Приватизація Привозу стартувала ще в далекому 2006-му. Комунальне підприємство «Ринок привоз»  і товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий центр« Привоз» підписують дОговір про пайову участь у реконструкції ринку. ТОВ зобов’язується побудувати на місці ринку сучасний торговий комплекс, який має лишитися у власності компанії після виплати місту грошової компенсації.

У 2010-му «Торговий центр «Привоз» продає ринок іншому товариству з обмеженою відповідальністю, «Фреш Експорт ЛТД», яке на той час має лише закордонні активи. Після цього за ринок у серці міста починає точитися серйозна боротьба – із залученням державних структур і правоохоронців.

Privoz_screen 2Спершу між новими власниками і торгівцями ринку спалахує конфлікт через підвищення плати за оренду торгівельних місць. Продавців на Привозі близько п’яти тисяч. Щодня через ринок проходять мільйони гривень. Це стабільне джерело прибутку, яким ніхто ділитися не хоче. Тим більше, що він значною мірою проходить повз касу.

«Здесь не территория зщакона, – каже депутат міськради Олександр Остапенко. – Здесь территория произвола, территория бандитов».

Муніципалітет кидається перевіряти законність діяльності нових господарів ринку. У 2011-му сторони укладають мирову угоду, і міськрада в особі комунального підприємства «Привоз» отримує 18% в статутному фонді «Фреш Експорту».

Та минає лише рік, і за справу береться Одеська прокуратура. За її даними, впродовж кількох років чиновники міськради і ділки кількох приватних товариств незаконно привласнили 127 мільйонів гривень. Прокурори відкривають кримінальне провадження.

Privoz_screen 3«Це кримінальне провадження стосовно службових осіб і низки підприємств, які займаються господарською діяльністю на території цього ринку, за фактом незаконної реалізації частини корпусів, приміщень корпусів цього комплексу», – розповідає прес-секретар Одеської обласної прокуратури Інна Верба.

У листопаді 2013-го це кримінальне провадження закриває МВС – нібито за відсутністю складу злочину. Прокуратура скасовує це рішення і поновлює розслідування. У липні 2014-го його вдруге закривають.

Паралельно процес рухають у владних коридорах. Улітку 2013-го Одеська міськрада ухвалює рішення продати землю під ринком – тому ж таки ТОВ «Фреш Експорт ЛТД» – та ще й з розстрочкою в 5 років! Майже 4 гектари території ринку в історичному центрі міста оцінюють у сміховинні 40 мільйонів гривень. Це 10 тисяч гривень за сотку!

«4-5 млн. долларов, за которые была продана земля – это ничто по сравнению с тем, что стоит сотка земли  в центре города, – каже президент ГО «Центр політичних досліджень «ЛАД» Геннадій Чижов. – Она примерно стоит не менее чем 50 тысяч долларовПолучается, Привоз оценили в 1 гектар. На самом деле на Привозе не 1 Гектар, а в десятки раз больше».

Та міська влада каже, що нові власники землі заплатили достатньо. За словами Романа Лебедєва, заступника начальника юридичного департаменту Одеси, «любой собственник строений имеет право на выкуп земельного участка, на котором стоит это строение для их эксплуатации и развития. То есть, городской бюджет на тот период получил около 40 млн. грн. По экспертной оценке, это достаточно большое количество денег».

Privoz_screen 420 січня цього року мер Одеси Геннадій Труханов остаточно перекриває громаді доступ до ринку. Він підписує розпорядження про ліквідацію комунального підприємства «Привоз». «Де-факто «Привоза», как такого, коммунального предприятия не существует, то есть оно должно быть ликвидировано. Чтобы снять, чтобы не нести отчетность в налоговые органы, если предприятия нет».

Privoz_screen 5З ліквідацією комунального підприємства доля 18-ти відсотків у ТОВ «Фреш Експорт ЛТД», що належать громаді, стає незрозумілою. Лебедєв запевняє: місто нічого не втратить. «С 18%, которые являются городской собственностью, естественно, ничего не произойдет, она не перейдет ни в какие частные  руки. Вопросы, связанные с управлением этим «пакетом акций», назовем это так, будут переданы уполномоченному органу – департаменту коммунальной собственности».

