Від редакції: В матеріалах розслідування присутня ненормативна лексика.

Село Княжичі поблизу Києва. У ніч на 4 грудня 2016 року до рожевого будинку з розбитим вікном під`їжджає синій мікроавтобус. Будинок щойно обікрали, біля нього вже стоїть біла машина з великим написом «ПОЛІЦІЯ» на дверях. З мікроавтобуса вистрибує спецпризначенець і біжить до поліцейського авто, падає на лівий бік, починається стрілянина. 

Перестрілка тривала менш ніж двадцять секунд. Загинули п’ятеро поліцейських. Це сталося під час спецоперації із затримання ймовірної банди зловмисників. Керував нею начальник карного розшуку Києва Леонід Курята. Після трагедії його звільнили з поліції, а прокуратура оголосила підозру в організації вбивства поліцейських і перевищенні службових повноважень. Щоправда, 15 листопада цього року Курята отримав нову посаду — став начальником поліції прифронтового Бахмута.

Слідство.Інфо отримало унікальні записи телефонних розмов між Курятою та іншими учасниками спецоперації в Княжичах. Розмови були записані випадково, адже в той час СБУ прослуховувала Куряту щодо іншої кримінальної справи, перевіряючи на причетність до корупції. Ми вивчили записи, поспілкувалися майже з усіма ключовими учасниками тих подій, щоб з’ясувати, що насправді сталося в Княжичах у ніч на 4 грудня 2016 року.

Княжичі. Планування спецоперації

На початку грудня 2016-го керівники київської поліції готувалися затримати угруповання зловмисників. Підозрювані вже засвітилися в розбої: у вересні напали на бізнесмена під виглядом співробітників СБУ й відібрали три мільйони гривень. У ймовірній банді були двоє чинних правоохоронців — офіцери з полку поліції «Київ».

Керівники поліції Києва під час наради

Поліцейські слідкували за зловмисниками близько місяця й знали, що наступний напад ті запланували в ніч на 4 грудня в Княжичах — невеликому селі під Києвом. Вони, нібито, збиралися вдертися в будинок одного з місцевих бізнесменів і вкрасти кілька мільйонів доларів. Київські поліцейські вирішили спіймати підозрюваних на гарячому. Керував спецоперацією начальник карного розшуку Києва Леонід Курята. У поліцейських була інформація про ймовірний об’єкт пограбування — розкішний маєток біля лісу, на околиці села. Курята вмовив власника облаштувати всередині засідку поліцейського спецназу.

Столичні поліцейські не повідомили про спецоперацію колег з Київської області. Отже, обласні правоохоронці не знали ні про заплановане пограбування на їхній території, ні про кілька десятків поліцейських, що сховалися в розкішному маєтку.

Княжичі. Пограбування

У ніч на 4 грудня до Княжичів приїхали підозрювані й почали готуватися до крадіжки. За ними спостерігали двоє поліцейських розвідників, які сховалися в сірому недобудованому будинку, приблизно в сотні метрів від маєтку, де була засідка правоохоронців.

Карта Княжичів, де позначені місця поліцейської засідки та недобудови з розвідниками

У Княжичах було кілька засідок з розвідниками. Вони доповідали командирам, де ходять і що роблять зловмисники. Керував усіма розвідниками начальник оперативної служби Києва Ігор Іващенко. Він сказав Леоніду Куряті, що підозрювані вже в Княжичах.

Чорні джипи, на яких зловмисники їздили Києвом, вони лишили на виїзді зі столиці, натомість пересіли в більшу автівку — мікроавтобус Mercedes Vito. Біля залишених позашляховиків київські поліцейські влаштували іншу засідку. Вони домовилися: якщо підозрюваних не вдасться затримати на гарячому в Княжичах, їх ловитимуть у Києві біля джипів.

Судячи з розмов між керівниками операції, поліцейські готові були стріляти. Про це яскраво свідчить наступна розмова між Курятою та розвідником Іващенком.

