6 травня «Слідство.Інфо» розповіло про тіньові схеми, що досі існують у головному комунальному транспортному підприємстві столиці – Київпастрансі. Про побори, чорну касу, незрозумілий облік готівки і роздовбаний транспорт. Буквально за тиждень мер Києва Віталій Кличко на початку засідання Київради наказує провести за оприлюдненими нами фактами службове розслідування.

KYIVPASS-2_screen 2Я доручив перевірити інформацію, наведену журналістами. І ще раз звертаюся до представників ЗМІ: якщо у вас є інформація про факти корупції у столиці – надавайте її. Кожен чиновник у Києві має пам’ятати, якщо кияни скаржаться на корупцію в його підрозділі – це його особиста відповідальність. А моя реакція буде жорсткою»

KYIVPASS-2_screen 4За дорученням мера службове розслідування проводять перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов, виконувач обов’язків директора департаменту транспортної інфраструктури КМДА Олександр Козловський та директор комунального підприємства «Київпастранс» Сергій Майзель.

KYIVPASS-2_screen 3Відповідна інформація з’явилася на сайті підприємства 14 травня.

Ми зв’язалися з очільником Київпастрансу Сергієм Майзелем. Він запевнив, що одразу після закінчення розслідування прокоментує ситуацію, що склалася. 

– Ми 18 озвучим все, ми просто за вихідні хочемо розпитати кожного водія, чітко щоб водій пояснювальну написав і якщо найменші підозри будуть, то ми показово знімемо по статті керівника.

KYIVPASS-2_screen 5Майзель одразу додав, що сумнівається в правдивості свідчень водіїв.

– Але там немає цього, бо я бачу по виручці, він здає більше виручки, ніж часні перевізники. Фактично з цих таксомоторщиків витрясає ці гроші і звичайно,  це багато кому не подобається і не буде подобатися.

Результати роботи комісії оголосять уже найближчими днями. Водії другого автопарку в телефонній розмові розповіли нам, як чиновники виконали мерське доручення. Кажуть, роздали ось такі анкети. Перший пункт, який потрібно заповнити – прізвище та ім’я водія. Тобто, документ не анонімний.

KYIVPASS-2_screen 6– Ну і питання пішли, чи влаштовує вас директор, чи є чорна каса і ще питання, чи проводиться у вас ТО.

Маршрутники кажуть – правди ніхто не напише, бо це загрожує звільненням і втратою заробітків.

– Ну як я можу написать шо я там шось знаю – це ж зразу собі приговор. Та ніхто не напише, абсолютно ніхто, повір мені. Ну яке може бути розслідування, ви приїдете чи Кличко, а вони покажуть 300 бланків заповнених і скажуть – почитайте, всі довольні, всі сміються.

KYIVPASS-2_screen 7Слова водіїв підтверджує той факт, що одного з героїв нашого сюжету, який не побоявся розповідати про проблеми «Київпастрансу» з відкритим обличчям, одразу після виходу сюжету в ефір понизили. Тепер Микола з водія став  слюсарем. «Слідство.Інфо» продовжуватиме пильно відстежувати процес прозорого очищення комунального підприємства «Київпастранс», оголошеного новою владою.

ОЛЕНА КОЗАЧЕНКО, Слідство.Інфо