ «Укргазвидобування» Вадим Шленчак.

Zoloti gektary_screen 18– Строительство комплекса всего обошлось порядка 139 миллионов. Содержание всего этого комплекса в год обходится приблизительно в 8 миллионов гривен.

Не на камеру тут розповідають – до 2013-го співробітників компанії сюди на відпочинок майже не привозили, а наприкінці революційного року базу взагалі нібито збиралися приватизувати. Не встигли.

Реально люди стали приезжать, обычные, простые сотрудники, работяги и фотографироваться. Слава Богу, у нас пока хватает финансов поддерживать все в почти идеальном состоянии, запустить бассейн, летнюю площадку. Полный комплекс услуг, люди могут погулять.

Ще тут розповідають – відпочити і підлікуватися сюди інколи заїжджають…найближчі сусіди зі своїх елітних котеджів. Щоправда – за гроші, які йдуть державній компанії. А це вже – прогрес.

Zoloti gektary_screen 19Ми інвестуємо в них нашу довіру. А вони інвестують у нерухомість та землю. Цей алгоритм працює не лише на прикладі невеличкого селища під Києвом, але й в масштабах цілої країни. І, судячи з активної забудови, ці люди й далі сподіваються на підтримку своїх українських інвесторів.

МАКСИМ ОПАНАСЕНКО, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»