Сергій Ківалов – юрист, політик, меценат. Особистість, яку знає не лише Привоз, а й уся Україна. Колишнього голову Центральної виборчої комісії і впливового регіонала багато років називають тіньовим керманичем судової та прокурорської системи Одеси.

ODESA_2ВОЛОДИМИР САРКИСЯН, журналіст, громадський активіст:

Это человек, который старается оставаться несколько в тени и влиять на процессы. Его влияние оно ощущается и в Верховной раде Украины, оно ощущается и в Одессе.

Імперія Ківалова постійно росте – «підшефні» йому навчальні заклади забирають в Одесі дедалі більше приміщень. Наразі, це близько 30-ти  будівель по всьому місту. Там розміщуються корпуси і гуртожитки Одеської юридичної академії та Міжнародного гуманітарного університету, де Ківалов, відповідно, президент і ректор.

ODESA_3МИХАЙЛО МЕЙЗЕРСЬКИЙ, експерт-урбаніст:

– На данный момент Сергей Кивалов является одним из крупнейших или крупнейшим держателем Одесской недвижимости в виде различных учебных учреждений. Предварительно – МГУ, юракадемия – эти структуры они консолидируют порядка 50 000 кв.м. недвижимости, главным образом в центре города и особенно на Фонтане.

Влітку цього року навколо так званого замку «Гаррі Поттера», або, офіційно, Будинку прийомів Міжнародного гуманітарного університету вибухнув скандал. Активісти патріотичних організацій за допомогою екскаватора зламали ворота та потрапили всередину. Там вони побачили дорогі меблі,елітний алкоголь та портрети самого Сергія Васильовича у різних варіаціях.

ODESA_4Згідно з реєстром прав на нерухоме майно, цей маєток на Новобереговій, 94, – справді власність Міжнародного гуманітарного університету, але не повністю. Будівля спального корпусу належить такій собі Ірині Орєховій. Вона ж – засновник ВИШу.

ODESA_5А сам «Замок», за документами, звели на місці човнової станції. Під виглядом берегоукріплювальних робіт.

ODESA_6У 2012-му Ківалов в інтерв’ю одному з одеських каналів прямо заявив, що з будівництвом приміщення йому допомагав одеській меценат Аднан Ківан.

ODESA_7СЕРГІЙ КІВАЛОВ, народний депутат, президент ОНЮА:

– Тайны нет, что главным учредителем МГУ, который строит замок вот этот Гарри Поттера или как вы его там назвали, является Киван Аднан – это известный меценат, известный бизнесмен, который строит сотни домов в нашем городе.

Ще один неоднозначний об’єкт, який будується «під крилом» Ківалова та Ківана – Церковна-Приходська школа. Велична будівля, як свідчить вивіска, розрахована на 700 учнів і матиме 22 класи, басейн та розвинену інфраструктуру.

ODESA_8СЕРГІЙ КІВАЛОВ, народний депутат, президент ОНЮА:

– Это человек, который хочет чтобы в Одессе было мир и спокойствие, чтобы в Одессе готовили хороших специалистов.

І все було б добре, та новобудова розкинулася на землях колишньої міжрейсової бази моряків Чорноморського морського пароплавства.

ODESA_9Величезна територія і парк колишньої міжрейсової бази моряків, які зараз можна було використати під реабілітаційний центр для бійців АТО, вже частково знищені. На основних воротах ланцюг, а напис недвозначно говорить, тут буде студентське містечко.

Поява школи навіть починалася зі скандалу. Два роки тому, коли будівництво тільки-но стартувало, у двобій з Ківаловим за право розпоряджатися цією територією вступив Олег Марков, брат одіозного нардепа Ігоря Маркова. Та він програв, і дітище Ківалова продовжили зводити прискореним темпом.

ODESA_10СЕРГІЙ КІВАЛОВ, народний депутат, президент ОНЮА:

– Эта территория была запущенна, там не ступала нога человека. Мы почистили эту территорию, обсудили все эти вопросы с мэром города, с губернатором, получили поддержку общественности, благословение митрополита Одесского и Израильского.

