Місяць тому медіа сколихнув скандал. Під час судового засідання один з київських прокурорів обговорював з колегами, як треба жорстко покарати підозрюваного та свідків.

1 (3)Прокурор Артем Тендітний: «Этот ***ар меня часто фоткает, мы можем и по нему зарегистрироваться»

Прокурор Сергій Лисенко: «На х*я? Давай его отп***м просто. Или давай у нас в районе у него телефон отразбоят».

Прокурор Денис Соловей: «Две ***ды с обыска сидят. Слева просила Артема номер».

Прокурор Артем Тендітний: «Отработать её надо. Гнида такая».

Ці прокурори працювали тут – у Дніпровській районній прокуратурі Києва. Після скандалу з листуванням їх звільнили. Але насправді в терорі проти підозрюваного вони були лише виконавцями. Щоб показати, хто міг бути замовником цієї прокурорської розправи, ми повернемося на 6 років у минуле.

У 2009-му році естонець Хілар Тедер запросив у партнери росіянина Андрій Адамовського, щоб побудувати в Києві новий торгово-розважальний центр. Його назвали «Скай-Молл».

2 (3)ТЦ «Скай-Молл» – один з найбільших торговельних центрів  Києва та України. Щодня його відвідує в середньому двадцять п’ять тисяч людей. Щомісяця «Скай-мол» дає власникам до мільйона доларів доходу від оренди.

3 (3)Тедер каже: за фінансову підтримку погодився віддати Адамовському контрольний пакет в «Скай-Моллі» тільки на певний час. За два роки, згідно з підписаною угодою, Адамовський мав повернути естонцю свою частку в торговельному центрі, отримавши за це непоганий прибуток, каже Тедер.

– Но тогда, он отказался, он сказал, что хочет больше денег, чем мы договорились. Он сказал: 58. Мы сказали: слушайте, ну мы так не договаривались. Вы вложили 40, можете получить 50. Он сказал сразу: «Если вы не хотите – я буду судиться».

Отже, Адамовський віддавати естонцю торговельний центр не схотів. Натомість звинуватив Тедера, що той сам порушив деякі пункти угоди. І  почалися роки судової тяганини.

4 (3)– Адамовский сказал: вы же в Украине у нас никогда не выиграете, мы же местные, мы всех знаем, и вы проиграете все суды.

Битва за «Скай-Молл», яка почалася в українських судах, закінчилася, зрештою, в Англії. Лондонський арбітраж вирішив, що Адамовський має віддати естонцю фірму, яка володіла торговельним центром. Але, як виявилося, від фірми на той час лишилися тільки назва й борги.

– В течении недели все активы «Скай-молла» были украдены. Украли все имущество. Имущество было под запретом. Ночью сняли запрет в реестрах, перепродали, все переоформили. Поставили потом эти запреты обратно. М, конечно, обратились в милицию и прокуратуру, начали на основе этого уголовные дела. Их просто никто не расследует.

Естонець не здавався. І Андрій Адамовський робить хід конем. У боротьбі за активи він шукає політичний дах. Сам росіянин у владу не йде. Це робить його права рука Олександр Грановський, який стає народним депутатом від блоку Петра Порошенка.

5 (3)Ще рік тому ми зацікавилися появою пана Грановського на прохідному місці в списку блока президента. Його пояснення про те, як він домігся такого раптового успіху в політиці, вже тоді були малопереконливими.

– Там я оказался, в первую очередь, благодаря тому, что я являюсь, на мой взгляд, одним из лидеров еврейской общины Украины. А также являюсь главой попечительского совета Международной еврейской молодежной организации «Гилель» в странах СНГ. Я, помимо всего прочего, занимаю активную жизненную позицию, и я достаточно инициативный человек.

6 (3)Київська синагога – центр духовного життя всіх євреїв Києва. Зараз ми запитаємо, що в єврейській громаді думають про народного депутата Олександра Грановського. Я его в синагоге даже ни разу не видел, – каже помічник Головного Рабина України Давид Мільман. – А я здесь работаю, ну, 15 лет – это минимум. Я не могу ставить под сомнение его слова, но нашу синагогу если он и посещал, то, скорее всего, это было эпизодическое событие».

Наші джерела стверджують, що місця в прохідній частині блоку Порошенка продавалися. Слідство.Інфо має відеозапис, на якому один з впливових представників блоку президента розповідає, скільки мандатів у першій сотні і за яку суму було продано. Ми наводимо дослівну цитату з цього запису, не розкриваючи особи нашого співрозмовника, оскільки ці свідчення отримано на умовах анонімності.

