Є така світова практика – коли місто хоче залучити приватні гроші, воно створює для цього максимально сприятливі умови. Наприклад, проводить інвестиційні конкурси.

Приніс проект і фінанси, виграв такий конкурс – отримуй дозвіл на будівництво об’єкту за спрощеною процедурою. А тоді він твій разом із землею. Добре і місту, і інвестору. У Києві гарну ідею реалізували по-українськи – більшість об’єктів не побудували, а землю під частиною з них застовпили за людиною зі свити Януковича. Точніше, за його коханими жінками.  

Поштова площа. Географічний центр Києва, звідки вимірюють відстань від столиці до інших міст. Це місце вже давно спотворює будівництво, яке затяглося на роки.

LUBI PODRYGI_screen 2Навесні 2013-го року у київській мерії зрозуміли – на обіцяну транспортну розв’язку і пішохідну зону на Поштовій площі у них просто не вистачає грошей. Тому вирішили залучити інвестора, якому взамін пообіцяли підземний торгівельний центр.

Пройшло два роки, але замість обіцяної пішохідної зони і вільного виходу до Дніпра кияни можуть спостерігати ось таку картину.

Дякувати за розриту і досі необлаштовану ділянку в центрі столиці треба компанії-переможцю інвестиційного конкурсу – «Хенсфорд-Україна».

Директорка цієї компанії, створеної за місяць до оголошення конкурсу, – Марина Ткаченко. У соціальних мережах дівчина запам’ятался любов’ю до автомобілів і відвертих фото. Насправді за нею стоять серйозніші люди.

LUBI PODRYGI_screen 3Засновник компанії  – британська фірма зі схожою назвою – «Хенсфорд Імпекс ЛЛП». За даними відкритого британського реєстру, її членами правління на момент заснування були дві інші компанії. Вгни ж значаться членами правління фірми «Вестертон комерс ллп», яка входить до складу засновників компанії «Київ-Арт». Запам’ятайте цю назву. 

Фаст-фуд з парковкою напроти входу до південного залізничного вокзалу столиці. Це вже об’єкт безпосередньо «Київ-Арту» – також інвестиційний. У 2012-му компанія виграла право звести заклад харчування впритул до церкви. Тепер вони дуже пасують одне одному.

Ця ділянка під проспектом Перемоги – також об’єкт інвестиційного конкурсу. Силами приватної фірми «Київ-Арт» тут мав би з’явитися паркінг і будівля громадського призначення. Це не сподобалось прокуратурі, яка вважає таке використання землі нецільовим. І тепер через суд вимагає скасувати угоду. Попри те, що за землю триває судова тяганина – договір між приватною фірмою і КМДА досі чинний.

LUBI PODRYGI_screen 4А це вже Оболонь – північний район Києва. Навесні 2014-го року підпис Володимира Бондаренка, тодішнього голови Київміськадміністрації, дозволив «Київ-Арту» звести поруч з популярним торгово-розважальним центром багаторівневий паркінг. А ось і він – тільки чомусь не багаторівневий.

LUBI PODRYGI_screen 5З іншого боку цього ж ТРЦ Бондарекно дозволив збудувати аналогічний паркінг. Наразі замість машиномісць тут – ялинка. Інвестпроект мала реалізувати компанія «СВП-груп». Запам’ятайте й цю назву.

LUBI PODRYGI_screen 6«СВП-груп» також виграла інвестиційний конкурс на зведення паркінгу на півтора гектарах прямісінько перед входом до столичного виставкового центру. Жодного натяку на сучасну парковку та її будівництво ми не знайшли.

LUBI PODRYGI_screen 7«Я підписував рішення, які я за своїм статусом мав підписати. Рішення інвестиційної комісії – і все. Крім мене, його ніхто не міг підписати, а не підписати – це я мав йти в суд і доказувати – чому я не підписав. В мене аргументів для непідписання не було», – пояснив нам Бондаренко.

LUBI PODRYGI_screen 8Насправді про скромні можливості «СВП-груп» та ознаки фіктивності компанії владу Києва попереджали з СБУ. КМДА відповіла: все під контролем.

