Ще недавно партії Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка йшли на вибори спільним списком. Тодішній «Опозиційний блок» складався з партійців «Батьківщини» та «Фронту змін». Минуло два роки, і тепер Яценюк та Тимошенко йдуть у Верховну Раду окремо. Спільне в них тепер інше – любов до надійних перевірених кадрів і дивні новачки.

«Батьківщина» та «Народний фронт» ведуть на вибори найбільше старих обличь – тих, хто вже є професійним народним депутатом. У списках Тимошенко таких 62%, в Яценюка – 56 %.

ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО, №2 «Батьківщина»:

– Ми будуємо нову політичну силу.

Вже у першій десятці «Батьківщини» є кандидат, якого наші джерела називають людиною одіозного міністра аграрної політики часів Януковича Миколи Присяжнюка. Це номер 6 Вадим Івченко, голова Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад. У 2012-му пан Івченко став заступником голови Комісії  з питань розвитку сільських територій.

І, як ми бачимо, дуже любив фотографуватися з екс-міністром.

Не менш цікаві новачки. У пошуку нових обличь у списку «Батьківщини» ми звернули на увагу на 24-й номер – Андрія Соколовського. Він – директор інформаційно-аналітичного відділу «Гласу»,  релігійного каналу Української православної церкви Московського патріархату. Власником ТРК «Глас» є відомий донецько-російський бізнесмен Віктор Нусенкіс. У минулому він мав спільний бізнес з одіозним екс-Генпрокурором, теж донецьким Геннадієм Васильєвим. Що пов’язує Юлію Тимошенко з цими дуже набожними донецькими бізнесменами?

28-м номером у списку ВО «Батьківщина» йде безробітний з Івано-Франківщини Володимир Керницький. Тільки от безробітний він лише на папері. Реєстр підприємств знає цю людину як керівника підприємства «Укркарпатойл ЛТД». Три роки тому власником цього великого прикарпатського нафтовидобувного підприємства стало ПАТ «Укрнафта», основним акціонером якого є бізнесмен Ігор Коломойський.

Арсеній Яценюк, який на минулих виборах був обличчям опозиції, тепер господар цієї будівлі на Грушевського. Чиновницький спосіб життя відбився й на списках «Народного фронту». Більше половини у ньому – чиновники Кабміну та чинні депутати Верховної Ради.

АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК, №1 «Народний фронт»

– Головне – це внутрішня віра в те, що ми робимо.

На перших позиціях у списку «Народного фронту» можна також знайти як мінімум двох людей, міцно пов’язаних з мільярдером Ігорем Коломойським. Це десятий номер Юрій Береза, комбат батальйону «Дніпро-1», який фінансується Коломойським, а також №22 – Юрій Савчук. Він – віце-президент футбольного клубу «Волинь», власником якого є близький до олігарха Ігор Палиця.

Та, як з’ясувало «Слідство.Інфо», найпідозріліших кандидатів Арсеній Яценюк висунув мажоритарниками. Ось, наприклад, Олександр Шикуленко з Дніпропетровська. Він розповідає про патріотичне виховання молоді

ОЛЕКСАНДР ШИКУЛЕНКО, кандидат від партії «Народний фронт»:

– Якщо ми говоримо про створення сильної держави, якщо ми говоримо про сили національного рівня, патріотичне виховання – це питання номер один.

А у 2006-му році Олександр Шикуленко працював керівником юридичного відділення «Партії регіонів», був її сумлінним членом і захищав у судах Олега Царьова.

Місцеві медіа також згадують, що пан Шикуленко фігурував у кримінальній справі за фактом незаконної оплати робіт з будівництва меморіалу жертвам голодомору та політичних репресій на понад 1,2 мільйони гривень.

Ну а наприкінці списку «Народного фронту» – справжня знахідка Арсенія Яценюка і «Слідства.Інфо». Знайомтесь: ця блондинка в купальнику – 23-річна Дарина Ледовських. Її номер у списку прем’єра – 73. Більше того, ця юна леді разом з народними депутатами та відомими юристами значиться уповноваженою особою «Народного фронту» у загальнодержавному виборчому окрузі.

Насправді секрет успіху молодої киянки дуже простий. Її близька родичка Олена Ледовських – діючий народний депутат і номер 27 на цих виборах за списками Яценюка. Очевидно, вона просто допомагає молодій дівчині швидше потрапити у велику політику.

Цього сезону модно вести в парламент громадських активістів та героїв війни. Та хтось же має подбати про армію чиновників і колишніх, розбавивши її у своїх списках новачками і людьми спонсорів! Саме таку роль й узяли на себе цього разу Тимошенко та Яценюк.

АННА БАБІНЕЦЬ, Слідство.Інфо