Серед серії гучних корупційних скандалів арешт працівника районної прокуратури на Рівненщині – нібито невелика подія. Якби це не був той прокурор, якого після Майдану тягав за краватку і якому давав запотиличники правосекторівець Олександр Музичко, більше знаний як Сашко Білий. Тепер у злочинах свого працівника звинувачує сама прокуратура.

У лютому чотирнадцятого року представники «Правого сектору» на чолі зі своїм лідером Сашком Білим прийшли вимагати припинення бездіяльності у Рівненську районну прокуратуру. Під гарячу руку потрапив процесуальний прокурор, який не підписував повідомлення про підозру чоловіку, звинуваченому у злочинах.

Mamin prokyror_screen 2 (1)– Руку убери! Я сказав руку убери, а то зараз удушу. Слухай, твар, б! Я тебе зараз, б…

– Дайте мені пояснити.

– Слухай, закрий їло! Я тебе зараз по селі проведу на вірьовці, щоб всі побачили! Часи ваші чортовські закінчились.

– Та це не мої часи.

– Ваші часи, сука, закінчилися! Виведу перед всіми людьми, по всіх Ставках проведу! Сидиш, сука, тута штани протираєш!

Активісти підозрювали, що причиною таких дій прокурора Андрія Таргонія могла бути поширена практика закриття кримінальних проваджень за гроші.

Після такого прочухана прокурор таки дозволив передати справу в суд, а згодом вбивцю засудили до чотирьох років – щоправда, одразу ж випустили по амністії.

Mamin prokyror_screen 3 (1)На захист прокурора одразу виступила його мати, яка прийшла на прес-конференцію, організовану «Правим сектором».

– Вам, пане Музичко, своїм вбогим розумом мабуть ніяк не можна зрозуміти, що в прокуратурі працюють чесні люди!

Проти Музичка відкрили кримінальне провадження. Буквально за  місяць після цього він загинув – за офіційною версією, під час спроби київського спецпідрозділу міліції «Сокіл» його заарештувати. Мати Сашка не змогла захистити сина.

А тим часом прокурор Андрій Таргоній, здавалося, ухопив удачу за хвіст. Слава, співчуття і державна охорона. Асоціація прокурорів нагородила його орденом як працівника, який зазнав тортур і знущань. Нагороду отримала і його мати – за захист прокурорської честі. Таргоній подав майже двомільйонний цивільний позов проти слідчого міліції, який не захистив його від Музичка. Міліціонера звільнили, а його начальника усунули від роботи. Проти них відкрили кримінальні провадження за службове недбальство. Сам Таргоній – скромняга.

Mamin prokyror_screen 4 (1)– Я не буду казати, що я є якимось еталоном, що я святий. Навряд чи так. Але повірте, свою роботу я виконую добросовісно.

Тим часом у цій історії з’являється ще один активіст Майдану – Олександр Кравченко. Як і Сашко Білий, він мав проблеми із законом. Його і кількох інших майданівців підозрюють у розбої та хуліганстві, але провадження тягнеться вже більше року. На закритті цього провадження нібито і вирішив заробити прокурор Андрій Таргоній, каже Кравченко.

Mamin prokyror_screen 5 (1)– Він начав розказувати, що можна це все нормально вирішити, можна закрить це питання, але треба грошова сума. А в слідуючий раз, не пам’ятаю, чи він на наступний день мене покликав чи через день, він сказав вже суму: 35 тисяч гривень, щоб відшкодувати потерпілому. На слідуючий день ввін мені сказав, що ще 15 тисяч йому нада буде заплатить.

– Він тобі словами казав це?

– Ну, я йому говорив слова, а він махав мені головою: так або ні.

Кравченко записував спілкування з прокурором на диктофон, а коли звернувся в міліцію, то й на відео.

– По цій справі проходять вісім чоловік. Вроді би всі на одинаковій ступеньці в цьому підозрювані, але вимагав він всю суму з мене. Так як каже , що це вся сума і треба, щоб ти заплатив.

Mamin prokyror_screen 6 (1)На гарячому прокурора брав «Сокіл» – той самий спецпідрозділ, що затримував Сашка Білого. Андрію Таргонію пощастило більше – він залишився живим. Щоправда, перехвилювався.

