9 липня Ірпінський міський суд зняв звинувачення у хабарництві з колишнього ректора національного університету податкової служби України Петра Мельника. Ця новина викликала шквал обурення українського суспільства. «Слідство.Інфо» вдалося взяти у Петра Мельника ексклюзивне інтерв’ю.

Melnik_screen 8Депутат трьох скликань та власник трьох орденів «За заслуги» різних ступенів розповів, що завжди знаходив спільну мову з людьми зі старої когорти правлячих донецьких регіоналів. Хмари над ним нібито почали збиратися з приходом до влади так званих младореформаторів.

Melnik_screen 2 Я можу назвати цих пацанів – це Захарченко, це Клименко. А тут ще син, особливо старший, Президента, Арбузов, появилась, так сказать, альтернатива старим донецьким. Син Президента покійний був взагалі куратором Ірпінського регіону, щоб ви знали, ну таким негласним, він був куратором забудовників, які будують і так він цікавився, що в Ірпіні відбувається. Звичайно, мої опоненти не проминули, щоб і в нього сформувати негативну думку про Петра Мельника.

За словами Мельника, нова команда всіляко намагалася його позбутися.

– Виникла ідея ліквідувати Університет, в зв’язку зі створенням Мінздоху. Я був незручна фігура, як для Клименка, так, звичайно, і в політичному плані для регіону, для того, щоб не впливав – а хто буде мером в Ірпіні, а чо земля, як вона розподіляється. Якщо говорити далі про Клименка, то він мене питає – скільки збираєшся працювати ректором. Я кажу – до першого вересня вісімнадцятого року – мене люди обрали, таємно, одноголосно. Ну ти опріділяйся, у тєбя сутки, іначє будєм кампраментіровать. Це розмова напочатку липня 2013 року. Ви розумієте, да?

Мельника затримали у липні дві тисячі тринадцятого року працівники ГУБОЗу. Нечувана за часів регіоналів антикорупційна подія супроводжувалася медійним цирком. Мельник називає арешт спланованою акцією.

Melnik_screen 3– Керівника ГУБОЗу, щоб ви розуміли, фактично призначив син Януковича – старший. Ну фактично це його креатура. Він більше слухав його, ніж Захарченка навіть. А Захарченко і Клименко виконавці. А там Арбузов, син – вони домовились, знайшли, коли це домовиться з Віктором Федоровичем, розумієте, да?

Melnik_screen 7До «Слідства.Інфо» потрапило відео, де такий собі Володимир Шпунтенко 27 липня 2013 року приносить до ректора квитанцію про перерахування 40 тисяч гривень за свою похресницю, яка хоче вчитися на стаціонарі в податковій академії, яку очолює Мельник.

– Оце, що ви мені казали я все заплатив.

– Волинець Наталія Вікторівна. Правозахист.

– Оце, що тут прізвище є, я проплатив.

– Друже мій, ви розумієте, що вам треба буде платити контракт щорічно?

– Ну, ми з вами говорили, що потім переведете.

– То життя покаже.

А ось копія стенограми аудіозапису розмови між Мельником та Шпунтенком, яка відбулася 17 липня.

Мельник: Ви хочете внести благодійний внесок, так я так розумію?

Шпунтенко: Як скажете. Скільки?

Мельник: Скільки для вас реально?

Шпунтенко: Ну, я знаю. Ну, три-п’ять тисяч доларів можем дать. Це таке. Коли скажете. Коли…

Мельник: Давайте я Вам дам рахунок – перерахуєте, добре?

Шпунтенко: Добре.

Melnik_screen 4– Я кажу, що ви від мене хочете? Ви хочете внести якийсь благодійний внесок чи що ви хочете? Так. Я кажу: ну, будь ласка. Це ваше право, Можете це зробити. Вам треба дати рахунок чи реквізити?  Ось отримуйте. Все. Він іде, 24 числа в той же час пише заяву, що я в нього вимагав хабар.

Гроші Шпунтенко переказує на рахунок Ірпінської фінансово-юридичної академії, яка існує у формі товариства з обмеженою відповідальністю.

– Ірпінська фінансова юридична академія. Вона існує, функціонує, це не державний навчальний заклад і вона також має право отримувати благодійні внески, як і Церква. Але в даному випадку Університет податковий, який я представляю, як ректор, значить, також має право це робити, і він робив його в усі роки. І отримав Шпунтенко рахунок податкового Університету. Безповоротна благодійна допомога. Він міг це робить, міг це не робить. Це його справа.

– Був засновником цього ТОВ ваш син?

– Був, ну і що, ну і що?           

А ось відео від того ж 27 липня 2013 року. Розмова між Сергієм Артющенком та Петром Мельником. На відео «засвічуються» пачки грошей.

