Реформа місцевої прокуратури – важливий крок до зміни усієї правоохоронної системи. Та, нажаль, за результатами конкурсу, який відбувся за ініціативою команди грузинських реформаторів, нові обличчя, зокрема, в Одеський прокуратурі майже не з’являться. Маємо лише рокіровку старих.

PROK_screen 2Ще в середині липня заступник Генерального прокурора України, головний прокурор Одеської області Давіт Сакварилідзе анонсував конкурс на керівні посади у місцевих прокуратурах.

Давіт Сакварелідзе, прокурор Одеської області, заступник Генерального прокурора України:

Мы объявляем реорганизацию системы прокуратуры путем проведения честного и прозрачного конкурсного отбора.

PROK_screen 3Очікувалося, що відкритий конкурс до прокуратури залучить нових людей, які змінять систему. Але в Одесі вже за 10 днів після оголошення конкурсу спалахнув скандал.

PROK_screen 4У пресу просочилася інформація про попередній розподіл керівних посад у прокуратурах міста Одеси та області. Її одразу прокоментував очільник Одещини Михеїл Саакашвілі.

PROK_screen 5Міхеїл Саакашвілі, голова Одеської ОДА:

Они действительно заранее хотели составить списки. Не знаю, кто это составлял, Кивалов… но то что в прокуратуре шли эти вещи, однозначно, я подтверждаю, вы правы. Мы их взяли за это дело.

Віра Запорожець, журналіст, громадський активіст:

Как только зампрокурора по кадрам стал озвучивать своим людям, что будет возможность технически повлиять на результаты конкурса, и тогда эта байка  и пошла среди работников прокуратуры и, соответственно, началась паника.

Ініціатор відкритого конкурсу Давіт Сакварелідзе теж різко відреагував на скандал на своїй сторінці в соцмережі, назвавши це провокацією.

Конкурс усе ж таки відбувся. Претенденти проходили три етапи тестувань. За відбором пильно стежили представники Громадянської мережі «Опора» та Комітету виборів України. На цьому етапі вони особливих порушень не зафіксували.

Анатолій Бойко, голова Одеської обласної організації «Комітет виборців України»:

З боку наших спостерігачів, якихось суттєвих зауважень, щодо умов їх праці, щодо рівня прозорості та відкритості тестування не було.

Після тестування на 16 кандидатів до кожної з 4-х прокуратур чекала співбесіда. На ній перевіряли особисті навички кандидатів та розпитували їх про їхні статки.

Давіт Сакварелідзе, прокурор Одеської області, заступник Генерального прокурора України:

– Будет включена камера, и процесс собеседования будет транслироваться на всю Украину.

Та в реальності подивитися обіцяну онлайн-трансляцію виявилося неможливо – сайт постійно видавав помилку.

PROK_screen 6Проводила співбесіду комісія з чотирьох прокуроів, двох народних депутатів та представника громадськості.

Її очолив перший заступник Генпрокурора Олег Заліско – людина, яка  довгий час пропрацюла в  прокуратурі Львівської області, потім три місяці пробула заступником начальника Головного управління захисту прав і свобод громадян, а потім відразу стала першим заступником Генерального прокурора і очільником головного Слідчого управління. Недоброзичливці відносять до його «особливих» заслуг розвал слідства по Небесній Сотні, відсутність будь-якого поступу в розслідуванні економічних злочинів попереднього режиму і загрозу зняття міжнародних санкцій з найближчого оточення Януковича.

PROK_screen 7Віталій Шабунін, голова правління ГО «Центр протидії корупції»:

Заліско – це той чоловік, який очолював генеральне слідче управління ГПУ за часів Яреми. Це той чоловік, що свідомо злив розслідування по санкційному списку.

До складу комісії також входили нардепи Владислав Голуб і Артем Ільюк, які регулярно не відвідували засідання. Відповідними були й результати голосування. Прокурори віддавали перевагу перевіреним кадрам.

Олександр Остапенко, член конкурсної комісії з відбору прокукорів:

Если попытаться сделать обобщение, можно сказать, что большинство из них проигрывают кандидатам внутренним из прокуратуры либо на знании законодательства, либо организационно-управленческой составляющей…

За результатами співбесіди комісія відібрала по 6 претендентів на кожну з 4 Одеських місцевих прокуратур.  Нажаль, нових кандидатів серед них майже немає.