 

Офіційне слідство переконане, що керівники спецоперації готувалися розстрілювати автівку з людьми всередині. Ця розмова є одним з ключових доказів прокуратури щодо організації умисного вбивства. Хоча сам Курята каже, що хотів стріляти виключно по колесах: «Я не мав на увазі, що ми будемо розстрілювати тих, хто буде їхати в машині. Я у своєму житті жодного разу в людей не стріляв. Але по колесах стріляв», — сказав Курята в короткій розмові зі Слідством.Інфо.

Керівник спецоперації, начальник карного розшуку Києва Леонід Курята

Княжичі. Не за планом

Утім, у ніч пограбування все пішло не за планом. Замість розкішного маєтку, де їх очікувала засідка, підозрювані вдерлися до непримітного рожевого будинку на сусідній вулиці,  розташованого за півсотні метрів. Тієї ночі господарів не було вдома. По сусідству стояла та сама недобудова, в якій сховалися розвідники. Вони й доповіли керівництву, що зловмисники вже вдерлися саме в цей будинок.

Зловмисники втекли з рожевого будинку приблизно о пів на другу ночі

Поліцейські розгубилися й не могли зрозуміти, чому підозрювані залізли в цей маєток, якщо засідка була в іншому. Керівник спецоперації Курята наказав підлеглим чекати в засідці, тому зловмисники спокійно втекли.

Приблизно за півгодини, о другій ночі, біля воріт пограбованого будинку зупинився автомобіль Daewoo Lanos поліції охорони. Охоронці повинні були перевірити, чому там спрацювала сигналізація. На дверцятах «Ланоса» був герб МВС та великий напис «ПОЛІЦІЯ, замовлення охорони». З автівки вийшли двоє сержантів. Тієї ночі вони заступили на патрулювання в Броварському відділі поліції охорони Київської області. Вони не знали, що столична поліція проводила в Княжичах спецоперацію.

Співробітники поліції охорони приїхали до будинку, в якому спрацювала сигналізація

Охоронці зайшли до пограбованого будинку, побачили зламаний замок на дверях і розбите вікно. Викликали на підмогу чотирьох колег, які також патрулювали неподалік. Увесь цей час із сусідньої недобудови за ними спостерігали розвідники, але прийняли охоронців за зловмисників і саме так доповідали про це керівництву. Командував поліцейськими в засідці підлеглий Куряти, офіцер Роман Мариновський, він теж отримував інформацію від розвідників у недобудові.

 

Охоронці оглядали рожевий будинок, з якого втекли зловмисники, кілька годин. Але слідчо-оперативну групу не викликали, хоча цього вимагає закон. Колишній водій поліції охорони Валентин Гаценко, який теж був там тієї ночі, пояснив журналістам Слідства.Інфо: охоронці часто не викликають слідчо-оперативну групу, якщо пограбування було несерйозним. Вони доповідають своєму керівнику, викликають власника будинку й просять не писати заяву. «Це робиться для того, щоб не псувати імідж поліції охорони», — пояснив він.

Княжичі. Трагедія

За кілька годин охоронці нарешті помітили, що за ними стежать двоє чоловіків у сусідній недобудові. Охоронці зайшли в будівлю, затримали їх і посадили в службовий «Ланос». Розвідники не зізналися, що вони також з поліції. Одягнені вони були в цивільне, не мали ні зброї, ні службових посвідчень. Останнє, що розвідники встигли передати керівництву, були слова: «За нами йдуть бандити».

Поліцейські охоронці затримали розвідників і вивели з недобудови

Водій поліції охорони Гаценко на власні очі бачив, як колеги виводили з недобудови розвідників і сам особисто обшукував затриманих.

«Я підійшов до цих затриманих, питаю: хто такі? Мовчать… Я підійшов до Рудька (поліцейський розвідник, який був у засідці — ред.), питаю: хто ти такий? Той відповідає: яка тобі різниця? Давай я його шмонать, у лівій внутрішній кишені знайшов права, «Айфон» і пропуск у госпіталь МВС. Він почав упиратися, аж до землі присів — не хотів, щоб я їх діставав», — розповів Гаценко Слідству.Інфо.

