«Щоб ти жив на одну зарплату». Багатьом українським чиновникам вдається успішно уникати цього прокляття і насолоджуватися своїми статками.

Нещодавно активісти продемонстрували відео розкішного маєтку Генпрокурора Віталія Яреми. «Слідство.Інфо» знайшло ще двох прокурорів, яким є що приховувати.

– А може, ви хабарник бувший? А скажіть, будь ласка, у вас Ауді Q7 за 800 тисяч гривень? І у жінки є автомобіль?

PROKYRORY_2Такий допит у березні цього року влаштували прокурору Рівненської області Сергію Кубраку громадські активісти. Їх обурило підкилимне призначення чиновника – людини екс-заступника генпрокурора Миколи Голомші. Голомшу звільнили за Законом «Про очищення влади», а його протеже й далі торує трудовий шлях чиновника. Він встиг попрацювати в київській та генеральній прокуратурі, податковій міліції, Адміністрації президента і Антимонопольному комітеті.

За цей час Кубрак заробив на будинок у столичному регіоні на 240 квадратів і на джип Ауді Q7. В його дружини – квартира на 55 квадратів, чи то 100, чи то 700 квадратів іншої нерухомості і ще два позашляховики – Хонда CRV і Ауді Q5. Себто, лише сімейні автівки коштують майже 2 мільйони.

PROKYRORY_3«Живемо в будинку з сім’єю. У мене четверо дітей. У мене другий шлюб. Перевозити сім’ю, отримувати житло не збираюся. Тому що я розумію, що буду обдирати вас. Я нормально забезпечений», – каже Кубрак.

Аналіз декларацій чиновника з 2000-го року показує, що вочевидь, для придбання і утримання задекларованого майна прокурор і його рідні не відпочивали, не оновлювали гардероб, не пили й не їли. Інакше не зібрали б грошей навіть на три свої авто. Можливо, він добре заробляв в Антимонопольному комітеті? Бо саме тоді  у пана Кубрака  із сім’єю з’явилися два позашляховики Ауді. Та декларацію чиновника за цей період керівник цієї держструктури приховав із абсурдним поясненням: «у нас ця посадова особа більше не працює».

Такий підхід обурює медіа-юристку Людмилу Опришко: «Якщо слідувати логіці, яку застосував Антимонопольний комітет, то тоді треба визнати що не можна оприлюднювати декларацію пана Януковича, пана Азарова. Тобто сам факт звільнення чиновника начебто робить інформацію, яка є в декларації, закритою. Але це нонсенс».

На майно Кубраків не вистачає й доходів дружини, яка з 2009-го зареєстрована підприємцем і декларує 250-300 тисяч гривень на рік. Хоча одразу після призначення голова сімейства обмовився, чим насправді займається його дружина – виховує чотирьох малолітніх дітей від 2,5 до 14 років.

PROKYRORY_4Постає закономірне питання: звідки гроші?

Чиновників часто підозрюють у хабарництві. Джерела з їхнього цеху кажуть, що беруть далеко не всі і не завжди. Для додаткових заробітків у них є бізнеси на підставних осіб, яким не загрожує жодна перевірка та жодна перешкода.

Щоб прояснити темні плями у історії декларування доходів прокурора, ми звернулися в Рівненську обласну прокуратуру і отримали відкоша. Нам пояснили, що ми маємо самостійно аналізувати декларації, яких немає.

– Прокурор категорично відмовляється коментувати це питання.

– Відповіді вам надано. Всі відповіді…

– Відповіді не надано, тому що немає відповіді, коли він придбав це авто і за які кошти він це зробив.

– А ви проаналізуйте.

– Цього немає. Офіційні документи приховують…

– Отримайте декларації, проаналізуйте.

– Немає цього – це приховують. Немає цих декларацій – їх приховують і ви ж знаєте, що їх приховують. Прокурор не хоче внести ясність в це питання.

– Проаналізуйте декларації – просто у вас їх нема.

«Двері в мене всєгда відкриті для людей . Так що в кого якщо є якісь питання, стосуються щодо захисту людей, захисту інтересів нашої області – будь ласка, до мене».

PROKYRORY_5Таку відкритість прокурор Волині декларував під час свого представлення у серпні цього року. Минуло три місяці, і Вадім Максимов вже ховається за спідниці своїх прес-секретарів. Він відмовляється пояснювати, звідки у 2013 році у нього на рахунках раптово з’явилися майже 7 мільйонів гривень. Ці гроші він приховував у декларації і ми дізналися про них через Генпрокуратуру.

Прокурор з дружиною також задекларували два позашляховики Тойота RAV-4 2008 року і Тойота PRADO 4.0. 2007 року – це ще з півмільйона.

А ще земельні ділянки на 85 соток, дві квартири, будинок і гараж – разом це майже 220 квадратів. Уся ця нерухомість, імовірно, в Києві чи області. Адже всю свою трудову кар’єру прокурор пропрацював на різних посадах у столичній прокуратурі.

PROKYRORY_6Вадім Максимов лише двічі короткий час працював у фірмах – півроку у 2004 році і 20 місяців із червня 2011-го по лютий 2013-го. Він був головним юристом у ТОВ «Торговий дім «Дельта-інвест», засновником якого через ще одну фірму є «Українська медіа-група» Бориса Ложкіна, нинішнього глави Адміністрації Президента.

З 2010-го прокурор щороку вказує в декларації близько 700 тисяч гривень дивідендів чи процентів, але не вказує жодної суми на рахунках в банках чи капіталу у фірмах. Судячи з відсотків, мільйони у чиновника були ще до роботи на Бориса Ложкіна. Дружина прокурора бізнесом не займається. Повторюємо запитання: звідки гроші?

PROKYRORY_7– Мій керівник не коментуватиме того, що ви запитували.

«В цих діях є ознаки незаконного збагачення. Це конкретний злочин кримінального кодексу. Має бути почате кримінальне провадження. Прокурор на цей час має бути відсторонений від виконання своїх обов’язків. Потім, якщо є достатня доказова база, справа має бути передана в суд для визначення, винний чи невинний», – розповів нам Віталій Шабунін, Керівник Центру протидії корупції.

Прокурори, ймовірно, уникнуть кримінального переслідування за статки, походження яких вони не можуть пояснити. Лише тепер, після змін в антикорупційному законодавстві у жовтні, чиновник сам зобов’язаний довести, що майно (вже з декларації із 2015 року) в нього легальне, і що це не хабарі чи незаконна підприємницька діяльність. На жаль, усе, що було до цього, вони можуть взагалі не пояснювати або віджартуватися “а мені теща подарувала». І покарати їх може хіба що Генпрокурор. Якщо захоче.

«При бажанні звільнити генпрокурор має о-от стільки можливостей. Питання хоче чи не хоче», – каже Шабунін.

Як повідомили в Генеральній прокуратурі, за законом «Про очищення влади» вже звільнили 138 працівників органів прокуратури. Серед них – сім прокурорів обласного рівня. Перевити інших прокурорів обіцяють у березні-травні 2015 року. Тож у них ще є час підзаробити.

ВОЛОДИМИР ТОРБІЧ, АНТОНІНА ТОРБІЧ, Слідство.Інфо