Ідея облаштувати хатинку для відпочинку серед мальовничих карпатських гір належала Голові НБУ Володимиру Стельмаху.  У 2007 році Нацбанк за три мільйони гривень купує в Івано-Франківської облради майже три гектари землі у курортному містечку Яремча.

фото 1Розташований тут занепалий відпочинковий комплекс «Прикарпаття» на березі річки Жонка планують знести. У банкірів інші стандарти. Володимир Стельмах особисто приїжджав, щоб купити землю під майбутню віллу.

фото 2Масштабне будівництво розгорнулося тут згодом, коли керманичем головного банку країни став Сергій Арбузов – один з ключових членів «Сім’ї» Януковича. На ВІП-відпочинок не скупилися. Лише один корпус коштував Нацбанку 85 мільйонів гривень. Подейкують, що внутрішнім дизайном будівлі опікувалася  особисто дружина Арбузова.

фото 3Так званий корпус два оздоровчого комплексу «прикарпаття» національного банку Україна ділиться на дві секції – секцію А та секцію Б. Перша призначена для вищого керівництва Нацбанку, а друга – для інших працівників фінансової установи. З планування секції А зрозуміло, що півбудівлі призначено для відпочинку однієї-єдиної сім’ї – ймовірно, тодішнього Голови НБУ. Простора спальня, окрема кухня, ванна-джакузі, басейн, сауна з душовими, кондиціонери, відпочинкова зала з каміном, більярд та барбекю – усе скромно й зі смаком.

фото 4

Секція Б – це спальний комплекс на п’ять дворівневих сімейних номерів. Тут усе теж на найвищому рівні – джакузі, басейн, більярд, конференц-зал з каміном, сауна з душовими. Окрім того, є великий спортзал з масажним кріслом і тренажерами, холодильники та пральні машини. По периметру – камери відеоспостереження. Меблі для вілли досі стоять запаковані в поліетилен.

фото 5У серпні цього року НБУ планувало витратити ще 8 мільйонів гривень на закупівлю меблів, облаштування каналізації, підведення дороги та – увага! – прокладення ста метрів газової труби. Як виявилося, спершу в будівлю «вбухали» десятки мільйонів гривень, а тепер через брак опалення вона занепадає – розсихається деревина, відклеюються шпалери та дується ламінат. Хоча Сергій Арбузов планував звести поруч ще один, набагато більший відпочинковий комплекс на 120 місць за 260 мільйонів гривень. Тепер проект навряд чи реалізують. Нинішній очільник НБУ Валерія Гонтарєва запевняє, що вже збудована ВІП-вілла НБУ піде з молотка.

фото 6В НБУ дбають не лише про релакс. І нехай курс гривні трусить, як при лихоманці. Зате можна не переживати за здоров’я працівників фінансового регулятора. На вулиці Інститутській, дев’ять, в самому серці НБУ, вже сімнадцятий рік працює справжня поліклініка. Нам вдалося потрапити в цей унікальний шпиталь для виснажених тяжкою і нервовою працею банкірів.

фото 7Так званий лікувально-оздоровчий комплекс при НБУ з’явився за часів головування Віктора Ющенка. Насьогодні він займає аж чотири поверхи. Це справжній шпиталь з сорока трьома медичними працівниками. Усе це – коштом Нацбанку і лише для працівників Нацбанку. Ярослав Бубес, головний лікар медичного центру запевняє, що лише за вересень шпиталь відвідали майже три тисячі працівників НБУ. За часів головування Сергія Арбузова Нацбанк оновив у клініці медичне обладнання на півтора мільйона гривень. Зокрема, закупили дві стоматологічні установки майже за 200 тисяч. В усіх керівників НБУ були проблеми з зубами. Лікували зі знижкою і Ющенка, і Соркіна, і Арбузова. Новесенькі офтальмологічний тонометр та офтальмологічна лампа коштували якихось двісті тисяч гривень.

фото 8Є й знаменита ванна Арбузова для урогінекологічного масажу за сто тисяч гривень. Щоправда, він так і не пізнав її унікальних цілющих можливостей.

Просто на Інститутській можна здати аналізи, зробити УЗД, сходити до невропатолога і навіть пройти водні процедури. А ще є басейн і сауна. Це – улюблене приміщення Сергія Арбузова  – з джакузі та масажним столом. За  словами працівниці, екс-голова Нацбанку двічі на тиждень відвідував масажиста.

фото 9Сергія Арбузова обслуговувало майже 20 медиків. Серед них були два масажисти, дві медсестри, лікар-консультант, сімейний лікар, лікар з гігієни харчування, лікар невідкладної допомоги. До послуг екс-голови Нацбанку були дві «швидкі» з реанімаційним обладнанням, де цілодобово чергували бригади лікарів. Після зміни влади весь особистий штат лікарів Сергія Арбузова звільнили. «Швидкі» і ще сорок автівок передали на потреби АТО. Та питання любові Нацбанку до розкоші лишається відкритим. Медобслуговування на робочому місці і шикарні відпочинкові бази для своїх? Вибачте, з якого це дива?

ЛЮБОМИР ФЕРЕНС, Слідство.Інфо