Вони не відповідають за себе, але ми мусимо відповідати за них. Через згорілий собачий притулок у Вишгородському районі під Києвом спалахнув гучний скандал. Досі сваряться поміж себе захисники тварин. Обурення страшною смертю братів наших менших переросло в натяки на кримінальну змову засновників притулку.

SOBACHA SMERT_screen 7Притулок для собак у Лісовичах неподалік від столиці перетворився на попіл у квітні. Згоріло живцем більше 70 тварин. Розголос був неабиякий. Головна версія події – підпал. Хто міг за ним стояти? Відповіді шукають і зоозахисники, і навіть ті, хто не любить бродячих псів. Перше питання – до тих, хто облаштовував помешкання для безпритульних тварин.

SOBACHA SMERT_screen 2«Я взагалі не розумію, як цей притулок міг отримати статус притулку, тому що там є багато вимог, – каже Тамара Тарнавська, президент товариства захисту тварин “SOS”. – Вимог для того, щоб він отримав легальний статус. Одне те, що притулок за кількістю тварин — а там було сто тварин — залишався без охорони відповідної і допустилося до того, що ті, хто виступає проти тварин, могли здійснити цей акт вандалізму».

SOBACHA SMERT_screen 3«Если сгорел сам – воля судьбы, а если сказать, что кто-то поджег, то можно сделать деньги, – заявляє догхантер Олексій Святогор. – Сказать, что, мол, догхантеры и начались фантазии. Приехало зеленое жигули, и бросил там кто-то коктейль молотова и с черными масками и с, возможно, еще с флагами Новороссии. И при этом кричали какие-то страшные слова».

Про засновника притулку Андреа Чістерніно українські медіа говорять як про ініціативного зоофотографа та захисника тварин. Фінансували притулок італійські доброчинні організації. Після пожежі дехто заговорив саме про цей, фінансовий, фактор. Утримання безпритульних тварин, кажуть вони, це не найгірший бізнес, але за гроші треба звітувати. На своїй сторінці в соціальній мережі Чістерніно заявив, що підпал – справа рук недоброзичливців.

SOBACHA SMERT_screen 4– Ось що залишилися від притулку. Вони навіть погрожували мені. Якщо вони думають, що я накладу в штани, то помиляються. Для українських правоохоронців, як завжди, немає винних.

Зоозахисники, однак, не стали на підтримку Андреа. Вони, натомість, звинувачують його у недбальстві. Засновниця притулку для тварин у м. Гостомель Ася Серпинська пояснює:

SOBACHA SMERT_screen 5– В любом случае я считаю, что вины с хозяев, с учредителей этого приюта снимать нельзя ни в коем случае. На любом предприятии, если случается какая-то авария, прежде всего виноват директор. Он на то и директор, он на то и владелец, чтобы все предусмотреть. Я понимаю, что пожар, но от беды никто не застрахован. Но принять какие-то меры, что хотя бы уменьшить последствия, чтоб не погибли на производстве люди, а здесь животные — об этом нужно было подумать.

SOBACHA SMERT_screen 6Ася Серпинська добре знається на утриманні притулків для тварин. Вона займається прихистком для безпритульних собак уже майже 20 років. Каже, що за цей час набила у цій справі не одну ґулю.

– Первый же год, когда мы сюда заехали, кто ко мне явился первый? Пожарный инспектор! И сразу спросил: «А громоотвод у вас есть, а пожарный щит у вас есть?» И пока мы это не сделали, он от нас не отстал.

Тепер у притулку Серпинської нема до чого причепитися. Усі клітки від початку і до крайнього паркану видно наскрізь. Вогню тут не розгулятися. У Лісовичах усе пішло за найгіршим сценарієм.

– Много вопросов остались без ответа. А почему этих животных никто не спасал? Где были люди? И были ли они там вообще? А где были хозяева?

Притулок, який майже рік тому заснував Андреа Чістерніно, увесь цей час стояв без охорони.  Протипожежних засобів там також не було. Може скластися враження, що там усе було ніби навмисно готове для трагедії, що забрала життя нещасних тварин. Працівники з’явилися лише тоді, коли рятувати було вже нікого і нічого.

«Наш притулок в Пирогово ніколи не лишається без охорони, там день і ніч ночують люди, – розповідає Тарнавська. – У 2003му році підпалили люди і тільки тому що були люди — загинуло 5 котів, інших врятували, в 2013-му році і тітушок багато було, і вони базувалися навпроти нашого притулку, він був також 2 рази підпалений. Вигоріло приміщення, офіс, але тварини не постраждали. І тільки тому, що була охорона і були люди, які доглядають за ними».

SOBACHA SMERT_screen 8Схоже, за долю безпритульних собак більше переживав той, хто ставиться до них без особливої любові. Догхантер Олексій Святогор неодноразово попереджав про небезпеку створення подібного роду притулків і для тварин, і для людей. У цьому документі він звертається до правоохоронних органів, ветеринарних та санітарних служб з вимогою провести перевірку законності існування притулку для тварин в одному із селищ під Києвом.

– Я ж начал писать, что подозреваю, как честный гражданин, что этот приют может полыхнуть. Ну оно мне надо с моими слабыми нервами? И, возможно, мои заявления спасли собак. Потому что пожарная инспекция вышла, разобралась, и подписали что он дийсно иснуе нэналэжным чыном.. ветеринарные службы выехали — по крайней мере, они заставили функционировать, привести в порядок, и никто его не трогает. А этот я просто не успел защитить своей правозащитной деятельностью.

Тоді причиною для підпалу були не лише неналежні умови утримання тварин, а й сварки поміж самими засновниками притулків. Вони вирішували, хто з них кращий і хто має право на утримувати собак. І на відповідне фінансування.

Цікаво, що засновники спаленого притулку для тварин під Києвом самі преси уникають. Узяти у них інтерв’ю нереально. Дружина Андреа Чістерніно, яка весь час підтримувала свого чоловіка в його благородній справі, теж відмовляється від коментарів. Влада Шелутько посилається на необхідність дочекатися результатів міліцейського розслідування і на те, що її чоловік перебуває за межами України. Тим часом інші зоозахисники вимагають заборонити італійцю займатися собаками в Україні.

«Ти залишаєш таку кількість тварин без охорони — то це як кажуть англійці — аскінг фор трабл, – каже Тарнавська. – Я абсолютно засуджую, що цей притулок спалено і злочин має бути покараний, але велика вина в тому, що вина лежить на Адріано з його дружиною, які не подбали про охорону цих тварин».

Антагоністи захисників тварин теж мають претензії до Чістерніно. Олексій Святогор знову написав скаргу на притулок, в якій звинуватив його власників у незаконній діяльності. Він називає діяльність притулку злочином і переконаний, що його було знищено внаслідок самопідпалу.

Слідство.Інфо