За майже чверть століття свого існування «Сьомий кілометр» перетворився на найбільший оптово-роздрібний промтоварний ринок Європи. Кардинальні зміни почалися у 2010-му – з обранням президентом Віктора Януковича. «Сьомий кілометр» одразу привернув увагу його «Сім’ї».

ВІКТОР ДОБРЯНСЬКИЙ, співвласник ринку «7 км»:

– Все, что было финансово привлекательное, все, что приносило в стране прибыль, на все обращали внимание, и все пытались забрать под себя.

За словами наших співрозмовників, на ласий шматок з щоденним заробітком у сотні тисяч гривень наклав око близький до Януковича нардеп Юрій Іванющенко. Вони розповіли, як чотири роки тому до них прибув помічник депутата Іван Аврамов, якого часто називали «смотрящим» Іванющенка в Одеській області. Під його тиском, кажуть вони, майже всі засновники «Сьомого кілометра» «переписали», а формально «подарували» 25% акцій офшорній компанії кіпрський фірмі «Паррокс Корпорейшн Лімітед», якою володів син Іванющенка – Арсен.

ДЕНИС ВОЛОШИН, співзасновник ринку «7 км»:

– Мы, акционеры рынка, тогда получили предложение от доверенных лиц Семьи Януковича. Это были доверенные лица одного из депутатов Партии Регионов Юрия Иванющенко, добровольно передать компании подконтрольной его сыну 25% процентов собственности.

До «Слідства.інфо» потрапила копія протоколу засідання засновників Ринку. Під «дарчою» – підписи всіх присутніх. Лише один – Денис Волошин – відмовився передавати свою частку активів «Сім’ї». Тим не менше, він її втратив.

Наразі 28% активів ринку вже перепродано фірмі KITTEP LIMITED, якою володіє фірма СКАЙРОУЗ ГРУП ЛІМІТЕД, що знаходиться на Віргінських островах. А нею, в свою чергу, володіє фірма Менеджмент Екселенс Лімітед. Остання зареєстрована у Великій Британії у м. Лондон за адресою: вулиця Тулі, 122-126.

У травні 2013-го року, в процесі розслідування, британські журналісти з’ясували, що за цією ж адресою прописалися майже всі бізнес-активи Юрія Іванющенка у Великій Британії.

«Він створив цілу структуру холдингових компаній, які керуються через компанії Palace Limited і Rollexa Ltd, що зареєстровані у Лондоні на 122-126 Тулі-Стріт, та їх дочірні компанії, які розташовуються за тією ж адресою. Відповідно до бази даних «Інтерфакс» «СПАРК», разом вони володіють десятками активів в Україні».

Волошин каже, що структурам Іванющенка, наразі сумарно належить 56% акцій ринку. Щоб отримати повний контроль над підприємством, їм потрібен контрольній пакет – 61%. Інші власники продовжують боротьбу за свої активи.

ДЕНИС ВОЛОШИН, співзасновник ринку «7 км»:

– … пытаюсь вернуть ту долю, что законно принадлежит мне и те части, которые принадлежат другим акционерам, назад.

ЗахІд «Сім’ї» на «Сьомий» одразу дався взнаки. За словами підприємців, на ринку з’явилося більше 10 додаткових податків та зборів, які формують так звану «чорну касу» ринку. За підрахунками наших співрозмовників, щоденний тіньовий дохід підприємства складає від 500-700 тисяч гривень. Звідки ці гроші? Є цілий список додаткових послуг:

  1. Оренда тимчасових торгових місць;
  2. В’їзд автотранспорту на територію ринку;
  3. Розміщення реклами на торговельних об’єктах, оплата додатково зайнятої товаром території, розміщення торгово-рекламних панелей на стулках контейнерів;
  4. Дозволи на торгівлю харчовими товарами (візки чай-кава);
  5. Дозволи на роботу вантажників;
  6. Реклама на біг-бордах;
  7. Дозволи на роботу автобусів і таксі;
  8. Видача перепусток на доступ до торгового місця;
  9. Дозволи на використання електрогенераторів-дизелів;
  10. Оплата за використання постійних точок громадського харчування.

Адміністрація ринку запевнила нас, що Ринок працює виключно «по-білому» і сумлінно сплачує всі податки. Торік ця сума склала 120 мільйонів гривень. При цьому щоденний дохід підприємства – комерційна таємниця.

ІРИНА ТКАЧ, заступник директора ринку «7 км»:

– У нас абсолютно все проходит через кассу. У нас абсолютно «белая» бухгалтерия.

