Службі безпеки України належить ключова роль у захисті держави. Це під силу тільки надійним та незаплямованим професіоналам. Та Слідство.Інфо дізналося, що не останню посаду в СБУ обіймає людина, яку особисто призначив Віктор Янукович. Екс-президент довірив своєму ставленику особливо відповідальну ділянку роботи – виховання молодого покоління розвідників.

Одразу після втечі Віктора Януковича слідом за шефом потягнулася верхівка силових відомств, безпосередньо причетних до злочинів, скоєних на Майдані. Не останнім серед них був екс-голова Служби безпеки України Олександр Якименко. Саме він у лютому 2014-го оголосив про радикальні заходи влади проти мирних демонстрантів у центрі Києва.

REKTOR SBY_screen 2– Радикальні і екстремістські угрупування своїми діями несуть реальну загрозу життю мільйонам українців. У зв’язку з цим, службою Безпеки та Антитерористичним центром України сьогодні прийнято рішення про початок проведення на території України антитерористичної операції.

Кривава АТО провалилася. А зникнення Якименка фактично залишило СБУ без керівництва. «В керівництві служби безпеки немає голови, немає перших заступників, немає керівників», – казав тоді майбутній голова СБУ Валентин Наливайченко.

REKTOR SBY_screen 3Коли нова влада робила призначення в Службу безпеки, проблемним виявився один зі стратегічних секторів – Національна Академія СБУ, де готують кадри для спецслужби. Ректора Академії призначив своїм наказом екс-президент Янукович – за особистим поданням того ж таки Якименка.

Указ Президента України номер 276/2013. Призначити Мусієнка Івана Івановича ректором Національної академії Служби безпеки України. Президент України Віктор Янукович. 15 травня 2013 року.

REKTOR SBY_screen 4На відміну від інших високих чинів, людину, яка відповідала за виховання молодого покоління українських спецслужбовців, звільняти не квапились. Лише за два місяці це зробив тодішній в.о. Президента Олександр Турчинов. Та незабаром Іван Мусієнко знову повертається на тепле місце – тепер уже в статусі тимчасового виконувача обов’язків ректора. Це стає для багатьох в Академії шоком, і на те є конкретні причини.

Про них нам розповіли люди, які добре знають «внутрішню кухню» навчального закладу. Один з них погодився дати нам подробиці телефоном, але не хоче афішувати себе з міркувань безпеки. Назвімо його Віктор.

– Зараз люди ставлять питання. Якщо проведені заходи, скажімо там, в центральному керівництві служби – там поміняли заступників голови і таке інше, які були причетні до розправи, до розгрому і до інших заходів. До розстрілу в тій чи іншій мірі. То, фактично, це єдина людина, яка залишилась при цьому всьому і була повернута на місце.

Оскільки пан Мусієнко має науковий ступінь, його скорочена біографія є на сайті Академії Наук Вищої Школи України. З неї стає зрозуміло, що т.в.о. ректора Академії СБУ – досвідчений представник ще старої, радянської школи КДБ.

REKTOR SBY_screen 7У 1978 р. закінчив Сумське вище артилерійське командне училище, 1982 р. – вищі курси військової контррозвідки Комітету державної безпеки СРСР, 1987 р. – спеціальні курси керівного та оперативного складу КДБ СРСР зі знанням східної мови.

Доблесне минуле ректора впливало на навчальний процес, розповідає Віктор.

– Люди звертали увагу на те, що була така чисто підтримка минулого режиму і його якби московського керівництва. Тобто, як правило, ігнорували факт проведення проти України жорстокої  інформаційної і розвідувальної війни. І фактично підростаючу молодь дуже мало вчили методиці виявлення і протидії цієї агресії з боку російських спецслужб.

Та найкраще Іван Мусієнко проявив себе під час подій на Майдані. Напередодні початку антитерористичної операції проти протестувальників в Академії сталася нечувана річ.

– Було дано команду видати всім військовослужбовцям наявну на складах зброю для захисту від можливого нападу Майдану на академію. Тобто, керівництво діяло в розрізі… так званої АТО, спрямованої на знищення майдану і на розправу над його учасниками. В академії була така обстановка, що практично можна було нарватись на звільнення в разі висловлення чи діями чи словами підтримки цього пориву народного.

