Що об’єднує міліціонерів, суддів прокурорів та чиновників? Ні, не захист інтересів держави, а територія. Ці люди – одна велика родина. Вони хочуть жити за високими парканами, у великих будинках, на найкращій землі і окремо від простих смертних. Про один такий райський куточок на Миколаївщині розповість регіональний Центр журналістських розслідувань.

Торік «Слідство.інфо» розповідало про «дерибан» лісового урочища на березі річки Південний Буг у Миколаєві. Рекреаційну зону, де колись любили відпочивати городяни, місцеві можновладці зробили своєю власністю. Кричущі факти викликали в регіоні резонанс. Громадськість взяла в облогу прокуратуру та міськраду, вимагаючи від цих установ рішучих дій.

– Ви украли у нас ділянку, будь ласка, ви готові добровольно повернути ділянку громаді?

– Мы в стране живем, которая имеет законодательство…

– Ні, поки ще це країна, раздерибанена такими, як ви.

KLAN_screen 2Прокуратура почула голос громадськості та взялася до роботи. Вона підготувала проти власників земельних ділянок в лісовому урочищі 51 позов і тепер через суд вимагає повернути незаконно вилучені землі у власність державного лісгоспу. За фактами, оприлюдненими «Слідством.Інфо», порушили шість карних справ. Та чи вдасться довести їх до кінця? Адже навіть попередні результати розслідування засвідчили: дерибан землі був добре організованою схемою, в якій були задіяні працівники лісгоспу, депутати міської ради, судді, міліціонери, екологи і навіть самі прокурори.

KLAN_screen 3«Були встановлені різного плану порушення законодавства. Це і незаконні відмови органів лісового господарства від цих ділянок, це і підроблення висновків органів контролю щодо погодження відповідних проектів землеустрою, це і незаконні рішення міської ради, які ці земельні ділянки надавались як землі комунальної власності», – розповів «Слідству» Роман Білан, начальник відділу прокуратури Миколаївської області.

Надія, що ліс вдасться врятувати, все ж таки є. Суд першої інстанції вже ухвалив позитивні рішення по семи ділянках. Але боротися з добре організованою корумпованою системою, яка пронизала усі гілки влади, важко. Громадські активісти кажуть, що зіткнулися з тиском та спробами підкупу.

KLAN_screen 4Активіст Руслан Пересунько каже: «Вони запропонували за кожну таку земельну ділянку 20 тисяч гривень, щоб ці кошти були використані для благоустрою Корабельного району… Вони сказали, що якщо не буде громадського контролю, то в принципі ця справа може десь там зникнути в тенетах судової системи».

Громадських активістів не дивують великі суми, які їм пропонували як хабарі. Ще влітку сотка землі у мальовничому урочищі коштувала близько трьох тисяч доларів. Якщо помножити це всю площу в 10 гектарів, вийде близько трьох мільйонів доларів. А якщо врахувати, що більшість вигодонабувачів і зараз посідають високі посади у владі, стає зрозуміло, що громадським активістам не позаздриш.

KLAN_screen 5Ігор Деревянко перелічує гучні імена: «Тут звучать прізвища Антощенка. Це голова Миколаїобленерго. Катков, колишній працівник обласної прокуратури. Лупащенко, дружина колишнього начальника голови начальника управління по боротьбі з організованою злочинністю. Седлецький, начальник управління обласного екології».

Окрім зазначених прізвищ, у справі спливли ще достойніші люди: колишній начальник СБУ Парамонов, колишній головний міліціонер області Пихтін, колишній прокурор Центрального району Миколаєва Кірієнко.

KLAN_screen 6У схемі були й судді. Так, колишній суддя Ленінського районного суду Миколаєва Василь Димитров за день штампував з десяток рішень, якими зобов’язував управління земельних ресурсів міськради погоджувати усі висновки та видавати акт на право власності. Причетним до цієї справи був і нинішній голова Ленінського районного суду Микола Олефір.

