Як працювало СБУ

Ілюстрацією «професійної» роботи працівників СБУ під час Євромайдану може бути вбивство двох людей і поранення п’яти в місті Хмельницькому 19 лютого.

На відео видно, як кілька людей б’ють вікна в скляних дверях УСБУ в Хмельницькій області. Жодного штурму будівлі не відбувається. Люди стоять кільцем біля входу. І отримують автоматну чергу в натовп. Без жодних пострілів попередження – постріли з автомата Калашникова в беззбройних людей.

ФОТО 1

СБУшники у Хмельницькому захищали людей, стріляючи в них

На другий день, перед своїм арештом, тодішній начальник Хмельницького УСБУ Віктор Крайтор виправдовуватиметься тим, що захищав зброю, яка була в будівлі управління. Мовляв, якби вона потрапила в руки злочинців, людей загинуло б ще більше. Водночас, немає жодних доказів, що натовп напав на УСБУ з метою заволодіння зброєю. «ПроФФесіонали» з СБУ не змогли відрізнити мирних, хай і агресивно налаштованих, беззбройних протестувальників від злочинців.

У Тернопільській області працівники СБУ теж показали, чого варті. Спецслужба займалася переслідуванням громадських активістів і опозиційних політиків. Зокрема, полковник СБУ Григорія Магерю було затримано громадськими активістами на місці злочину – побиття вікон в будинку одного з активістів. Двоє інших зловмисників змогли втекти. На той час керівником УСБУ в Тернопільській області був Володимир Маркевич.

Подібних історій з переслідуванням громадських активістів та прослуховуванням журналістів і опозиціонерів вдосталь по всій Україні. Виходить, що, на думку СБУ, безпеці країни загрожували саме вони. Тим часом, вочевидь, протягом не одного року Україну буквально заполонили агенти російських спецслужб.

Наскільки добре Служба безпеки виконувала іншу свою важливу функцію – боротьбу з корупцією у вищих ешелонах влади – дав промовисту відповідь Майдан, який повстав проти корупції та беззаконня з гаслом: «Зрозумійте, нас дістало!».

Старикам у нас дорога – молодым у нас «почет»

Очищення влади від службістів часів КГБ та корупціонерів у погонах часів президентства Януковича – одна з ключових вимог українських громадян.

Її, через великий спротив, під тиском громадськості і з багатьма пом’якшуючими поправками нарешті проголосувала Верховна рада у вигляді Закону «Про очищення влади».

Ще до ухвалення закону, в березні цього року, голова Служби безпеки Валентин Наливайченко сам закликав до оновлення правоохоронних органів.

– Йти закликаю ще раз. І в Службу безпеки і в нове міністерство внутрішніх справ. Йти для того, щоб взяти контроль над ситуацією, щоб опанувати нашу власну землю, – говорив Валентин Наливайченко зі сцени Майдану. – Щоб вона була нашою землею. Щоб закон захищав просту людину і люди у владі були іншими. Новими, молодими, рішучими і патріотичними.

Коли ж українські патріоти відгукнулися на заклик – на їхній дорозі постала закрита бюрократична машина СБУ-КГБ УРСР.

«Це уламок КДБ. Люди мають такі ж цінності. Їхні кумири ті, хто боровся з українським підпіллям в кінці другої світової війни», – ділиться враженнями активіст Самооборони Майдану, координатор руху «Твереза Україна» у Рівненській області Сергій Одарченко.

ФОТО 2Сергій Одарченко каже, що СБУ, своєю атмосферою нагадує КГБ

Сергій – досвідчений громадський діяч, один з тих, хто був у Самообороні Майдану в Києві. Керівництво Самооборони запропонувало активістам заповнити анкети. Мовляв, новій країні потрібні патріоти, які готові жертвувати і часом і здоров’ям заради загального добра. І такі люди могли б замінити старі кадри в різних органах влади.

Навесні їм зателефонували з центрального апарату СБУ і запропонували подати документи на роботу в Службу безпеки України. Але рівненській конторі Служби, схоже, така ініціатива не сподобалася. Сергій не пройшов медогляд.

«У мене взагалі склалося враження, що вони зі мною відбували номер. Їм сказали зверху, що потрібно, що прийдуть люди , і їх треба максимально толерантно, можливо, й спровадити. Але формально пройти процедуру. От вони цим і займалися», – каже Сергій.

Іншому громадському активісту – координатору Самооборони Майдану у Рівненській області, педагогу-організатору, вчителю фізкультури та історії Юрію Шадому теж запропонували подати документи в СБУ.

ФОТО 3Юрій Шадий планував виявляти агентів Росії у Московському патріархаті.

«Начальник почав розказувати, яка Служба безпеки серйозна структура, – ділиться Юрій враженням від першої бесіди в рівненському УСБУ. – Ну, я правда йому зауважив, що була би така серйозна, то вами два роки громадяни Росії не керували б, чи там скільки. Ну він там типу образився, я так розумію, на це».

Юрія тестували, перевіряли і випробовували майже півроку. А потім він не склав екзамену в Академії СБУ.

Згідно з наказом, його до цього екзамену, зокрема, вогневої підготовки, мали готувати інструктори в Рівненському управлінні Служби безпеки. Насправді ж ніхто ним не опікувався. Більше того, йому, вчителю, який не служив в армії та немає військової спеціальності і не підпадає під критерії мобілізації, «раптом» прийшла повістка.

