Процес перетворення миколаївської міліції в українську поліцію запах корупційним скандалом. Нещодавно в Миколаєві затримали громадську активістку, яка безпосередньо впливала на кадрові призначення в УМВС.

PILICIA_screen 2– Вы задерживаетесь по подозрению в совершении преступления, предусмотренного ч. 3. ст. 68. И с этого момента вы являетесь подозреваемой, и имеете права КПК Украины для особы, яка затримана в совершении злочину.

– Так я же.. Не для чего… Он же мне сам дал. говорит, вы возьмете эти 300. Боже, какой позор. Неужели вы считаете, что я бы до этого опустилась.

– Для кого нужны эти деньги?

– Я не скажу никогда в жизни…

Так звану громадську активістку Маргариту Лукьянову затримали на гарячому працівники відділу внутрішньої безпеки миколаївської поліції. Її звинувачують у спробі отримати 300 доларів хабара за допомогу дільничному у вирішенні його кадрового питання.

PILICIA_screen 3Артур Шаповалов, заступник прокурора області:

– Встановлено, що вказана особа під виглядом благих намірів громадської організації, систематично, незаконно впливала на прийняття рішень щодо кадрових питань в управлінні МВС Миколаївської області.

PILICIA_screen 4Затримана представляла громадську організацію «Народний люстраційний комітет» і мала вільний доступ до багатьох міліцейських кабінетів. Кажуть, Лукьянова не тільки вказувала міліціонерам, кого і куди призначати, а й навіть як розслідувати карні провадження. Посередницький бізнес було поставлено на потік. Під час обшуку у псевдо-активістки знайшли 40 тисяч гривень і міліцейські талони на бензин.

Елена Подцикіна, громадський активіст:

– У нее было очень много золота. Это тоже не секрет, мы ее видели увешенную золотом. И на приеме к Гончарову ходила в этом золоте, там килограммы золота.

PILICIA_screen 5В ЗМІ стверджують, що Лукьянова мала безпосередній вплив на начальника обласного УМВС Віталія Гончарова. Нині він тимчасово очолює миколаївську поліцію. Разом з Гончаровим Лукьянова проводила прийом громадян, брала участь у відборі нової поліції та навіть у переатестації працівників ДАІ, гучно започаткованій міністром Аваковим у Миколаєві.

PILICIA_screen 6Артур Шаповалов, заступник прокурора області:

А допрашивали Виталия Гончарова?

– Насколько мне известно – нет.

Всех допрашивать будем! Всех будем допрашивать!  Еще раз повторяю – всех будем допрашивать. Всех сотрудников милиции, которые проходили по материалам с Лукьяновой.

Всупереч очевидним доказам, керівництво новоствореної поліції причетність затриманої Лукьянової до переатестації заперечує. Мовляв, все було чесно та прозоро.

Євгеній Ковтун, заступник начальника ГУ Нацполіції по Миколаївській області:

– Та же Лукьянова, она не принимала участия в аттестационных комиссиях, которые у нас уже были совершены приказом министра по ГАИ.

PILICIA_screen 7Ігор Блошко, громадський активіст, колишній працівник міліції:

– Вот эта комиссия создается непрозрачно. Люди не знают, из кого эта комиссия создается. Мы уже знаем горький пример, когда общественников руководители брали своих, себе удобных..

PILICIA_screen 8Коли ми спробували з’ясувати офіційний склад комісії, що відбирала миколаївських ДАІшників у поліцейські, нам відмовили. Відписали, що інформація про переатестацію «є відомостями, що становлять публічну інформацію з обмеженим доступом…, яка вилучається у спеціально передбаченому законом порядку».

PILICIA_screen 9А тим часом всі кажуть про непрозорість відбору. Громадськість не може дізнатися ані не про рейтинги кандидатів, ані про переможців. За нашими даними, з 488 осіб, які пройшли до лав нової поліції, 105 – це колишні співробітники міліції. Чужих часто відсіювали.

– Чтобы вы понимали, это человек, который защищал нашу страну с оружием в руках, копал руками окопы.

– Психиатр мне говорит, вы наркотики потребляете? Я говорю «нет». А сколько вы были в АТО? Десять месяцев. Не может быть, там все начинают потреблять наркотики. Это милицейской больницы психиатр. После этого мне уже не приходило приглашение.

Історія повторилася днями, коли УМВС переатестовувало працівників ОБНОНу. Серед членів комісії був і Микола Пихтін, колишній головний міліціонер Миколаївщини. Його називають учасником злочинної схеми з дерибану соснового урочища «Маяк» на березі Південного Бугу. Замість того, щоб зупинити злочин, він отримав там земельну ділянку, яку прокуратура намагається повернути державі. Тепер ця людина вирішує, хто гідний стати поліцейським.