«Учасниками конкурсу із залучення інвесторів до реалізації проектів… було забезпечено виконання умови їх участі у відповідних інвестиційних конкурсах, у тому числі в частині надання конкурсного забезпечення – гарантії банку щодо забезпечення виконання ними фінансових зобов’язань перед міським бюджетом», – йшлося в документі спецслжб.

Нам вдалося отримати інформацію про всіх учасників конкурсів, де перемогли згадані у документах прокуратури та СБУ фірми.

LUBI PODRYGI_screen 9Троє з учасників конкурсів за дивним збігом обставин мають мобільні номери, в яких різняться тільки останні цифри. Двоє, попри свіжу реєстрацію, вже в процесі ліквідації.

А ще одна фірма виявилася їхнім кредитором.

Невже інвесткомісії не бачили очевидних речей? Наші співрозмовники кажуть – навпаки, переможці були відомі заздалегідь. Механізм ухвалення рішення нам пояснив депутат Київради Олег Петровець: «Оголошується лише конкурс, не оголошуються ні умови, ні нічого. Розкриття пропозицій не проходить публічно, відкрито. Безпосередньо не бачимо конкурентів – хто брав ще участь на той чи інший конкурс… Тому складається враження що виграють компанії, які пов’язані  ще з колишніми регіоналами».

А тепер – найцікавіше. Чия постать ховається за компаніями, які отримали ласі шматки столичної землі? Знайомтесь: Андрій Кравець, екс-очільник Державного управління справами, або ДУСі. Резиденція в Межигір’ї, особистий гвинтокрил, елітна випивка та делікатеси – Віктор Янукович довіряв своєму завгоспу багато важливих речей. Кравцю теж гріх скаржитися на колишнього боса – він, м’яко кажучи, не бідував.

LUBI PODRYGI_screen 10Фото «Українська правда»

Пам’ятаєте «Київ-Арт»? Директорка і співвласниця компанії Марина Пелих – дружина Кравця. Виграні у 2014-му році інвестиційні конкурси – лише вершина айсбергу. За часів панування Януковича Пелих керувала кінотеатром «Зоряний», де розмістилася штаб-квартира Партії регіонів, а її фірма стала латифундистом.

LUBI PODRYGI_screen 11

LUBI PODRYGI_screen 12Чи допомагає Андрій Кравець дружині будувати бізнес? Про це ми хотіли запитати саму пані Пелих. Після кількох хвилин роздумів охоронець за дверима вирішив не пускати нас всередину.

Та Марина Пелих – не єдина жінка в житті Кравця. Пам’ятаєте компанію «СВП-груп»? Її директорка і співвласниця – Валентина Свиридова. Живе вона у Комсомольську, де народився і починав будувати кар’єру Кравець. Свиридова – приватний підприємець, продає текстильні вироби.

LUBI PODRYGI_screen 13Це підтверджує ї її сторінка у соціальній мережі, де вона активно рекламує свій товар.

За місцем Свиридова проживання, зареєстрована з прізвищем Кравець. Вона – перша дружина екс-очільника ДУСі і матір його старшого сина Володимира. Отримати коментар від Свиридової ми вирішили наживо.

Ми приїхали на Крутий узвіз 6/2, тут юридично прописана ТОВ «СВП-груп», але будівлі з літерою А не існує фізично.

LUBI PODRYGI_screen 14Тому довелося дзвонити.

– Я знаю, что ваша фирма, «СВП-груп», получила два участка. Почему проекты не реализовываются и будут ли они реализованы?

– Я поки на этот вопрос не могу ответить. В наше тяжелое время…

– Ваш первый муж Сергей Кравец помог Вам в этих земельних вопросах или это Ваша инициатива была?

– Это моя инициатива.

– То есть, он не имел к этому никакого отношения?

– Вообще, абсолютно, да.

Схоже, Андрій Кравець – справжній джентльмен, який ніколи не забуває про своїх жінок і іноді робить їм цінні подарунки. При цьому столична влада чомусь забуває про інтереси киян. Мабуть, у неї коротка пам’ять.

МАКСИМ ОПАНАСЕНКО, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»