– Какая выручка средняя ежедневная?

– Мы про это не говорим, это считается коммерческая тайна, как минимум.

За словами підприємців, за вище перелічені та інші платежі, за які відповідає Товариство з обмеженою відповідальністю «Безпека Бізнесу», з яким адміністрація змушує підприємців укладати договори.

ГАЛИНА СМИРНОВА, підприємець ринку «7 км»:

– Мы платим за выдвижение витрин громадные суммы, мы платим за каждый квадратный метр, мы платим за завоз товара, мы платим огромную «растаможку» груза.

– Скажите, товарищество «Безпека Бізнесу» – это оно занимается большинством поборов?

– Не только. Они снимают свое.

– Кто еще? Администрация?

– Администрация. В лице нынешней администрации.

Ми віришили спробувати дізнатися, що це за структура, яка веде роботу на території ринку. В адміністрації «Сьомого» нам пояснили, що вона працює за договором, і в неї власні особливі функції.

ІРИНА ТКАЧ, заступник директора ринку «7 км»:

– «Безпека Бізнесу» – она тоже выиграла тендер в свое время и ежегодно его подтверждает… Часто, кроме охранных услуг, которые могут быть интересны людям, это могут быть услуги по «горячей кнопке», по камере, которая установлена в торговом объекте, чтобы сам хозяин мог наблюдать, что происходит у него в торговом объекте или охрана по видео наблюдению. Т.е. есть разные-разные услуги. Это эксклюзивные договора.

Хто ж стоїть за ексклюзивом? Згідно з реєстром юридичних осіб, засновниками компанії «Безпека Бізнесу» є 4 товариства: ГЛОРІЕМ ГРУП, кіпрський офшор «РОУДЛІНК ПРОДЖЕКТС ЛІМІТЕД”, ПП “АУДИТ ІНВЕСТ”, та ТОВ “ІНТЕР-ЮГ”. Згідно з тим же реєстром, першою компанію (ГЛОРІЕМ ГРУП) володіє один з засновників Ринку Борис Мельничук. Саме через нього, за словами інших засновників, і зайшли на ринок структури Юрія Іванющенка. В інших компаніях знову фігурує вже знайома нам лондонська адреса, яку наші британські колеги прив’язали до нардепа Іванющенка.

ВІКТОР ДОБРЯНСЬКИЙ, співвласник ринку «7 км»:

– Создали фирму “Безпека Бізнесу”, целью которой было лишь одно – это поборы с предпринимателей. Поборы, слежка. Они устанавливали у предпринимателей. навязывали им свои услуги, а именно пожарная безопасность, а именно охрана.

Віктор Добрянський і опитані нами підприємці не на камеру розповіли нам, що не бачать сенсу звертатися до правоохоронців. Кажуть, це марна справа. Тим не менше, звинувачення проти «Безпеки бізнесу» серйозні, і ми хотіли почути коментар представника компанії. На жаль, отримати її нам не вдалося. Телефони товариства не відповідають. Ми декілька разів залишали повідомлення на автовідповідач, але безрезультатно. Нічого не дав і наш запит. Тож ми спробували отримати коментар на місці.

Найбільший ринок Європи ще й найзакритіший. Отримати дозвіл на зйомку дуже важко. У пошуках ТОВ «Безпека Бізнесу» «Слідство.Інфо» викручується, як може.

У п’ятницю серед робочого дня офіс фірми був зачинений. Ми достукалися до охоронців.

– Ищем «Безпеку Бизнеса». … к нам обращались предприниматели, и мне хотелось бы получить комментарий

– А никого нет, сегодня выходной. Вам именно в «Безпеку бизнеса» или в администрацию рынка?

– Именно в Безпеку бизнеса с администрацией я уже разговаривала.

– Но там должны дать добро…

– Они сказали, что вы отдельная организация и все вопросы согласовывать отдельно с вами.

– Ну, я дежурный от администрации рынка…

Хоча екс-президента Януковича та верхівки його «Сім’ї» вже давно немає в країні, налагоджені ними схеми з викачки грошей з українців спокійно працюють далі. І складається враження, що знають про них усі, крім правоохоронців. Невже найбільший в Європі ринок такий непомітний? Слідство-Інфо й надалі відстежуватиме ситуацією на ринку «Сьомий кілометр» і сподівається отримати коментарі всіх сторін конфлікту. Ми впевнені, що на нас чекає ще багато цікавого.

ОЛЕНА ВАСІНА, Слідство.Інфо