PILICIA_screen 10Андрій Лохматов, журналіст:

– Весь процес сейчас реформирования, как мы его наблюдаем под главенством Виталия Гончарова, происходит непонятно как. Люди, которых Департамент внутренней безопасности дает справки о том, что они негодны к службе в полиции, все равно подыскиваются им места.

В районах ще гірше. Керівниками туди призначають людей, за плечима яких – ганебний шлейф корупційних скандалів.

PILICIA_screen 11Так, з весни нинішній начальник Вознесенського відділу поліції полковник Олег Маковський є фігурантом карної справи прокуратури Миколаївської області. Його звинувачують у тому, що у 2012-му році, перебуваючи на посаді заступника начальника Братського райвідділу міліції, він за допомогою своїх підлеглих змусив власника 34 гектарів Віктора Різниченка віддати землю.

– Заводят меня в милицию…Берет так уголовный кодекс, говорит: «Вот это Библия, вот если она походит, то тебе мало не покажется. У тебя есть дочь? Говорю «есть». Да мы вывезем её в посадку оттрахаем, и ты до конца своих дней будеш сидеть в тюрьме. Понял? Бери, пиши отказ.

PILICIA_screen 12Різниченко каже, що причину уваги правоохоронців Олег Маковський пояснив йому особисто.

– Он заходил и говорит: у тебя 34 гектара, а в людей нету даже гектара по сотке.

PILICIA_screen 13Після побиття та погроз чоловік більше року не наважувався поцікавитися долею своєї землі. Лише згодом з подивом дізнався, що нині її орендує тесть Маковського – Петро Ляпало. 

Ми запитали в Олега Маковського, як земля опинилася в його родича.

– Я не знаю. Це тесть оформляв, він займався питаннями, я не вмішувався в процес.

Начальником Братського відділу поліції призначили Олега Климіка. Днями на нього подали заяву двоє безробітних мешканців Арбузинки. У вересні вони поцупили дорожні металеві огорожі. Правоохоронці затримали їх на місці злочину.

PILICIA_screen 14Дмитро Вирва, підозрюваний:

– Завели до начальника міліції Братської. І він каже, що сума збитку 170 тисяч. І каже, що за таку суму вже садять. І каже, щоб не посадили, надо якось відшкодувать… І каже надо 100 тисяч, я кажу, ми безработні обоє. Таких грошей не найдем. Він каже: 50 тисяч до семи часов вечора. 

За кілька годин рідні горе-злодіїв зібрали потрібну суму. Далі, кажуть потерпілі, вони передали кошти заступнику Климіка – начальнику слідства райвідділу Володимиру Морозову.

– Кому ви віддавали гроші?

– Морозу… Він нас вивозив на машині, на служебній, на вокзал. Там забрав гроші, висадив нас і сказав, щоб йшли.

За словами Олени Петренко, адвокатки чоловіків, насправді вартість краденого була значно менша. Але переляканих злодіїв треба було швидко розкрутити на гроші.

– Наскільки я знаю, там збиток складає 15 тисяч гривень. Тобіш, не 170 тисяч, як було ізначально сказано.

Дзвонимо самому начальнику Братської поліції. Олег Климік звинувачення заперечує.

– Олег Григорович, ви отримали ці кошти чи ні?

– Ні, ми не отримували ці кошти. Такого не було і не може бути… Це я офіціально вам заявляю.

Чому правоохоронці, яких підозрюють у тяжких злочинах, отримують посади в новій поліції? Колишній працівник міліції Ігор Блошко переконаний, що починати реформу треба з відділів внутрішньої безпеки.

– Если уже начинать реформировать, нужно сначала создать отдел внутренней безопастности из числа порядочных сотрудников милиции. Чтобы показать: вот отдел внутренней безопасности, которому люди доверяют, которых люди знают, уже занимается дальше реформированием.

PILICIA_screen 15Саме органи внутрішньої безпеки могли б стати тим ситом, що пропустило б крізь себе незаплямованих працівників, залишивши без шансів потрапити до нових структур темну каламуть корупціонерів. Але чи то вони помилилися, чи то до їхніх порад не прислухалися. І замість нової поліції у Миколаєві формують стару міліцію з перевірених кадрів.

ЯРОСЛАВ ЧЕПУРНИЙ, ОЛЕГ ОГАНОВ, Миколаївський Центр журналістських розслідувань для проекту «Слідство.Інфо»