– Хорошо, там у вас наличные будут?

– Наличные.

– Ніякої передачі грошей ви ніде не побачите, бо її не було в природі. Я сиджу за столом і ніякої руки, ніякого руху в сторону Артющенко з мого боку не було.

А ось стенограма аудіозапису розмови, яка відбулася між Мельником та Артющенком напередодні, 23 липня.

Melnik_screen 5Мельник: Фінансувати будуть батьки, я так розумію? Вони бізнесом займаються?

Артюшенко: Да

Мельник: Ну, 80 000 – це реально для Вас чи ні, чи це великі гроші?

Артюшенко: Ну, в принципе, думаю, да.

Мельник: Готівкою будете перераховувати?

Артюшенко: Как вы скажете.

Melnik_screen 6– Я спитав: хто буде фінансувати? Тому що, коли в процесі розмови зрозумів, що рівень підготовки абітурієнта не такий, щоб вступити на стаціонар, на бюджет, на право. Там розумні, толкові вступають випускники, повірте. Конкурс на право стаціонар в нас найбільший десь 4 – 5 чоловік. Я спитав про фінансування, тому що контрактна система в нас іде на рік десь біля 20 тисяч, якщо говорити про бакалавра, то це в межах 80 тисяч треба заплатити. Чи це реально, так сказать. Для одного реально, для другого – ні. Да, реально, нема проблем. Ну, слава богу.

Melnik_screen 1427 числа Мельника затримують просто на робочому місці. У його кабінеті знаходять велику суму готівки. На цьому відео видно, як він намагається позбутися речового доказу.

Melnik_screen 10– Це називається контрольований хабар. Але якщо хабар – це тоді, коли людина щось вимагає, а тим більше посадова особа. Я вам даю, так сказать руку на відсічення, що я не вимагав і ніде ви не такого документа ні аудіо, ні відео не побачите і не почуєте.

Melnik_screen 91 серпня дві тисячі тринадцятого року Печерський суд Києва обирає для Мельника запобіжний захід – шістдесят діб домашнього арешту. Тоді вся Україна побачила, як ректор у суді знімає з себе штани. Свою поведінку Петро Мельник пояснює тим, що він не лише інвалід другої групи і має проблеми з серцем, а ще й жертва свавілля правоохоронців.

– Приходить слідчий на зорі – десь в 8 – і починає знову свою підозру читати і таке інше. Я їх не підписав, оцей брєд, який вони намалювали і вимагати, щоб їхати до суду. Ну, я не міг фізично їхати. І лікарі мені кажуть: ми не можем вам виписати довідку таку, що він може їхати. Що вони роблять? Вони визивають швидку допомогу Борис, переодягаються в лікарів, заходять в палату, фізично силою, один за одну ногу мене, другий за другу ногу, за руку, там чотири мене, наручники. Вводять мені в вєну незрозуміло що, в рот мені заливають незрозуміло що, я взагалі втратив відчуття, де я і що я.

Melnik_screen 11Сьомого серпня рішенням суду на Петра Мельника наділи спеціальний браслет, який дозволяв відстежувати його пересування. Однак у ніч на 9 серпня він знімає його і тікає. Каже, що боявся за своє життя.

– Вам з правоохоронців хтось сприяв+06.03 знімати браслет? Ви знаєте, коли правоохоронці одівали мені браслет, я думаю, що їм було соромно чисто по-людськи + 06.51 вони вам помогли? Помогли що? Зняти браслет? Ні. Як ви зняли? А це буде окремо, ми закінчим, я вам проведу курс. Ви скажіть, як я його не пошкодив. Я не наніс ніякого ущєрба. Господь Бог допоміг зняти його.

Поки Інтерпол шукав опального екс-ректора, той спокійно відсиджувався у Сан-Дієго.

Melnik_screen 12– В Америці я дозвіл на роботу отримав, соушал сек’юріті отримав – ідентифікаційний код, я отримав права водія. В них це майже паспорт. До мене прийшли з ФБР і забезпечили мою охорону, до мене було дуже толерантне ставлення з боку Америки, а коли відбувся Майдан, я публічно підтримав діток і дякуючи цим діткам я повернувся в Україну.

Melnik_screen 13Символічно, що Мельник повернувся в Україну на день сміху – 1 квітня 2014 року. Зараз він судиться за те, щоб його звільнення з посади визнали незаконним, але не каже, чи хоче знову стати ректором Податкової академії. За нашими даними, зараз щодо Петра Мельника порушено ще два кримінальні провадження: за незаконне відчуження майна Національного університету податкової служби України та отримання хабарів від студентів.

ЛЮБОМИР ФЕРЕНС, Слідство.Інфо