– Я в такій ситуації не був, і я прошу дві хвилини для того, щоб я привів себе до тями.

Захищати прокурора цього разу примчала не лише його мати, а й батько з сестрою. До закінчення слідчих дій їх у приміщення не пустили. Цікава деталь – родичі приїхали на позашляховику з чужими номерами, каже громадський активіст Сергій Зейналов.

Номерний знак належить саме УАЗіку бежевого кольору, і він належить Таргонію Володимиру Романовичу безпосередньо.

– То виходить, батьки Таргонія приїхали на паленій тачці?

– Так (сміється).

Якщо буде доведено, що прокурорська сім’я користувалася автівкою без належних реєстраційних документів, машину конфіскують і випишуть штраф до 17 тисяч гривень.

Mamin prokyror_screen 7 (1)Коли затриманого прокурора виводили з приміщення прокуратури, нам вдалося поставити йому кілька запитань.

– Помста за мою принципову позицію

– В якому питанні?

– В окремих питаннях службової діяльності.

– Що ви маєте на увазі? За що вам мститися?

– Це справа керівництва прокуратури Рівненської області.

(голос) – Саша Білий з того світу мстить.

– Ні, навряд

– То за що помста?

– Це не одна справа, це ряд справ, де думки мої, м’яко кажучи, не збігалися. От я їм є незручний працівник. Я їм незручний прокурор, і я їм, керівництву прокуратури області, як кістка в горлі, як цвях в одному місці.

Після затримання Андрій Таргоній неодноразово спілкувався з пресою, але жодних доказів на підтвердження своїх слів про помсту з боку керівництва так і не надав. Мама прокурора висунула іншу версію. Каже, її сину мстяться через міліціонерів, покараних за ситуацію з Олександром Музичком.

– Все абсолютно була підстава. Ведеться судова справа щодо начальника райвідділу міліції і, очевидно, це помста з того боку.

У райвідділі міліції коментувати звинувачення відмовилися. Заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик області заперечує, що гроші Тарганію підкинули.

– Огляд місця події фіксувався на відео. І все, що там відбувалося, фіксувалося на відео. І якщо він говорить, що можливо там підробити, підкинути… Тобто, повністю відеозйомка проводилася всього слідчих дій.

Mamin prokyror_screen 8 (1)Прокурору Андрію Таргонію загрожує від п’яти до десяти років з конфіскацією майна. Його звільнили за порушення присяги працівника прокуратури ще до вироку суду. Вже на третій день екс-прокурор вийшов з-під варти, коли за нього внесли заставу майже в 100 тисяч гривень.

Mamin prokyror_screen 9 (1)Водночас з’явився ще один заявник – Володимир Бусел. Він каже, що Андрій Таргоній вимагав у нього хабар за те, щоб притягнути до відповідальності людей, які нібито били і переслідували його. Чоловік прокручує запис телефонної розмови зі своїми кривдниками.

– Та ми тебе, козел, разом з машиною спалимо. Ти поняв? Ти від нас не сховаєшся. Ти, казьол, ти знаєш, скока ми дєнєг далі прокурору, скока ми дєнєг дали мусорам-мєнтам? І ще дамо, єслі нада. Але тобі пц, ти поняв?

За словами Бусела, прокурор обіцяв йому захист і грошову компенсацію від кривдників.

Mamin prokyror_screen 10 (1)– Він як би мені предложив цю допомогу, але сказав, що треба фінансова підтримка. Подав білий папірець, де було написано 500 і знак долара. І сказав, що я буду чекати, забрав в мене його. Я так і не зрозумів зразу, що це мало бути. Реально, така сума, і думаю: за що?

Грошей Володимир пану Таргонію не заніс. Та частину компенсації отримав і, каже, під тиском прокурора написав заяву, що відмовляється від претензій. Справу закрили. А тепер, побачивши що цього прокурора арештували, Бусел написав заяву в прокуратуру.

Mamin prokyror_screen 11 (1)Тим часом екс-прокурор Таргоній переконаний, що справу його шита білими нитками і розвалиться в суді. Мама підбадьорює сина.

– Андрій, ми всі знаємо, що це підстава і це знають всі люди. Я думаю, що все буде нормально.

ВОЛОДИМИР ТОРБІЧ, ДМИТРО БОНДАР, Слідство.Інфо