«Ряд людей говорили, що там іде максимальне гальмування тому що не керівник там, мабуть, кадрової служби, ні керівник того сектору, де я мав би йти працювати, не зацікавлені щоби приходила людина з несистеми», – ділиться свідченнями своїх знайомих у правоохоронних органах Юрій.

Недолюстрація

Закон «Про очищення влади», проголосований парламентом, передбачає позбавлення посад, зокрема, начальників обласних управлінь СБУ та їх заступників, які більше року працювали на президента Януковича, а також тих, хто служив у КДБ.

Якщо вони оформлять статус учасників антитерористичної операції на сході України – вони можуть уникнути очищення.

Курс на оновлення патріотичними кадрами керівник СБУ публічно проголосив ще у березні. Ми спробували перевірити як змінилося керівництво обласних управлінь та районних відділів у десяти областях, переважно Західної України, за ці пів року.

Жодне управління не надало повної відповіді. Всі приховали прізвища начальників районних відділів, а більшість приховала прізвища заступників обласного начальника.

На Закарпатті взагалі не відповіли на запит. У Рівному, Тернополі, Житомирі вважають, що знати прізвища керівників УСБУ громадськість не має права.

На Волині залишилося все керівництво СБУ, яке було і у січні.

В Чернівцях і Хмельницькому начальники помінялися, а інформацію про заступників приховали. У Львові, Івано-Франківську та Вінниці обласне керівництво змінилося повністю.

«Інформація про начальників і їхніх заступників обласних управлінь та районних відділів СБУ має бути обов’язково оприлюднена на офіційних веб-сайтах органів влади і, звісно, надаватися на запит», – підтверджує протиправне приховування інформації управліннями СБУ юрист правової служби Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова.

ФОТО 4Юрист Людмила Панкратова каже, що в СБУ не мають законних підстав приховувати прізвища і посади керівництва

«Ключове питання для загалу, для наших громадян в розумінні інформаційної безпеки – це правдивість ЗМІ і доступ до інформації – до будь-якої інформації» – це в ефірі одного з телеканалів 29 вересня цього року сказав голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

Ми спробували отримати доступ до інформації у спілкуванні з начальниками обласних управлінь у Рівному, Житомирі та в Луцьку.

У Рівне прийшов працювати заступником одіозний начальник Тернопільського УСБУ, підлеглі якого залякували активістів Євромайдану (у липні він, зрештою, чи то звільнений, чи то звільнився, як повідомила речниця Рівненського УСБУ – авт.).

У Житомир перейшов працювати рівненський екс-начальник відділу боротьби з корупцією та оргзлочинністю, якого громадські активісти звинувачують у кришуванні незаконного видобутку бурштину.

А у Луцьку ми планували запитати про те, чому на Волині залишилося керівництво, яке працювало на президента Януковича.

Ніхто з начальників не захотів спілкуватися.

Для прикладу відповідь з Луцька:

«Можете звернутися з офіційним запитом можливо на управління роботи з особовим складом або… служби. Вам буде дана офіційна відповідь, – каже речниця УСБУ у Волинській області Іванна Поліщук. – А загалом наш начальник якби не проти спілкування, якщо в вас є бажання ви можете неофіційно з ним поспілкуватися. Можливо ви з’ясуєте собі якісь запитання. Він завжди не проти там зустрітися з журналістами. Якщо в вас є таке бажання, то можете під’їхати поспілкуватися, але офіційного відеокоментаря надавати ми не будемо».

Чому СБУ не оновлюється

Двотижневе намагання поспілкуватися з головою СБУ через його прес-службу результату не дало.

Вдалося через «Фейсбук» знайти заступника начальника Служби безпеки України Андрія Левуса, який на службу прийшов з лав Самооборони Майдану.

ФОТО 5

Заступник голови СБУ Андрій Левус пояснює повільні зміни недосконалим законодавством та війною на сході України

Він каже, що служба хоч і повільно, але оновлюється. Хоча в цілому нових людей мало.

«Нових прийняли близько сотні в тому числі й в центральний апарат. Звільнили або зняли з посад в цілому кілька сотень, якщо враховувати обласні управління. Багато втекло з Якименком. Причетних до переслідування опозиції чи майдану почистили одразу, – пише Андрій Левус. – Оновлення відбувається. Але не так швидко».

 

А далі пояснює причини: «В тому числі і через АТО і через стару нормативну базу. Треба міняти закон про СБУ, залишати лише державозахисні та контррозвідувальні функції. Зменшувати бюрократію, приписи інструкції тощо. Тоді можливе кадрове оновлення».

Ми свідомі того, що працівники СБУ беруть участь у війні на сході України. Серед них є вбиті і поранені. Також свідомі того, що частина працівників саботували злочинні накази в часи Євромайдану і підтримували мітингувальників.

Та обіцянка Валентина Наливайченка очистити службу і встановити над нею громадський контроль не повинна виявитися порожньою. Інакше СБУ так і залишиться уламком КДБ, який хтось знову може використати проти свого власного народу.

ВОЛОДИМИР ТОРБІЧ, Рівненький Центр журналістських розслідувань “4 влада” для “Слідства.Інфо”