25-го листопада Акредитаційна комісія України анулювала ліцензію для Приватного вищого навчального закладу «Київський університет культури» (КУК) та усіх його філій. Фактично, це означає, що приватний ВНЗ, який заснувала компанія Михайла та Олександра Поплавських, позбавили права набирати та навчати студентів.

KYK_foto_4

Про те, що КУК – приватний ВИШ, який існує тільки на папері, «Слідство.інфо» розповіло ще листопаді. Тоді ж ми пообіцяли продовження історії.

За даними Державного підприємства «Інфоресурс», через який проходять усі видані Вишами дипломи, як мінімум за останні п’ять років КУК не замовив, а отже, не видав жодного диплому бакалавра, спеціаліста або магістра.

ДИПЛОМИ КУК, ДИПЛОМИ КУК (1)

Куди ж зникають студенти? Студентка КУК та випускниця Київського національного університету культури і мистецтв Юлія підтвердила: студентів приватного ВИШу організованими колонами після третього курсу переводять до національного університету. Як доказ, дівчина показує диплом від КНУКіМ та договір на оплату навчання з КУК.

Диплом, Договір3, Договір2

«Слідство.інфо» також отримало дані від КНУКіМ про феноменальне збільшення кількості випускників порівняно з кількістю вступників.

KYK_foto_5

КНУК_М2, КНУК_М3, КНУК_М4, КНУК_М5

У 2010-му році до КНУКіМ на стаціонар вступило 903 абітурієнти. З них 809 – на бюджет. Відповідно, решта – тобто 94 – на контракт. За чотири роки КНУКіМ видав 2 278 дипломів бакалаврів, з яких 784 – бюджетникам. А кількість бакалаврів-контрактників з 94-ох зросла більш як у 15 разів – до 1 494-ох.

Із заочною формою навчання ситуація ще абсурдніша. Кількість бакалаврів-контрактників зросла у 35 разів – з 41-го вступника до 1 470-ти випускників. У Міністерстві культури, якому підпорядкований КНУКіМ, нам пояснили, що переведення студентів з одного вищого закладу освіти до іншого здійснюється за згодою ректорів.

Хто ж керує КУКом? Обидва університети – приватний та державний – пов’язує не тільки прізвище Поплавського, але й близькі до нього люди.

KYK_foto_2

Керівниця і підписант документів від компанії «Укрконцерт», яка належить Михайлу та Олександру Поплавським, і яка, в свою чергу, є засновником КУКа – Анастасія Зайцева. Вона ж – декан юридично факультету КНУКіМ. Підписант документів і колишній ректор КУК – Олександр Скнарь. Він же ж – директор інституту мистецтв КНУМіМ. Останній ректор КУК, обраний до 31 серпня 2015 року – Анатолій Гуменчук. На сайті КНУКіМ його згадано як начальника департаменту управління навчальним процесом.

KYK_foto_3

У документації КУК ректором згадується ще й Інна Костиря. Раніше вона також очолювала Інститут журналістики і міжнародних відносин КНУКіМ.

Костиря

16 квітня розпорядженням керівника Державного управління справами її призначили гендиректором головної концертної зали країни – палацу «Україна». Проте вже 3-го липня іншим документом ДУС відсторонив Костирю від виконання обов’язків на час фінансово перевірки. Костиря з таким рішенням не погодилась і подала до суду.

Костиря суд

На своїй сторінці Костиря опублікувала фотографію судової ухвали від 27-го листопада, що суд вважає її звільнення неправомірним.

Під час підготовки розслідування Михайло Поплавський порушив мовчанку. З поясненнями він звернувся зі своєї сторінки у соціальній мережі.

ФБ Поплавського

Щоб розставити усі крапки над «і» у темі КУКа, «Слідство.інфо» запрошує Михайла Поплавського на розмову в прямому ефірі.

МАРІЯ ЗЕМЛЯНСЬКА, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.інфо»