Так рівняни зупиняють незаконне будівництво у міському парку. Однак інші багатоквартирні та комерційні будівлі у Рівному  та по всій Україні легалізовано та введено в експлуатацію. І це – попри грубі порушення будівельних норм та обмежень.

АРХІТЕКТОР:

– Кожен замовник хоче забудувати чим більшу площу, відповідно він знижує площу під парковки, площу під дитячі майданчики, площу під озеленення. За рахунок цього створюються додаткові площі під забудову.

«Слідство.інфо» на умовах анонімності спілкується з приватним архітектором. Він боїться, що його впізнають, тому ми змушені сховати його обличчя і змінити голос. Архітектор каже: у Рівному будівництв без порушень практично немає. Як немає їх в усіх українських містах. І причина – не погане законодавство, а «дірявий» контроль за дотриманням норм.

АРХІТЕКТОР:

– Державна архітектурно будівельна комісія закривала очі на будь-які порушення за отримання винагороди за 3-5 доларів за метр загальної площі.

Певний контроль все ж таки існує, підтверджують представники громадськості та офіційні особи. Але не за законністю, а за грошовими потоками.

ІГОР МІЧУДА, голова Асоціації працівників будівельної галузі Рівного та Рівненської області:

– А взагалі була приквартирована людина, яка спеціально сиділа… В нас в Рівному сидів такий собі Андруша і всі питання вирішувались через нього. Він визначав по цій корупційній схемі – від трьох – тире – десяти доларів за квадратний метр вводилось в експлуатацію, могло бути навіть недороблене.

ВОЛОДИМИР ХОМКО, міський голова Рівного:

– Всі знали навіть хто куріровав це в державі. Всі! Всі будівельники Рівного й інших областей возили. Всі.

«Слідству.Інфо» детально змалювали корупційну схему, яка існувала у Державній архітектурно-будівельній інспекції. Так, у кожній області України при інспекції була відповідальна людина, яка офіційно не входила у штат, але «вирішувала питання». Саме їй забудовники заносили кошти, які згодом потрапляли в Київ. Така собі грошова піраміда. Донедавна інспекцію Держархбудконтролю очолював Олександр Рибак, син колишнього спікера Верховної Ради Володимира Рибака.

ВОЛОДИМИР ХОМКО, міський голова Рівного:

– Відомо навіть хто ці всі гроші збирав в Україні. Прізвище, ім᾽я, по-батькові, де була контора.

– Рибак, син Рибака.

ІГОР МІЧУДА, голова Асоціації працівників будівельної галузі Рівного та Рівненської області:

– Це ми знаємо, що голови Верховної Ради син завідував інспекцією Держархбудкотролю – Рибак. І все йшло туди. Все було під сім᾽єю. Під сім᾽єю було повністю все.

В інспекції звинувачення відкидають.

ОЛЕКСАНДР НІКОЛАЙЧУК, в.о.начальника інспекції ДАБК в Рівненській області:

– Інспекція має свої повноваження і працює в межах законодавства визначеного чинним законом. Не більше і не менше. А то що кажуть, то мало хто каже.

В інспекції є універсальні відповіді на претензії до її роботи. Наприклад, на запитання: «Чому ви не перевірили чи не зупинили те чи інше незаконне будівництво», вона звучить так: нІколи.

ОЛЕКСАНДР НІКОЛАЙЧУК, в.о.начальника інспекції ДАБК в Рівненській області:

– Якщо в нас інспектор, будем казать, один на район. Ну є ж фізична можливість… Ми розраховуєм… Є планові перевірки, позапланові… Інспекційний ресурс, загрузка інспектора. А всьо… може всьо й не бачим. 

Інспекція Держархбудконтролю – це орган, який може зупиняти незаконні будівництва і накладати штрафи до 70 відсотків від вартості будівництва. Тому будівельникам легше домовитися про те, щоб інспектори заплющили очі на порушення і недоробки. Може, міліція знає про можливе існування корупційної схеми в інспекції ДАБК?

Юрій Леник, начальник відділу УДСБЕЗ УМВС в Рівненській області:

– Таких фактів повідомлення нам не було. Не зверталися.

– Ну, офіційно не зверталися. Я не про це питаю. Я питаю, чи ви знаєте взагалі про існування такої схеми. – Ми багато чого знаєм в місті Рівному.

В Україні є ще потужніша структура, без відома якої не може працювати практично жодна корупційна схема.

ІГОР МІЧУДА, голова Асоціації працівників будівельної галузі Рівного та Рівненської області:

– Це питання можна вирішити тільки одне – коли тебе повністю прикривають зверху. Самий найбільший контролюючий орган – це у нас прокуратура.

ЮРІЙ ЛЕНИК, начальник відділу УДСБЕЗ УМВС в Рівненській області:

– Прокуратура може винести вимогу призупинення тих чи інших робіт. Згідно закону «Про прокуратуру», прокурор має такі повноваження.

Те, що саме прокуратура уповноважена притягувати до відповідальності незаконних забудовників і порушників, підтверджують і закон, і будівельники, і громадські активісти, і міські чиновники, і навіть інспекція Державного архбудконтролю та міліція.

КИРИЛ ФОМІН, заступник прокурора Рівного:

– Почекайте, давайте поговорим, щоб не було счас, як ви перекрутили. Я вам все розкажу, а потім що я офіційно вам можу сказати – я вам скажу. Домовились? Камеру розверни.

Та у самій прокуратурі чомусь кивають на інших. Мовляв, і раді би швидко припинити незаконне будівництво та захоплення землі, але у всьому винні контролюючі інспекції: екологічна, сільськогосподарська та Державного архітектурно-будівельного контролю, а ще – міліція. Прокурори скаржаться: щоб зупинити незаконне будівництво, прокуратурі потрібні результати перевірки всіх цих структур. Вони їх постійно затягують, а тим часом незаконне будівництво триває. Ми не всесильні, розводять руками головні контролери.

Кирил Фомін, заступник прокурора Рівного:

– Працівники правоохоронних органів не на камеру говорять, що це все можливо – що прийшли і захопили такий великий кусок в парку, в рекреаційній зоні, де будівництво будинку житлового неможливо – тому, що це «кришує» прокуратура.

– Ну, в мене такої інформації немає.

Держархбудконтроль та правоохоронці – не єдині цеглинки у цій корупційній будівельній схемі. Їх з десяток. І кожен хоче їсти.

Депутати місцевої ради. Вони виділяють землю, змінюють її цільове призначення, змінюють правила забудови міста та генплани.

Управління містобудування та архітектури видає містобудівні умови та обмеження для будівництва.

Дозвільні органи комунальних, державних чи приватних підприємств-монополістів підключають до електрики, газу, водопостачання , каналізації.

Інспекція пожежного нагляду ставить свою візу при здачі об’єкту в експлуатацію.

І, звісно, судова система. Саме через суди недобросовісні забудовники заволодівають земельними ділянками та визнають законними практично будь-які відхилення від будівельних норм.

Ігор Мічуда, голова Асоціації працівників будівельної галузі Рівного та Рівненської області:

– На даний момент будівельний ринок в Україні не то що поставили на коліна, а поклали на землю. Повністю.

Організаторів та виконавців схеми не покарано. Забудовники й надалі порушують законодавство. Результат – не лише захоплені парки й дитячі майданчики та постійні будівельні конфлікти, а й неякісне житло, яке за шалені гроші продовжують купувати собі українці.

ВОЛОДИМИР ТОРБІЧ, Рівненський Центр журналістських розслідувань