Життя ціною в пляшку оковитої. Наприкінці липня на трасі Десна-Вишгород у смертельному ДТП загинув 54-річний водій «Лади», МНСник Іван Воропаєв. Його дружина та донька дивом вижили. З важкими травмами їх доправили до лікарні. Трагедія сталася через кількох молодиків на дорогих машинах, які, за словами свідків, влаштували перегони «під шафе».

«Мы увидели столб пыли. И я своему мужу говорю, Ивану, а что там, Ваня, такое творится? Очень много машин шло. Именно, что налетела на нас, она была белая, больше я ничего не видела», – згадує Людмила Шварко, дружина загиблого.

МАЛ 2

Вечір 27-мого липня вона запам’ятає назавжди. У мить зіткнення Людмила навіть не встигла як слід роздивитися машину, яка летіла назустріч їхній «сімці». Срібляста «Тойота» забрала життя її чоловіка. Сама Людмила опинилася в лікарні з трьома переломами руки та розсіченою ногою. Її дочка лежить з численними переломами різних частин тіла та видаленою селезінкою.

Удар від зіткнення автомобілів був настільки сильним, що «Жигулі» та «Тойоту» віднесло один від одного на відстань понад 50 метрів. «Слідство.Інфо» ретельно відтворило події того злощасного дня.

МАЛ 1

Як виявилося, зранку водій «Тойоти» гуляв з компанією у селі Пирлово на Десні. З ним були його знайомі на автівках «Мерседес» у кузові Брабус та Порш Кайен Маґнум. Свідок Василь Савенко каже: “Він багато говорив, випивав, ну, я думаю, що всі випивали. В другій годині, м’яко кажучи, він був вже дуже нетверезий. Чому я звернув увагу на нього… Тому що він ну фразу крикнув – я, бля, ету родіну на …й за бутилку горілки, самогонки продам».

Після пляжу автівки проїхали два кілометри і зробили зупинку біля іншого ресторану. Ймовірно, саме тут водії іномарок вирішили їхати далі «з вітерцем». За словами офіціанта Олексія, «машина чекала там другу машину і поїхали, все. – А яка саме машина чекала? – Джипи два, один з них чекав. – Мерседес? – Ні, Мерседес наоборот. Мерседеса чекали».

До місця ДТП залишалося близько 4-ох кілометрів. Відео з реєстратора іншого авто засвідчує, що на цій ділянці «Тойота» розігналася до майже 150 км, вискочила на зустрічну і буквально знесла стареньку «сімку».

МНСники прибули на місце ДТП за п’ять хвилин. Допомогли витягти з автівок і потерпілих, і винуватця. На відео видно, що за цей час з «Кемрі» зникли номери. Товариші водія розбили вікна та багажник «Тойоти», щоб забрати звідти зброю і перекласти її до «Мерседеса». Мабуть, замітали сліди.

Очевидець Владислав Бендик звернув увагу на дивну поведінку правоохоронців. «Міліціонер відійшов з одним із друзів потерпілого метрів на 50, вони поговорили, міліціонер повернувся і сказав, що з документами на зброю все добре. -Ви бачили, як вони перевіряли документи? – Ні. – Тобто, вони просто розмовляли? – Вони просто розмовляли.

«Швидка» забрала винуватця ДТП з травмами до Вишгородської лікарні. За словами свідків, його друзі-гонщики «під газом» спокійно сіли за кермо і рушили слідом. Міліція, як і на зброю, ніяк на це не відреагувала, хоча бачила їхній стан.

МАЛ 3

Черговий лікар, який того вечора оглядав поранених, підтвердив слова свідків про те, що водій «Тойоти» був п’яний. «Поступив в важкому стані і загальмований. Був запах алкоголю, я суб’єктивно його відчув», – добре пам’ятає Андрій Кучма, черговий лікар реанімації Вишгородської центральної районної лікарні.

Під Вишгородською лікарнею машини друзів водія-винуватця ДТП заблокували активісти місцевої «Самооборони» та формування «Лівий Берег». Знайшли кілька автомобільних номерів, десятки копій паспортів та взяту з сріблястої «Тойоти» зброю – карабін і травматичний пістолет.

«Ми вмовляли міліцію, щоб вона вийшла з райвідділу зареєструвати це все. Міліція не хотіла йти, хотя від лікарні до міліції буквально 30 шагів», – каже Мирослав Могиль, заступник голови штабу «Самооборони», Вишгородського району.

МАЛ 4

Водієм «Тойоти» виявився 27-річний Сергій Пукас. Це його посвідчення – радника голови правління незрозумілого антикорупційного комітету України. Його батько Олексій Опанасович Пукас у 2012 році самовисувався на виборах до Парламенту. Тато не схвалив запис інтерв’ю з сином. «Дайте трохи одойти. У него переломани ноги і переломани руки. Рука переломана», – поскаржився Олексій Пукас.

Його син засвітився не вперше. У 2012 році Голосіївський районний суд Києва оштрафував Сергія Пукаса за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. Донедавна справа перебувала на особистому контролі у Генпрокурора України через знайдене у машині посвідчення помічника прокурора. Генеральний Прокурор України Віталій Ярема спростував інформацію про те, що Пукас – прокурорський.

МАЛ 5

Якщо судом буде доведено, що Сергій Пукас перебував за кермом «Тойоти» у стані алкогольного сп’яніння, його повинні посадити на термін до восьми років. Однак підозрілі дії міліції та вартість машин гонщиків вказують, що винуватця смертельного ДТП можуть спробувати «відмазати».

Зараз модно казати, що Майдан змінив усе, і ми житимемо по-новому. Чи стане ця справа одним з лакмусових папірців реальних змін? Ні? Тоді п’яні мажори на дорогих тачках і далі безкарно вбиватимуть невинних людей.

ЛЮБОМИР ФЕРЕНС, Слідство.Інфо