PROK_screen 8Так, з шести претендентів на начальника прокуратури Київського району двоє – Констянтин Царелунга і Олексій Горностаєв – це нинішні заступники її теперішнього очільника.

Перший за загальним рейтингом був лише на 14-тиму місці. Згідно з декларацією про доходи, Констянтин Царелунга заробляє близько одинадцяти тисяч на місяць, але у членів його сім’ї є земельна ділянка, будинок площею 162 квадрати і автомобіль «Тойота ленд крузер».

PROK_screen 9Інший претендент, Олексій Горностаєв, – чоловік Тетяни Горностаєвої, заступниці прокурора Одеської області та прийомної дочки Генпрокурора Віктора Шокіна. Саме з нею обіцяв розібратися Михеїл Саакашвілі на одній з перших скандальних нарад з прокурорами.

– Я не собираюсь терпеть ни Горностаеву, ни подобных рэкетиров тут. Эту особу, Горностаеву, вы решите сами, и я поставлю вопрос перед знакомым генпрокурором о ее поведении и вообще о поведении прокуратуры.

Наразі Тетяна Горностаєва продовжує працювати на своєму місці, а тепер ще й чоловік вдало проходить відбір до оновленої прокуратури.

PROK_screen 10З майном у Горностаєвих теж усе добре. Так, на двох вони мають три чималенькі земельні ділянки, стометровий будинок, дві квартири і автомобіль Honda CR-V.

У шістці кандидатів до прокуратури Приморського району Одеси майже всі – представники старої системи. На посаду керівника тут претендують чинний заступник прокурора Олексій Хімченко і прокурор прокуратури Київського району Юрій Коробко – правоохоронці з неоднозначною репутацією.

Якщо вірити декларації, Олексій Хімченко заробляє близько дев’яти тисяч гривень на місяць, але його дружина отримує від підприємницької діяльності тридцять шість тисяч гривень на місяць. У нього є квартира на 113 квадратів та садовий будиночок на 268 квадратних метрів. Також Хімченко з дружиною володіють двома автівками – Toyota Land Cruiser Prado та BMW Mini.

PROK_screen 11Іншого кандидата, Юрія Коробка, одеські журналісти звинувачували у кришуванні місцевих борделів під виглядом саун, наливайок, гральних автоматів, пунктів прийому металобрухту і контрабанди цигарок. Його, начебто, неодноразово перевіряла Генпрокуратура, але так нічого й не знайшла. Знайшли представники ЗМІ. Коллеги-журналісти стверджують, це – відео його розкішного маєтку в селі Нова Дофінівка під Одесою.

PROK_screen 12Декларація Коробка більш ніж цікава. Так, його офіційна зарплатня складає близько 8 тис. грн.на міс., а у членів його сім’ї – більше 48 тис. грн. на місяць. Коробки володіють 5 земельними ділянками, двома будинками (663,2 кв.м. та 177 , 3 кв.), квартирою (64,2 кв.м.), гаражем (44 кв.м.) та трьома машинами.

PROK_screen 13Коробка також пов’язують з готелем, побудованим безпосередньо на березі Чорного моря на мальовничому Ланжероні.

Олександр Остапенко, член конкурсної комісії з відбору прокукорів:

Комиссия задавала вопросы и по части, где кто живет, и по части где, что, кому и какое имущество принадлежит. Я вам могу сразу сказать: как правило, это жены, дети, мама оставила в наследство, папа подарил и все-такое. И в этом смысле очень трудно предьявлять какие-то претензии. Понимаете, мы же все-таки старались опираться на какие-то правовые нормы, а не на эмоции.

Переможців одеського конкурсу на керівників районних прокуратур ще не визначили, але вже можна з впевненістю сказати, що нових обличь там майже не буде. Це буде звичайна рокіровка кадрів. Відповідно, і гратимуть вони далі за своїми, старими, правилами.

ОЛЕНА ВАСІНА, Слідство.Інфо