Кожен, хто має мобільний телефон, хоч раз у житті купував картку поповнення рахунку. Але щоб покласти туди, скажімо, 100 гривень, чомусь треба заплатити 102 чи 103. За логікою, переплачені вами 2-3 гривні – це «накрутка» дрібних торгівців. Насправді ми платимо фірмі під назвою «Ельбрус». В один прекрасний день вона стала посередником між мобільними операторами та дрібними торгівцями і запровадила свої відсотки.

картки_1«Компанія з такою назвою дійсно була одним з наших дистриб’юторів певний період часу у проміжок, починаючи з 2006 року», – говорить директор з корпоративних зв’язків компанії «Київстар» Михайло Шуранов.

«Ельбрус» заручився підтримкою впливових людей, і його доходи не просто зросли – він став частиною найбільшої в Україні мережі конвертаційних центрів.

Півтора роки тому торгівці скретч-картками розповіли «Слідству.Інфо», що ринок повністю монополізувала фірма під назвою «Ельбрус». Вона збирала гроші з усіх торгівців і тоді сама закуповувала картки в операторів. Класична «прокладка», яка робить гроші з повітря.

«Когда нам сказали, что дорожает, мы спросили: а почему? Нам сказали, что «Эльбрус» ввел свои проценты. То есть, стали работать через «Эльбрус», – розповідає один з регіональних дистриб’юторів Михайло.

ПП «Оптова Компанія «Ельбрус» прописана у Сімферополі на вулиці Крилова, 73. Ось тут.

симферопільУ офіційних даних вказаний харківський номер телефону. Дзвонимо за ним.

– По этому телефону фирма «Эльбрус» находится?

– Это квартира.

– Но ваш телефон указан в регистрационных данных как тел. фирмы «Эльбрус». Вы об этом знаете?

– Нет, не знаю.

– Но вы не имеете никакого отношения к фирме «Эльбрус»?

– Не имеем.

Спершу фірма була зареєстрована у Харкові за домашньою адресою Костянтина Рєзнікова, її реального власника. У коментарі ЗМІ Рєзніков переконував, що торгівля картками – малорентабельний бізнес. Насправді ж річний дохід «Ельбрусу» складав 3-4 мільярди гривень.

Нещодавно до «Слідства.Інфо» потрапило листування Костянтина Рєзнікова з торгівцями картками. З нього можна скласти картину, як «прокладка» заробляла гроші на дрібних бізнесменах та на нас з вами.

У цьому листуванні Костянтин Рєзніков називає «Ельбрус» генеральним партнером «Київстару» та регулярно повідомляє торгівцям картками, на які рахунки переказувати гроші і за якими адресами привозити готівку. Якщо спочатку дистриб’ютори платили 50% безготівкою і 50% – готівкою, то вже за кілька місяців Рєзніков повідомив, що хрусткі купюри його влаштовують більше.

рєзніков_листГотівку звозили в одну точку. У Києві вона розташовувалася на вулиці Дегтярівській, 21.

дегтярівська21«Слідство.Інфо» знайшло за вказаною адресою порожній офіс. Кнопка на вході та сусіди підказали, що раніше тут було відділення «РеалБанку».

– Тут фірма виїхала якась, що тут було?

– Банк.

– А який?

– Реал банк.

– Ніби він не просто як банк працював, сюди привозили багато грошей…

– Ну он не як банк працював. Як конверт.

Банк, куди привозили мільйони готівкою, переїхав наприкінці зими – після того, як його підпалили майданівці. І хоч минуло вже кілька місяців, ми легко знайшли свідчення того, що колись тут оберталися брудні гроші. Серед іншого – інкасаторський мішок для грошей.

мішок_грошіОдин з дистриб’юторів пояснив нам, як безготівка ставала готівкою. Абсолютно безкоштовно для «Ельбрусу».

«Уявіть себе частково бізнесменом: Ви можете продати на 1 млрд. гривень досок чи металу? Ні… А от  мільярд гривень в карточках, щоб ви розуміли, це виходить одна фура – це мільярд гривень, розвіз її по Україні, і отримав замість мільярда гривень у безготівковій формі – мільярд готівкою», – розповідає підприємець Олександр, який як і багато інших був змушений співпрацювати з «Ельбрусом».

«Ельбрус», Рєзніков, готівка. А де ж Курченко? Восени 2011 року фірма «Ельбрус» переїхала з Харкова у Сімферополь під дах курченківської фірми «Укренергоринок». В «Ельбрус» потекли  мільярдні прибутки. Партнери везли банкноти в «Реал Банк» молодого «сімейного» бізнесмена.

Курченко_Рєзніков_ГРФІ ще: у списку співробітників компанії Курченка СЄПЕК, який має «Слідство.Інфо», є окрема сторіночка «Київстар». Там фігурує відоме нам прізвище «Рєзніков». Його мобільний, до речі, працює, але на наші дзвінки ніхто не відповідає.

Кілька наших співрозмовників стверджують, що мобільні оператори працювали через «Ельбрус», бо інакше втратили б ліцензії. Та «Київстар» запевняє нас, що фірма просто перемагала у їхніх конкурсах, а співпрацею вони були задоволені. На питання «Слідства.Інфо», чи ніхто не примушував «Київстар» співпрацювати з «Ельбрусом» Михайло Шуранов з «Київстару» відповів: «Якщо це конкурс, конкурс відбувається, компанія відбирає постачальників, партнерів, які хочуть співпрацювати з нею на умовах, які виставляє компанія. Тобто це спільне бажання працювати на певних умовах».

Завдяки взаємовигідній співпраці Курченку вдалося стати королем готівкового ринку. І хоч у травні «прокладка» зникла з ринку, ми досі переплачуємо за скретч-картки.

У квітня Олексій Тамразов, екс-в.о. голови «Укргазвидобування» у інтерв’ю «Економічній правді» описував, як Курченко заробляв на картках:

«…Курченко покупал карточки у дилеров и продавал их за наличные через сеть этих же дилеров. Он получал наличные деньги, а по документам – продавал эти карточки на компанию Х. Карточки – всего лишь часть. За два года они могли провести таких операций на 8-10 млрд. грн. По итогам 2013 года, как я слышал от самого Курченко, у него было 80% рынка обналички».

Шанс повернути гроші наразі є. У Міндоходів «Слідству.Інфо» повідомили, що проводять досудове розслідування діяльності «Ельбрусу» за фактом легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

МіндоходівГенеральний прокурор Ярема підтвердив, що Курченка підозрюють у фінансових махінаціях.

«Відносно цієї одіозної фігури, яка діяла, дійсно, в злочинній схемі сім’ї Януковича протягом тривалого часу на території України, сьогодні здійснюється цілий ряд кримінальних проваджень, в тому числі контрабанди, завезення паливно-мастильних матеріалів, це в міністерстві внутрішніх справ знаходяться провадження і в тому числі, що стосується діяльності конвертаційних центрів», – зазначив Віталій Ярема, відповідаючи на питання «Слідства.Інфо»

У слідчих органів є як мінімум один резон не закинути цю справу. Банк Курченка підозрюють у фінансуванні сепаратистів на суму 14 мільйонів гривень. Скільки сепаратистів на Сході можна профінансувати на ті мільярди, які Курченко заробляв на телефонних картках через конвертаційні центри, навіть уявити страшно.

АННА БАБІНЕЦЬ, Слідство.Інфо