– Продано було 10-15, максимум 20 місць. В першій сотні. Продавати міг тільки Жванія. І ніхто більше. Наскільки я чув, по продажах умовна ціна існувала 5 мільйонів. Але ті, хто мав скандальне прізвище, «заносили» 10.

7 (2)Президент, як відомо, контролює Генеральну прокуратуру і всю прокурорську вертикаль. Після того, як помічник Адамовського потрапляє у фракцію Порошенка, в естонця Тедера починаються проблеми з прокуратурою.

– Давление было всегда. Через прокуратуру. Через милицию. В течении этих 4-5 лет.  Звонят и пугают: у вас есть дети, у вас есть семья. Думайте об этом. А надо ли вам это? Стараются перекупить наших работников, чтобы они давали ложные показания против акционеров, против меня. Были случаи, когда человеку говорили: ты нам не нужен. Но, мы с тобой один раз встретимся. Ты бумагу подпишешь, что нам нужно и все. А если нет, то у тебя будут проблемы.

8 (2)У травні Євгена Малєєва, одного з адвокатів, який працює на естонця, затримали працівники прокуратури.

– Мене було затримано 5-го березня на виході з офісу близько 12-ї години ночі. Мене було затримано працівниками СБУ, прокурором Дроздом та слідчим Дніпровського райвідділу міліції Кацуб’юком. Після цього доставлено в Дніпровську прокуратуру міста Києва. Мене було допитано як підозрюваного. Перед допитом мені було повідомлено, що ти нам не потрібен, нам потрібні твої керівники. Це було повідомлено мені тодішнім заступником прокурора Дніпровського району Лисенком.

9 (2)Зверніть увагу: допит веде прокурор Лисенко. Затримував прокурор Дрозд, а обшук проводив прокурор Соловей. Лисенко, Дрозд і Соловей. «Лис і Птахи». «Лисі птахи» – саме таку назву матиме закрита прокурорська група в телефоні наймолодшого працівника прокуратури – Артема Тендітного. Саме його лисі птахи відправлять до суду вимагати арешту для адвоката естонського бізнесмена. І вже там прокурор Тендітний так необачно засвітить усі хижі наміри лисих птахів.

10 (2)Але малоймовірно, що таке серйозне питання, як контроль над одним з найбільших торгових центрів Києва, вирішувалося на рівні  районної прокуратури. Зграя «лисих птахів», напевне, лише виконувала вказівку згори. Адже повідомлення про підозру адвокату Тедера Євгену Малєєву підписав прокурор Києва Сергій Юлдашев. Не міг не бути в курсі цієї справи і його перший заступник Олег Валендюк. Саме його призначили керувати міською прокуратурою, коли нещодавно звільнили Юлдашева. «Лисі птахи» при ньому почувалися чудово, поки не трапилася халепа в суді.

11 (2)– Олег Сергійович, ви знайомі з народним депутатом Олександром Грановським?

– Я знайомий з багатьма народними депутатами, в тому числі і з ним.

– А ви часто бачитесь взагалі?

– Ви почали вже інтерв’ю? Готуйте запитання, направляйте в прес-службу.

Олександр Грановський також підтвердив своє знайомство з керівником Київської прокуратури Валендюком. Проте ситуацію навколо «Скай-моллу», попри численні обіцянки, так і не прокоментував.

Наразі ми не можемо на 100% стверджувати, що Адамовський та Грановський натиснули на прокуратуру чи підкупили її для захисту своїх інтересів у «Скай-Моллі».

12 (1)Та привертає увагу один факт. З десяти законопроектів, поданих депутатом Грановським у Верховній Раді, п’ять стосуються прокуратури і всі – роширюють або посилюють права та повноваження прокуроратури. Наприклад, законопроект 2665 на півроку відкладає реформу прокуратури, яка має обмежити її права. А законопроект 2404 надає прокуратурі повноваження наглядати за слідчими антикорупційного бюро.

13 (1)Кругова порука між прокурорами, депутатами і суддями робить ці угрупування майже непереможними. 16-го липня в окружному адміністративному суді Києва відбудеться слухання позову екс-прокурора Сергія Лисенка про незаконність звільнення його з посади. Того самого лідера зграї «лисих птахів», який пропонував телефон на «районє отразбоїть». Тепер він хоче повернутися в прокуратуру через суд. І комусь він там дуже потрібний. Адже навколо ще стільки «неєотразбоєной» власності.

ДМИТРО ГНАП, Слідство.Інфо