Чутки про колосальне багатство Дмитра Фірташа дещо перебільшені. Як раніше встановило агентство Reuters, Дмитро Фірташ купував українські хімічні заводи на кредити російського «Газпромбанку».  

Кредити він досі не повернув, і тепер заводи в заставі у російського державного банку, контрольованого Кремлем. Та в Дмитра Фірташа є запасний аеродром – великі земельні угіддя на Західній Україні, записані на близьких родичів. Кажуть, там унікальний клімат і добре ростуть помідори.

Газовий олігарх може перепрофілюватися на томатного.

FIRTASH_screen 2Синьків. Рідне село Дмитра Фірташа, а також один з його найбільших інвестиційних проектів за останні 10 років. У «Слідства.Інфо» є 39 сторінок з реєстру майнових прав, де перелічені чимало об’єктів, якими володіє це знатне сімейство.

FIRTASH_screen 3Цю місцину на Тернопільщині називають українською Швейцарією. Дністерський каньйон визнано одним з 7 чудес України. Унікальний середземноморський клімат створює чудові умови для вирощування фруктів та овочів. Мільярдер Дмитро Фірташ створив тут один з найбільших тепличних комплексів Європи.

FIRTASH_screen 4Відкривати його у 2012-му прилітав тодішній прем’єр Микола Азаров. Повернення олігарха місцеві жителі чекають навіть більше, ніж спецпризначенці Авакова в Борисполі.

ДМИТРО ФІРТАШ:

Я никогда не терял связи с теми, с кем я вырос.

У Синькові Фірташа називають Дмитром Васильовичем і люблять розповідати, що він зробив для села.

Це є в нас амбулаторія, це є будинок культури, це є церква реставрована, це Дмитро Васильович виділив кошти. Це в нас школа.

Він міг просто, як то кажуть, забити болт на це всьо, що він не має куда грошей діти? Купити собі ще якусь ляльку на Мальдівах чи на Багамах, хоча може в нього і там є. Але він це для людей в селі зробив.

Дмитро Фірташ також побудував бенкетний зал за два кроки від міськради. Тут навіть висить його портрет. Церква, школа, садочок, дім культури є ще чимало об’єктів, на які Дмитро Фірташ не шкодує власних та державних коштів.

Фірташ у Синькові – приклад для школярів та гордість для бабусь. Якби ми побачили тут пам’ятник, зведений йому ще за життя – аніскілечки б не здивувалися.

Це в нас народився тут Дмитро Фірташ, магнат, і він вирішив тут нам такий подарок зробити, це все за його кошти. 

Пан Василь – військовий пенсіонер з Чорткова. Каже – залишив сім’ю в рідному селі, щоб жити у Синькові.

Тут краще жити?

Канєшно.

Я так бачу, що тут Фірташ все тримає.

 – І молодець, молодець, і слава богу! Да тут би того асфальту ніколи не було. Та це село б вмерло.

FIRTASH_screen 5Ця пані чудово пам’ятає молодого Фірташа.

Ходив з моїм сином до школи, а я в школі мила. Не раз і кочергу получив. Бо не слухався.

Однак поряд з приємними спогадами про Фірташа маленького є й сумні, про Фірташа-олігарха, який приватизував чи не півсела.

– Тут одну хату знесли, там о так само знесли вже другу хату та жінка так страшенно плакала, що її звідси виселили і померла.

МАРІЯ ФІРТАШ, мати Дмитра Фірташа:

Дуже він щирий був з дитинства і тепер такий. Тоді інвестував в ігри.  А тепер інвестує в більше.

Мати Фірташа Марія Григорівна успішно освоює нові інвестиції свого сина. На неї записано земельні наділи, нежитлові приміщення, будинки та квартири у Синькові, Заліщиках, Тернополі та Чернівцях.

У Синькові, де розташовані 40 гектарів теплиць фірташівської ДФ Ґруп, жінці належить ще майже 100 гектарів землі. Це 100 футбольних полів! Тут же у Фірташів 8 будинків загальною площею у майже дві тисячі квадратів.

FIRTASH_screen 11Мати Фірташа також володіє двома відпочинковими будиночками №35 і 14 у заповіднику в Касперівцях, що на самісінькому березі Дністра. Раніше вони належали державному товариству мисливців та рибалок. Один з охоронців комплексу каже –  будиночки Фірташі здають в оренду.

То база утемерівська. І ті два роки, коли утемер тут продавав все, то тут робилось, що хотілось.