KLAN_screen 7«Не тільки одним суддею Димитровим приймались подібні рішення, але й суддею Олефіром, – підтвердили в прокуратурі. – По цьому факту, оскільки була раніше була апеляція, уже порушено провадження, яке перебуває в розслідуванні… І вже будемо найближчим часом приймати рішення по більш суворому реагуванню».

Не обійшлося й без керівництва області. Під час роздачі землі в урочищі нинішній губернатор Миколаївщини Вадим Меріков був головою земельної комісії миколаївської міської ради. Він особисто погоджував роздачу державної землі. Більше того, його підлегла Олена Кравцова з комерційної фірми «Сигма-Спорт», де він був головою правління, також отримала тут ділянку.

Зараз Вадим Меріков не любить згадувати про своє минуле і чомусь звинувачує в корупції земельну комісію, яку сам очолював.

KLAN_screen 8– Я неоднократно заявлял, что та комиссия, которая работала в период 2006-10 года, она была одна из самих коррумпированных. По причине того, что находилось огромное количество депутатов, которые шли в эту комиссию только для того, чтобы увеличить свое благосостояние и имущество…

Ми вирішили ще раз побувати у рекреаційній зоні, на яку можновладці злетілися, мов бджоли на мед. Зустріли нас не дуже гостинно. Охоронець заважав зйомці та вИкликав допомогу. Приїхав дебелий чолов’яга, який навіть не представився.

Незважаючи на заборону суду вчиняти будь-які дії з цією землею, власники земельних ділянок продовжують будуватись і рубати ліс.

Цинізм ситуації в тому, що знищенням екології у Миколаєві займаються ще й самі екологи. У рекреаційній зоні уподобАв собі діляночку головний екоінспектор області Віталій Бабенко. Тут уже знищили дерева, а на їхньому місці з’явився не дуже скромний будиночок. Тепер Бабенка викликають до суду.

KLAN_screen 9– Вы, как начальник экологической инспекции, должы были следить за соблюдением законов в экологической сфере.

– Выключите камеру, пожалуйста.

– Вас вызывают в суд 6 февраля.

– Какой закон я нарушил? Скажите, пожалуйста…

– Если у человека есть декларация на початок будивництва, то он может снести все деревья до единого.

– За сколько вы купили этот участок?

– Это я не хочу обсуждать.

Дивного у цій справі досить багато. З одного боку, позивач – Миколаївський лісгосп – намагається повернути свої землі. З іншого, Очаківський лісгосп допомагає новим власникам залишити все, як є. Юрисконсульт Очаківського лісгоспу Євген Біломітцев навіть не приховує, що працює на відповідачів.

KLAN_screen 10– Ви не бачите конфлікту інтересів? Ви, юрист державного підприємства «Очаківський лісгосп», захищаєте інтереси осіб, які незаконним чином отримали ділянки в урочищі «Жовтневе» Миколаївського лісгоспу.

– Незаконною буде тоді, коли визнає суд… А захищати я можу любого громадянина в приватних справах.

На думку громадських активістів, насправді за юрисконсультом стирчать вуха «героя» наших попередніх сюжетів – начальника Миколаївського управління лісового господарства Петра Паламарюка, який раніше керував Очаківським лісгоспом. Петра Паламарюка називають «винищувачем» лісів. Саме він посприяв тому, щоб зона відпочинку на березі Південного Бугу опинилася в приватних руках.

KLAN_screen 11Улітку минулого року Паламарюка зі скандалом звільнили з посади, але за допомогою судів головний лісник області поновився на посаді.

Суди судами, а в рекреаційній зоні будівництво йде ударними темпами. Господарі поспішають облаштувати собі нові розкішні маєтки. Мабуть, вони впевнені, що їхньому майбутньому нічого не загрожує.

ЯРОСЛАВ ЧЕПУРНИЙ, ОЛЕГ ОГАНОВ, Миколаївський Центр журналістських розслідувань для «Слідства.Інфо»