817 кандидатів від різних політичних сил на 54 вакантні крісла в Одеській міській раді. Конкурс як у найкращі університети, але й абітурієнти досвідчені. Десь ми багатьох уже бачили.

За Оппозиционный блок ви сами будете голосовать по понятным причинам. И вот если прийдут там от партии Порошенко и Оппозиционного блока, то значит городской совет будет люкс-торпеда.

Цей виступ Іллічівського міського голови Валерія Хмельнюка підсумовує ситуацію в регіоні. Одеситам відверто пропонують голосувати за нове, яке дуже нагадує старе.

ODESA_screen 2На першому місці за кількістю суперечливих кандидатів на депутатське крісло в Одесі– партія чинного мера Геннадія Труханова. Міський голова тягне до міськради голів усіх міських адміністрацій, вчителів і лікарів. Але не тільки. Наприклад, у списку знаходимо новопризначеного військового комісара та власника одеського дельфінарію «НЕМО» Андрія Кісловського.

ODESA_screen 3ЯРОСЛАВ КАТОЛІК, політолог:

Вторым совладельцем этого дельфинария является кандидат в депутаты от Оппозиционного блока Михаил Кучук. Его имя стало просто символом коррупции в Одесском регионе. Ни одна сделка, ни одна серьезная финансовая сумма, которая выходила из городского бюджета, по мнению ряда экспертов и СМИ, не проходила мимо рук Михаила Кучука.

Серед соратників Труханова – брати Юрій і В’ячеслав Круки, яких уже багато років звинувачують у спробах контролю за вантажопотоками в морських портах Ізмаїла, Южного, Іллічівська та самої Одеси. Наприкінці 2014-го В’ячеслава Крука навіть заарештували працівники прокуратури і СБУ, але потім відпустили – за недостатністю доказів.

ODESA_screen 4Кілька місяців тому за ініціативою Михеїла Саакашвілі іншого Крука – Юрія – звільнили з посади директора Іллічівського порту. Очільник Одещини оприлюднив документи про те, що потужності порту здали в оренду офшорній компанії, пов’язаній зі структурами олігарха Ігоря Коломойського.

ODESA_screen 5Порт оформил договор на первый-второй причал с оффшорной компанией, зарегистрированной в республике Белиз, и практически 1,2 причал уплыли с контроля украинского государства, уплыли с контроля бюджета…

Ми поцікавилися в Геннадія Труханова, чому він іде на вибори з такими особливими людьми.

Они подали заявление, вступили в политическую партию “Доверяй Делам” и проводят работу. Я знаю и те фамилии, которые вы назвали. Это достаточно активные депутаты городского совета, причем не одного созыва, качественно работают на своих округах.

Справжні особистості є й у списку кандидатів від Опозиційного блоку, який очолює екс-губернатор Одещини Микола Скорик.

ЯРОСЛАВ КАТОЛІК, політолог:

Список возглавляет Николай Скорик, который считается правой рукой небезызвестного Леонида Климова, известного Одесского олигарха. В свою бытность председателем одесского областного совета Николай Скорик запомнился тем, что выделил из областного бюджета миллионы гривен в поддержку Футбольного клуба «Черноморец», который является собственностью Леонида Климова … а деньги, что интересно, были сняты со счетов медицины.

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», з Клімовим пов’язана й інша кандидатка від Опоблоку – Олена Лановенко. Окрім основного виду місця роботи, вона підробляє бухгалтером у фірмі «АТП 15165», головний акціонер якого – ТОВ “БІЗНЕС-ЦЕНТР “ПРИМОР’Я”, засноване Клімовим.

ODESA_screen 6Окрім екс-регіоналів і помічників, Микола Скорик веде до міськради вже згаданого нами Михайла Кучука – людину, яку пов’язують з суперечливою передачею під приватну забудову численних земель в Одесі і Києві. Скорик кандидата хвалить:

Это была его просьба – принять его в список оппозиционного блока, именно по его инициативе, мы действительно советовались, но Михал Ильич разделяет наши взгляды и он является действительно профессионалом своего дела, поэтому я думаю, что в совете, в будущем областном Совете и городском, в принципе, он баллотируется и в город и в область, и уже будет решать, в зависимости от результатов, где он действительно окончательно будет работать, то Михаил Ильич, я думаю, что будет достаточно профессионально выполнять свои обязанности и найдет свое достойное место.

Не менш цікавим виявився список президентської «Солідарності». Коли його відмовився очолити Міхеїл Саакашвілі, цю місію доручили його раднику Олександру Боровику. Окрім нинішніх працівників ОДА та волонтерів, у списку кандидатів від БПП опинилася група діючих депутатів, лояльних до чинного мера, а ще – Олег Біньковський, заступник директора ТОВ «Аркадія-Сіті», яке контролює одеський бізнесмен Володимир Галантерник, знаний як головний фінансист Геннадія Труханова. Ми запитали в Олександра Боровика, чому він веде на вибори людей, близьких до його конкурента. Відповідь була оригінальна.

ODESA_screen 7– Честно говоря, я не имею ничего общего с процессом выдвижения кандидатов и выбора их в списки. Это делала партия. Я получил свою номинацию от партии, я не веду процесс.

За роз’ясненнями ми звернулися до голови обласної організації Блоку Петра Порошенка і голови обласної ради Михайла Шмушковича.

– Есть предприниматели, которые помогали на разных этапах партии, возможно, т.е., этот человек, насколько я понимаю, он тоже помогал. Т.е. есть люди, которые усилили нашу партию уже после парламентских выборов. Они представляют разные команды, разных людей, в том числе и тех, которых я вам перечислил. Поэтому мы им дали право побороться на округах.

Схоже, житейська мудрість і гумор – єдине, що допоможе одеситам зробити свій вибір на виборах, де й особливого вибору… немає.

ОЛЕНА ВАСІНА, Слідство.Інфо