Більше грузинів в Україні! Це гасло українська влада взяла на прапор, запрошуючи на різні посади грузинських політиків. Вони відомі успіхами в реформах, але на Батьківщині опоненти звинувачують їх у різних злочинах. В Києві ж грузинські реформатори отримали і прилисток, і роботу. Та Україна стала тихою гаванню не тільки для грузинських політиків чи прокурорів. Грузинські кримінальні авторитети теж почуваються тут комфортно, переховуючись від європейського правосуддя.

LASHA_screen 2У січні 2013-го в Москві сталося гучне вбивство. З безшумного автомату «Вал», який використовують спецпризначенці, кілер убив одного з двох королів кримінального світу Росії – Аслана Усояна на прізвисько «Дід Хасан».

LASHA_screen 3Клан загиблого вів запеклу війну з угрупованням іншого злодія в законі – Таріела Оніані на прізвисько «Таро». Після вбивства Діда Хасана у Таро не залишилося конкурентів в кримінальному світі Росії та інших пострадянських республік.

LASHA_screen 4За повідомленнями медіа, одним з примітних членів клану Оніані був Лаша Джачвліані, більш відомий як Лаша Очамчирський. Очамчира – це місцина в Абхазії, звідки походить Джачвліані. В 2008-му році російські спецслужби затримали Оніані, Джачвліані та ще п’ятдесятьох членів клану Таро на пароплаві на одному з підмосковних водосховищ. Клан Оніані начебто обговорював там початок війни з угрупованням Діда Хасана.

LASHA_screen 5– Имя, отчество?

– Лаша Джачвлиани.

– Где родились?

– В Сухуми.

– Вором в законе являетесь?

– Да…

– Громче!

– Да! Являюсь.

– Уголовная кличка какая?

– Нет клички.

– Как между собой тебя называют?

– Лаша.

У 2009-му, буквально за рік, за даними української прокуратури, Лашу Очамчирського затримали в Києві за зберігання наркотиків. Діставши один рік умовно, він опинився в Європі, де на той час активно діяв клан його патрона Таро – Таріела Оніані. Чорні гроші кримінального світу угруповання Оніані вкладало в будівельний бізнес – переважно в Іспанії та Італії. Зрештою, правоохоронці кількох європейських країн провели масштабну операцію під назвою «Оса». Її метою було знешкодження російсько-грузинської мафії. 400 поліцейських на броньовиках та вертольотах штурмом взяли офіси та вілли, що належали Оніані та його найближчому оточенню. Але ані сам Таро, ані Лаша Очамчирський до рук поліції тоді не потрапили. Лідер банди Оніані втік до Росії, де, зрештою, був заарештований і виданий іспанському правосуддю. А Лаша Джачвліані зник з поля зору правоохоронців. Засвітився він у Києві, де 15-го травня українська міліція затримала його на прохання італійського слідства.

LASHA_screen 8Заступник прокурора Деснянського району м. Києва Павло Данильченко розповідає:

– Згідно інформації, яку нам надала італійська сторона, він був активним учасником злочинного угрупування мафіозного типу, яке спеціалізувалось на викраденні людей, розбійних нападах, відмиванні грошей, які здобуті злочинним шляхом. Та інших тяжких злочинах.

LASHA_screen 7До українського правосуддя звернулася слідчий-суддя Трибуналу італійського міста Барі Джулія Романацці, яка й направила запит на екстрадицію Лаші Джачвліані до Італії. Крім того, італійські правоохоронці домоглися від Інтерполу оголошення Лаші Очамчирського в міжнародний розшук.

LASHA_screen 9Та все це не переконало суддю Деснянського районного суду Романа Вінтоняка. Він вирішив відмовити українським та італійським правоохоронцям у санкції на арешт Лаші Очамчирського.

– Це ваше рішення було?

– За 18-те травня?

– Так, Лаша Джачвліані.

– Джачвліані Лаша Валер’янович.