У цей час керівники поліцейської операції остаточно перестали розуміти, що відбувається біля рожевого будинку. Леонід Курята вважав, що розвідників узяли в полон зловмисники, які перед цим вдерлися в будинок. Згідно з інструкціями МВС, Курята повинен був розібратися, хто саме затримав розвідників і де вони. Потім керівник операції мав оточити вулицю й викликати переговірника. Але Курята наказав командиру поліцейської засідки вибігати й затримувати людей біля рожевого будинку. Цей наказ став переломним.

 

Група бійців спецпідрозділу КОРД, що була в засідці, застрибнула в мікроавтобус і поїхала до рожевого будинку на сусідній вулиці. У машини були зламані центральні двері, тому командир спецпризначенців Віталій Валецький заліз на переднє крісло, поряд з ним сів його боєць Андрій Курта. Інші шестеро спецпризначенців залізли в багажник мікроавтобусу, який можна було відкрити тільки ззовні.

Карта Княжичів, де позначене місце стрілянини

Бійці КОРДу їхали на затримання «всліпу»: не знали, куди саме повинні приїхати, де мають бути умовні «злочинці» і як вони їх будуть затримувати. «Я взагалі не знав, що на дорозі є якісь автомобілі. Не знав, кого ми будемо затримувати й де», — сказав у суді Андрій Курта.

Мікроавтобус зупинився за кілька метрів позаду поліцейського «Ланоса», в якому були двоє охоронців, а на задньому сидінні — затримані розвідники. Неподалік стояла друга автівка поліцейської охорони — Skoda. З передніх дверцят мікроавтобуса вистрибнули спецпризначенці КОРДу Валецький та Курта. Валецький підбіг до «Ланоса» і впав на лівий бік біля водійських дверцят. Почалася стрілянина. Досі невідомо, що спровокувало КОРД-івця стріляти й за кілька секунд випустити більш ніж 20 куль в автомобіль, де було четверо правоохоронців. Експертиза встановила, що із салону «Ланоса» також стріляли, але неприцільно й кулі ні в кого не влучили.

Командир групи КОРДу випустив більш ніж 20 куль в автомобіль

У відповідь по Валецькому відкрив вогонь поліцейський охоронець Дмитро Білогуб. Він сховався за «Skoda» та застрелив КОРД-івця з пістолета: кулі потрапили в шию та ногу. Перестрілка тривала не більше двадцяти секунд. А відтак правоохоронці нарешті зрозуміли, що накоїли.

Відео моменту стрілянини між поліцейськими, зверніть увагу на правий бік екрана

У ту ніч у Княжичах загинули п’ятеро поліцейських: розвідники Юліан Рудько та Олександр Маніца, охоронці Сергій Орлов та Євген Куртєв та КОРД-івець Віталій Валецький.

Між четвертою та п’ятою ранку зловмисники все ж з’явилися біля залишених у Києві джипів, де їх затримала інша група поліції. У машині зловмисників знайшли невелику суму грошей і кілька пістолетів. Так само не було в машині ймовірних членів банди — поліцейських з полку «Київ». Їх затримали за кілька днів.  

Перший постріл. Версії

Достеменно визначити, хто почав стріляти першим і чому, офіційне слідство не змогло. Експертиза також не дала відповіді. Після розмов і учасниками та очевидцями стрілянини, в нас є дві можливі версії:

Першим стріляв командир КОРД-у Валецький. Як каже охоронець, водій «Skoda» Валентин Гаценко, першим з мікроавтобуса вибіг Віталій Валецький. Спецпризначенець підбіг до «Ланоса», впав на лівий бік і раптово почав стріляти в поліцейську автівку.

«Я на це дивлюся й думаю: це що, маскі-шоу якесь? Спершу подумав, може це розіграш з холостими патронами. А коли побачив, як розбилося скло, то побіг одразу за «Skoda». Мій напарник Діма Білогуб уже дістав пістолет і почав відстрілюватися»­, — сказав Гаценко.