Вимальовується оригінальна схема. Ринком повністю керує ТОВ «Фреш Експорт ЛТД». Його засновники – комунальне підприємство «Привоз», що ліквідовується, ТОВ «Електроперевізник» і ТОВ «Інститут новітніх технологій». Ми вирішили докладніше вивчити останніх двох.

Privoz_screen 7ТОВ «Електроперевізник» зареєстровано за тією ж адресою, що й КП «Привоз». Засновником та директором фірми виступає такий собі Акименко Вадим Михайлович.

Ми спробували відшукати пана Акименка самостійно. В Одесі є тільки одна людина з такими даними – адвокат, який займається приватною практикою.

Підтвердити, чи причетний він до «Електроперевізника», не вдалося. На наш телефонний дзвінок адвокат відреагував неадекватно.

– Я хотела подтвердить, это Вы или это ваш полный тезка.

– Я вам еще раз говорю: я журналистов не люблю и с журналистами не общаюсь.

За словами експертів, саме через ТОВ «Електроперевізник» Привоз контролюють цікаві одесити.

«Очень сильное влияние… Галантерника и Ангерта, естественно. Влияние большое, – каже Чижов. – И вот вокруг этого клана все и крутится по Привозу. Они все крутят».

Володимир Галантерник – відомий одеський бізнесмен. За інформацією одеських журналістів, він – власник збанкрутілого «Соцкомбанку» та будівельної фірми «Прогресс-строй»

Олександра Ангерта одеські ЗМІ називають одним з небагатьох живих кримінальних авторитетів 90-х років, а ще – «найнебезпечнішою людиною в Одессі». Ангерт проживає за кордоном та, пишуть, це не заважає йому керувати кримінальними структурами регіону. Саме його вважають покровителем одеського мера Геннадія Труханова. Знайомство міський голова не заперечує.

Privoz_screen 6Поспілкуватися безпосередньо з Ангертом та Галантерником неможливо – перший майже постійно за кордоном, інший уникає публічності

Та у «Привозу» є ще третій власник, ТОВ «Інститут новітніх технологій». Фірма розташована в Києві, на вул. Олеся Гончара, 41, і, за даними реєстру, займається організацією азартних ігор.

Її засновник – кіпрський офшор “ДВЕЛОНА КОНСТРАКШНЗ ЛТД”, якого, в свою чергу, заснувала кіпрська фірма Келмос Ентерпрайз Лімітед. Остання є засновником холдингу «Дара Групп» і відповідає за його міжнародні проекти.

Privoz_screen 8Керує холдингом «Дара Групп» уродженець Кривого Рогу, колишній депутат Криворізької міськради Едуард Самоткал. Нині він – поважна особа, яка має благодійні фонди та допомагає людям, спорту, церкві тощо. У «Дара Групп» дуже широке поле діяльності – від гірночо-видобувної та енергетичної до торговельної та розважальної.

Privoz_screen 9«Дара Групп» присутні й в Одесі. У Південній пальмірі їм належать Ресторан «Хуторок у моря» на Ланжероні, нічний клуб «Елвіс» та житловий комплекс «Аркадіївський палац».

Показово, що київський офіс фірми «Дара Групп» розташований за тією ж адресою, що й засновник ТОВ «Фреш експорт ЛТД» – «Інститут новітніх технологій». Вулиця Олеся Гончара, 41. Нам вдалося поспілкуватися телефоном з представником «Дара Групп» у столиці, юристом Олександром. «Всю информацию может дать компания «Фреш Экспорт Лтд», – сказав він. – Мы у нее всего лишь учредители, и все проекты, все планы высказывает руководство «Фреш Экспорт Лтд», а мы как учредители либо одобряем это, либо не одобряем».

За юридичною адресою ТОВ «Фреш Експорт Лтд» нам знайти не вдалося.

В адміністрації одеського Привозу  з нами спілкуватися не захотіли. Через домофон нам заявили, що вся інформація про ринок – закрита.

– Предприятие не может дать Вам эту информацию, просто закрытая.. закройте дверь пожалуйста… это закрытое предприятие.

– То есть, вы даже не можете дать информацию, сколько у вас сотрудников работает?

– Это закрытая информация.

– Закрытая информация, сколько работает на рынке продавцов?

– Да.

Очевидно, одеський Привоз уже ніколи не буде таким, як раніше. За десять років його поступово забрали у громади і передали кіпрським офшорам і незрозумілим структурам. Віддали задешево і назавжди.

ОЛЕНА ВАСІНА, Слідство.Інфо