Загальна площа 2 будинків  – 1800 квадратів, та місцеві припускають, що сусідня споруда під номером 22 теж належить Фірташам. У тернопільській регіональній екоінспекції кажуть: реконструкція будинків у природоохоронній зоні була незаконною, а місцеві припускають – сусідня споруда під номером 22 теж належить Фірташам.  

МИХАЙЛО ОНИЩУК, старший держінспектор:

– Якщо ви проводите реконструкцію цього, ви маєте його узгодити. На той час було Тернопільське обласне Управління охорони навколишнього природного середовища. Вони цього не зробили. 

FIRTASH_screen 6Володіння на своїй малій батьківщині Фірташі розширювали поступово. Темп різко прискорився під час Євромайдану. 2 грудня 2013-го року, одразу після подій на Банковій, дані в реєстр вносилися 4 рази. Щоразу Марія Фірташ приватизовувала по 2 гектари. Загалом напередодні втрати влади Януковичем – з 1 листопада по 31 грудня 2013 року – Фірташі оформили на себе аж сімнадцять об’єктів нерухомості!

FIRTASH_screen 7Примітно, що абсолютну більшість цих угод узаконив один нотаріус – Сергій Лютий у Заліщиках. Його можна знайти тут на Степана Бандери, 15. Це – адреса приватизованого Марією Фірташ універмагу на дві з половиною тисячі квадратних метрів. Коментувати деталі цих правочинів пан Лютий категорично відмовився.

СЕРГІЙ ЛЮТИЙ, нотаріус:

Я жодного юридичного права розголошувати будь-які моменти цієї справи не маю.

FIRTASH_screen 8Ми поцікавилися в нотаріуса, чи були перевірки. Ще влітку МВС України оголосио про арешт майна Фірташа. Приміром, до переліку потрапили квартири першої дружини Фірташа Марії на вулицях Шовковичній та Паторжинського в Києві. А от у Синькові нічого підозрілого правоохоронці не знайшли, каже Лютий.

FIRTASH_screen 9Слава Богу, ці перевірки відбулись. Всі правові акти визнані чинними. Повірте, в таких справах підхід до документів має бути достеменний.

У синьківській сільраді ми спробували з’ясувати, скільки майна загалом приватизовано Фірташами і який реальний прибуток отримало від цього села. Секретаря сільради Галину Мудрак це питання дивує.

FIRTASH_screen 10 Прибуток он самі побачите, який прибуток село отримало, ви самі проїдетеся і побачите.

Селяни згодні.

І як вам сусідство з Фірташами? Файно?

 Так! Он видите, які в нас дороги?

Інфографіка:

FIRTASH_screen 12Насправді масштаб меценатства олігарха дещо перебільшений. Будівництво ідеальної дороги, якою так пишаються селяни, фінансував не Фірташ, а бюджет України. У березі 2013-го держава закатала в сільський автобан 64 мільйони гривень. Бо вартість одного кілометру дороги перевалила за шість мільйонів. Це майже вдвічі дорожче за поточний ремонт міжнародної траси Київ-Ягодин. Крім того, дорогою користуються не так синьківці, як тепличний комплекс, що належить мамі Фірташа.

Всі діти з маленька в селі мають що до роботи, так і тут. Перший інститут пасовисько. Другий інститут – це помідори.

Місцеві «помідори», за словами Марії Фірташ, її син запам’ятав надовго.

FIRTASH_screen 13Тут 40 га найсучасніших теплиць Дмитра Фірташа. А ось так напротивагу теплицям-гігантам виглядають маленькі господарства місцевих мешканців

І поки одні мешканці Синькова моляться на теплиці Фірташа…

На теплиці – то ж не тільки синьківські, Кулорівка, Шупорка і це всьо він возить на роботу і з роботи. Їде два автобуси. 

Інші місцеві вже відчули їхню небезпеку на собі.

Люди падають там у тій теплиці від тої хімії. Формаліном кроплять ночами, і люди труяться, бо не мають навіть де копійки заробити.

– А що, там їм погано платять?

Ну, там платять дві тисячі на місяць, то це що, зарплата?

FIRTASH_screen 14Дмитро Фірташ ще має куди розвивати свій бізнес. Останню ділянку в у 15 гектарів його мати приватизувала 19 листопада цього року. У рідному Синькові олігарха чекають з нетерпінням, а увагу закордонних правоохоронців до його сумнівних оборудок називають політичною розправою. Якщо Фірташа все ж таки пустять в Україну, дістатися на малу батьківщину йому буде легко – тут справді гарна дорога.

ОЛЬША ЄВСТІГНЄЄВА, Слідство.Інфо