КОРДівця застрелив поліцейський охоронець

На відеозаписі видно, що стрілянина розпочалася приблизно за п’ять секунд після того, як Валецький вискочив з мікроавтобуса й побіг до «Ланоса» охоронців. Це підтверджує також офіційне слідство.

Першим почав стріляти поліцейський охоронець Орлов. Своєю чергою, бійці КОРДу переконують журналістів Слідства.інфо, що Валецький не міг без попередження й без причини стріляти в «Ланос». Також підозрюваний боєць Курта на суді сказав, що спершу побачив спалахи в середині «Ланоса» й почув постріли.

«Тоді я зрівнявся з «Ланосом» і зробив три попереджувальні постріли в повітря. Потім відійшов назад до своєї групи», — сказав він. Утім, кулю з автомата Курти знайшли в поліцейській «Skoda», тому спецпризначенця підозрюють у замаху на вбивство.

Із салону «Ланоса» справді стріляли з автомата Орлова, але вогонь був неприцільний. Однак залучене до розслідування справи джерело Слідства.Інфо в правоохоронних органах пояснило, що Орлов міг стріляти в передсмертній агонії й саме тому вогонь з машини був хаотичним і нікого не вразив. Кулі ж Валецького знайшли в тілах чотирьох поліцейських, що сиділи в «Ланосі». Експертиза також довела, що сам Валецький загинув від куль поліцейського охоронця Білогуба.

Княжичі. Причини трагедії

Керівники спецоперації в Княжичах кажуть, що перестрілка сталася через «трагічну випадковість», хоча прокуратура й зібрала докази, що операцію проводили з численними порушеннями. Це підтверджують й аудіозаписи, які опинилися в розпорядженні Слідства.Інфо.

Керівництво поліції Києва не повідомило колег з області, що готується затримати в Княжичах імовірних членів банди. Якби вони про це знали заздалегідь, поліцейські охоронці не затримали б розвідників, і перестрілки, найпевніше, не сталося б.   

Так само ймовірно вдалося б уникнути перестрілки, якби справжніх зловмисників затримали одразу на місці злочину біля рожевого будинку. 

Княжичі. Розслідування і покарання

Торік прокуратура затримала п’ятьох підозрюваних у трагедії. Та наразі жоден з них не перебуває під вартою. Леонідові Куряті та його підлеглому Романові Мариновському прокурори оголосили підозру в організації умисного вбивства та перевищенні службових повноважень. Керівників спецоперації після службового розслідування звільнили з поліції. Спецпризначенець Курта продовжує служити в КОРДі.

Рік тому Леонід Курята виграв суд щодо звільнення з поліції та отримав право поновитися на посаді. А вже 15 листопада цього року очолив поліцію прифронтового міста Бахмут Донецької області.

Ми намагалися поговорити з Леонідом Курятою, щоб він пояснив, чому допустив такі серйозні помилки під час проведення спецоперації. Але він сказав, що всі пояснення озвучить лише в суді, адже не довіряє ані журналістам, ані офіційному слідству. Нині Курята вже служить у поліції Донецької області.

«Я служу там, где родина прикажет. […] Официально я возглавил полицию Бахмута, но сейчас нахожусь в Авдеевке», — сказав він.

Начальник поліції Києва Андрій Крищенко, який, власне, й підписував наказ про спецоперацію, фігурує у справі лише як свідок. Одразу після трагедії Крищенко подзвонив своєму підлеглому Куряті, щоб розпитати, що ж сталося. Журналісти Слідства.Інфо також отримали запис цієї розмови. Обоє поліцейських сумнівалися, що їм удастся вийти сухими з води. «Блядь, чувствую наши веселые времена закончатся. Не посадят, так повыгоняют», — розпачливо сказав Крищенко колезі. Курята погодився. Утім, і час, і офіційне слідство спрацювали радше на руку керівникам операції.