REKTOR SBY_screen 5Ми розпитали про тодішні події радника Голови Служби Безпеки України Маркіяна Лубківського.

– Ми чули про це. Така інформація справді кружляє.

Після перемоги «ворогів», від яких Мусієнко готувався захищати Академію СБУ, ректор у відставку не подав. Навпаки, став посилено демонструвати діаметрально протилежні погляди. За рік після Майдану, у лютому 2015-го, на території закладу встановлюють пам’ятник героям небесної сотні. На відкриття приїздить Валентин Наливайченко. Як пану Мусієнку вдалося завоювати довіру нового керівника СБУ? Маючи такий довгий шлейф «заслуг», чи не мав би пан Мусієнко потрапити під дію Закону України про очищення влади? З цим питанням ми звернулися до директора департаменту з питань люстрації при Мінюсті Тетяни Козаченко.

– Особа, яка тимчасово виконує обов’язки, виконує повний функціонал тої особи, на посаді якої вона перебуває. Відповідно, призначаючи на таку посаду, ця особа в будь-якому випадку повинна так само підпадати перевірці і на неї так само, без обмежень розповсюджується дія закону про очищення влади.

Ми завітали до Академії на день СБУ та запитали у радника голови спецслужби про те, чому ставленик колишньої влади досі перебуває на своїй посаді.

«Де документ про те, що його Янукович поставив? Що означає ставленик Януковича? – різко відреагував Лубківський. – Давайте так, друже. Давайте професійно говорити. Приходьте до мене на розмову і ми поговорим на цю тему».

На наступній нашій зустрічі радник Голови СБУ був уже не такий категоричний і озвучив позицію керівництва СБУ щодо ситуації з ректором Академії.

– Маємо намір ближчим часом оголосити конкурс. Дуже дякую Громадському телебаченню за те, що звернули на це увагу. Конкурс буде оголошений і, відповідно, всі, хто побажає, в тому числі і Мусієнко, зможуть податись на цей конкурс.

Зі слів Лубківського зрозуміло, що при призначенні Мусієнка на посаду т.в.о. ректора його взагалі ніхто не перевіряв.

– Треба дивитись і щоб люстраційна комісія розглядала його матеріали. Якщо він виявить таке бажання, очевидно, що він проходитиме сито перевірки.

Слідство.Інфо може допомогти люстраторам. Якщо Іван Мусієнко висуне свою кандидатуру на повноцінного ректора, бажано перевірити не тільки  його відповідність посаді, а й статки. За інформацією ресурсу про нерухомість «Гарна Хата», пану Мусієнку на підставі договору дарування належить двокімнатна квартира в елітному житловому комплексі «Рів’єра Ріверсайд». а коштує – 200 тисяч доларів.

ПОСТСКРИПТУМ

І ще одне. СБУшники рідко говорять відкрито. Свої справжні погляди вони часто анонімно висловлюють на форумах своїх улюблених Інтернет-ресурсів. І саме тут на нас чекав сюрприз. У гілці, присвяченій обговоренню ситуації в Академії, 9 квітня з’явилося дивовижне повідомлення від імені журналіста «Слідства.Інфо» – розміщене, очевидно, прихильниками т.в.о ректора.

REKTOR SBY_screen 6«Я як журналіст теж вибачаюсь перед тележурналістами, колективом Академії та особисто т.в.о. ректора Мусієнком І.І. за те, що в порушення Конституції України незаконно збирав на замовлення окремих негідників та солідне винагородження інформацію про особисте життя Мусієнка, його оточення, майно, службову діяльність офіцера СБ України та мав наміри її оприлюднити і спровокувати конфліктну ситуацію 25 березня на території Академії в день святкування річниці СБУ. Проте, розібравшись в ситуації, відмовився від своїх намірів на стадії підготовки, а брудні кошти добровільно перерахую на потреби учасників бойових дій в АТО. Колеги журналісти! Перевіряйте інформацію і не давайте себе втягувати у чиюсь підлу гру. Вибачте».

На прохання журналіста Слідства.Інфо, який не був автором даного тексту в стилі щиросердних зізнань радянського КДБ, з форуму його видалили. Та сам факт його появи засвідчив – місце очільника Національної Академії СБУ має для когось дуже важливе значення, і заради нього ця людина не гребує найбруднішими методами боротьби.

ОЛЕКСАНДР ГУМЕНЮК, Слідство.Інфо