– Кримінальний авторитет грузинський. Ви не обрали йому запобіжний захід, випустили його з під варти. Не поясните чому?

– Я не буду пояснювати, оскільки справа знаходиться на апеляційному оскарженні.

– А ваше рішення чому було прийняте таке?

– Відповідно до вимог КПК.

LASHA_screen 10Слідство.Інфо вже не раз викривало корупцію в українському правосудді. Ми розповідали про суддів, які мають купу нерухомості і ховаються від журналістів. Про суддів-власників люксових авто, які відмовляться декларувати майно. І про суддів-любителів океанських круїзів, які ухвалюють рішення на відпочинку. На суддю Вінтоняка вже надходили скарги раніше. Два роки тому, стосовно нього проводила дисциплінарну  перевірку  вища кваліфікаційна комісія суддів. Втім, тоді минулося, і пан Вінтоняк продовжив вершити правосуддя. На щастя для тих, кого розшукує італійська поліція.

– А де зараз знаходиться сам Джачвліані, ви не знаєте?

– Не знаю.

– Ви його випустили з-під варти в залі суду. Тобто, він пішов своїми ногами, його ніхто не затримував, так, наскільки я розумію?

– Рішенням, відповідно до ухвали, він був випущений з-під варти.

– Тобто, він просто пішов на свободу, правильно?

– Так, відповідно до ухвали суду.

– А ви знаєте, що він є членом міжнародного злочинного угрупування?

– Достовірних доказів, щоб у мене були, що він є членом угрупувань, нема. Я не буду коментувати свою ухвалу, оскільки вона перебуває на оскарженні в апеляційному суді міста Києва.

LASHA_screen 11Отже, підсумуємо: ордер на арешт від італійського слідства;  оголошення про міжнародний розшук Інтерполу; відео, на якому сам Лаша Очамчирський зізнається, що він є злодієм в законі, та попередні його кримінальні епізоди в Україні – всього цього виявилося недостатньо для судді Вінтоняка, щоб ухвалити рішення про арешт Джачвліані. Цікаво, чи змінив би суддя свою думка, якби зловмисника вдалося спймати на гарячому?

Щоб дізнатися позицію самого Лаші Очамчирського, ми зв’язалися з його адвокатом Людмилою Корбут. Вона традиційно для людей своєї професії спростувала всі звинувачення проти свого клієнта. Наскільки переконливо, вирішувати вам:

– Скажіть, ордер Інтерполу…

– Незаконний. Незаконний! Мені шкода, що вас заводять в оману, використовують ваші мозги, використовують ваші знання, використовують ваш імідж і фактично висвітлюють вас, як некомпетентну людину.

– Але пан Джачвліані, визнає, є відео оперативних працівників, що він є злодієм в законі. Хіба це не правда?

– Це брехня. Це брехня. Це замовний матеріал. Відео, яке там використовується – це взагалі інша людина.

– Інша людина?

– Так, інша людина.

Отже, щоб з’ясувати справжність відео треба небагато: просто порівняти людину на запису  з  клієнтом пані адвоката. І ось тут у версії захисту Джавчліані тут починаються нестиковки.

– А з самим Лашею Джачвліані ми можемо зустрітися?

– Він не бажає спілкуватися з журналістами. Це його позиція. Навіть мені він не дозволяє спілкуватися з журналістами!

LASHA_screen 611-го червня прокуратура в апеляційному суді Києва спробує все ж таки ув’язнити Лашу Очамчирського. Утім, навіть, якщо він ще не втік і з’явиться на судове засідання, шансів позбавити його волі небагато. Адже саме в цьому суді раніше звільнили з-під варти колишнього «беркутівця» Дмитра Садовника. Його підозрювали у розстрілі протестувальників на Майдані. Тому Слідство.Інфо пильно стежитиме за долею нашого грузинського гостя.

ДМИТРО ГНАП, Слідство.Інфо