Популізм, вроджений артистизм  і вила – ось три складові успіху Олега Ляшка. Вони зробили його бронзовим призером останніх президентських виборів і незабаром можуть розчинити двері парламенту для десятків членів його партії. Про них та про вигаданий образ Ляшка й піде мова.

Хоча Радикальній партії вже чотири роки, Олег Ляшко досі залишається чи не єдиним її впізнаваним кандидатом. Робота Ляшка в парламенті – це суцільна гра на камеру. Він цілує землю, їсть сир, б’ється, навіть пробує завести до Верховної Ради корову. А головне – створює образ народного месника, який бореться з олігархами, корупціонерами та ворогами України.

ВАЛЕРІЙ ВОЩЕВСЬКИЙ, №8 РПЛ:

– Привести до влади молоде покоління, молоде покоління показало себе під час подій на Майдані, під час подій в АТО.

 

Однопартієць Ляшка Валерій Вощевський показав себе тим, що встиг попрацювати і в Адміністрації Кучми, і в Селянській партії Литвина, і в «Озимому поколінні» Валерія Хорошковського. Власник будівельної компанії «Житлобудінвест» та Чернігівської кондитерської  фабрики «Стріла» називає себе одним з головних фінансистів Радикальної Партії. Каже, що витратив на радикальні ідеї 20 мільйонів гривень, які заробив у буремні дев’яності.

 

ВАЛЕРІЙ ВОЩЕВСЬКИЙ, №8 РПЛ:

– Транспортування нафти із Казахстану – «ТенгізШевронОїл» на порти Одеса і Феодосія. Це бізнес, який не був пов’язаний з Україною.

 

На наш подив, ще одним спонсором Радикальної Партії називають депутата Київради Ігоря Мосійчука – відомого політв’язня режиму Януковича, одного з так званих «васильківських терористів». Звідки кошти, у людини, яка понад два роки просиділа за гратами?

 

ІГОР МОСІЙЧУК, №9 РПЛ:

– Моя дружина мала рекламний бізнес.

– Який дохід він вам приносив?

– Ну, в ті часи нормальний.

– Озвучте суму.

– В рік до мільйона.

– Мільйона гривень?

– Доларів.

 

Дивно, що борець з режимом Януковича «сидів», а в цей час його сім’ї дозволяли «нормально» заробляти. Та ключ до успіху передвиборчої кампанії Ляшка – не лише гроші, а й умілий піар. Наприклад, на Антитерористичній операції. Іноді складається враження, що на Сході, окрім нього, взагалі ніхто не воює.

ОЛЕГ ОДНОРОЖЕНКО, заступник командира батальйону «Азов»:

– В жодних реальних бойових операціях ні Ляшко, ні Мосійчук ніколи не приймали участь. Було бажання попіаритися суто в такому ключі: приїхати, на фоні подій познімати себе.

Ляшко представляє себе не лише героєм-командо, а ще й меценатом добровольчих батальйонів.

ОЛЕГ ОДНОРОЖЕНКО, заступник командира батальйону «Азов»:

-… він збирав гроші начебто на допомогу батальйону Азов, але цих грошей батальйон Азов ніколи не бачив.

 

На цьому відео колишній ротний «Азова» Ігор Кріворучко силою заводить техніку забудовника і розганяє киян. Ця витівка коштувала йому всіх посад та звань в «Азові», однак Ляшко пригрів Кріворучка. Він – 33-й у списку РПЛ. Військових у радикалів чимало: №3 – комбат «Айдару» Сергій Мельничук, №7 – комбат «Луганську-1» Артем Вітко. А ось і 13 номер – Альона Кошелєва, заявлена як волонтерка Харківського військового шпиталю. Місцеві канали навіть репортажі про неї знімали.

 

ЯРИНА ЧАГОВЕЦЬ, голова волонтерської служби Харківського військового шпиталю:

– Ніколи не було в нас такої людини, ніколи до нас не зверталася. Ми дуже обурені, що ця людина вдає з себе волонтера нашого Харківського шпиталю.

 

Ще одним інвестором партії називають Сергія Рибалку. №22 у списку і співвласник корпорації S.I.Group – колишній заступник міністра екології Миколи Злочевського в уряді Миколи Азарова.

 

АНДРІЙ ЛОЗОВИЙ, №2 РПЛ:

– Сергій Рибалка, він, до речі, дав машину. Людина, яка 18 років з нуля робила бізнес.

 

Не забув Олег Ляшко і про близьких йому людей. 26-й номер у списку – Тетяна Юзькова, донька першого Голови Конституційного Суду України і, кажуть, колишня дружина лідера радикалів. 11-й номер – Олексій Ленський – кум та водій, 15-й номер – Юрій Сухін – кум.

 

ВАЛЕРІЙ ВОЩЕВСЬКИЙ, №8 РПЛ:

– Я не бачу тут конфлікту інтересів.

 

У 2008-му-9-му роках Ляшко та його куми активно отримували земельні наділи у Бучі під Києвом. Оформленням частини ділянок займався Олексій Кириченко – 18-й номер списку РПЛ, колишній лікар Віктора Ющенка, з яким Ляшко нібито познайомився на масажі. Та чим володіють і на чому їздять радикали – табу для українців.

 

АНДРІЙ ЛОЗОВИЙ, №2 РПЛ:

– Вас машина цікавить більше, ніж програма партії.

– Так виборців, напевно, цікавить за які кошти машина чи ні?

– Розумним виборцям, думаю, ні.

– Тобто, це дурних цікавить, так?

 

«Слідство.Інфо» також цікавила ідеологія партії Ляшка. Однак радикали не захотіли її обговорювати. Більше того, при нас пошматували власний буклет, а свою програму назвали нісенітницею.

ВАЛЕРІЙ ВОЩЕВСЬКИЙ, №8 РПЛ:

– В деяких місцях написано дурниці. Хоча, все те, що, все те, що…доб’ємось від кредиторів списання 75% зовнішніх боргів, гроші, які брали крадії. Супер. Класно.

 

Епатажний і фальшивий образ радикалів доповнює ще одна деталь. Нищівна критика колишньої злочинної влади не заважає Олегу Ляшку добудовувати під Києвом «скромну хатинку» поруч з братами Клюєвими – одіозними політиками часів Януковича.

 

– Оце Клюєва, а оце дальше, де машина поїхала – Ляшка.

 

АНДРІЙ ЛОЗОВИЙ, №2 РПЛ:

– Ми їх ненавидимо так само, як ненавидять мільйони українців, бо на совісті Клюєвих та інших тих посіпак режиму Януковича кров героїв.

 

Людина, яка два роки тому працювала в штабі Ляшка, переконує нас: показова «боротьба з регіоналами» радикалів є грою.

 

Екс-працівник виборчого штабу РПЛ:

– Ходили слухи, що це фінансує Льовочкін.

– Тобто, між самими людьми в офісі?

– Так.

 

АНДРІЙ ЛОЗОВИЙ, №2 РПЛ:

– Та хай гроші дасть. Де той Льовочкін? Хай… принесіть, покажіть ті гроші. Неправда. Ну наведіть хоча б один, хоча б один…

 

Скільки радикальних багнетів потрапить до парламенту? Усе залежить від довірливості виборців. Судячи з обіцянок Олега Ляшка, він здатен не лише перемогти «сєпаратістів» і повернути Україні Крим, а й приєднати Марс. Питання «як» для нього – риторичне.

ЛЮБОМИР ФЕРЕНС, Слідство.Інфо