Старі моряки розчаровані. Їхнє колишнє місце відпочинку більше не впізнати.

ODESA_11МИКОЛА КОЛОДЯЖНИЙ, ветеран ЧМП, капітан закордонного плавання:

– Я не представляю, как на горе людей – моряков, ветеранов, которым развалил последнее медицинское ихнее помещение – можно строить вот эту церковь. Какой прок будет от нее? На горе людей создавать себе имидж. Такие размахи там…

Ще у 2013-му суд стягнув з Благодійного фонду «Студентська церква» на користь держави 1 млн. 153 тис. грн. за руйнування лікувального корпусу Міжрейсової бази моряків.

У жовтні минулого року Прокуратура Одеської області почала кримінальне провадження за фактами незаконного заволодіння територією.

ОЛЕГ ЖУЧЕНКО, заступник прокурора Одеської області:

– Зареєстроване кримінальне провадження за фактом розкрадання будівлями та спорудами земельною ділянкою міжрейсової бази моряків службовими особами Національного університету Одеська юридична академія, які за попередньою змовою із службовими особами Фонду держмайна та керуючим санацією державної судноплавної компанії чмп допустили вказані порушення.

Цікавим також є й той факт, що разом із Сергієм Ківаловим засновником фонду «Студентська церква», який фінансує будівництво церкви, є вже згаданий одеський бізнесмен арабського походження Аднан Ківан.

ODESA_13Саме проти новобудов Ківана, що руйнують історичний вигляд центру Одеси, славнозвісної Аркадії та зеленого Фонтану вже не перший рік борються одеські активісти.

ВОЛОДИМИР САРКИСЯН, журналіст, громадський активіст:               

– Это человек, который вопреки законодательству, абсолютно игнорируя все законы, все градостроительные правила, просто осуществляет акт вандализма над историческим центром Одессы.

Згідно з даними сайту «Посіпаки», Аднан Ківан у 2002-2006 роках був одним із помічників нардепа Сергія Ківалова на громадських засадах.

ЯРОСЛАВ КАТОЛИК, політолог:

– Аднан Киван – достаточно прагматичный человек, ему нужно со  всеми власть держащими быть в хороших отношениях. Поэтому выбор Сергея Кивалова в плане сотрудничества – он вполне объясним, потому что Кивалов имеет огромное влияние на правоохранительную, судебную систему и поэтому можно не бояться каких-то исков.

ODESA_14Ківан також виступив засновником ще кількох фірм з дочкою Ківалова Тетяною та вже згаданою Іриною Орєховою, яку ЗМІ називають його позашлюбною дитиною. Хоча сам Ківалов це постійно заперечує.

СЕРГІЙ КІВАЛОВ, народний депутат, президент ОНЮА:

– Орєхова не является мне родственницей. Придумывали, что это племянница, потом придумывали, что это дочь моя…

Разом з Ківаном у помічниках Ківалова ми бачимо ще одну засновницю фонду «Студенська церква» – Ірину Залюбовську. Вона працювала у нього помічницею ціле десятиліття – з 2002-го по 2012-й. Ірина Залюбовська, згідно з її резюме, – колишня начальниця юридичного департаменту ківаловського Національного Університету «Одеська юридична академія».

ODESA_15Та повернімося до Аднана Ківана. Схоже, цей меценат допомагає не лише сірому кардиналу Одеси. Він засвітився ще й серед засновників цікавого благодійного фонду під назвою «На благо Одеси». Може, Ківана недаремно останнім часом помічають в безпосередній близькості до очільника Одещини Михайла Саакашвілі?

ВОЛОДИМИР САРКИСЯН, журналіст, громадський активіст:

– По странному стечению обстоятельств, главным распорядителем фонда стал посол Грузии в Одессе Теймураз Нишнианидзе. Сейчас Тимур Нишнианидзе является советником, доверенным лицом Михаила Саакашвили. Фонд оказал материальную помощь одесской областной государственной администрации.

ODESA_16Попри тривалі зусилля, нам не вдалося отримати коментар Михеіла Саакашвілі з цього приводу, але ми ще сподіваємося на нього. Аднан Ківан коментує цю ситуацію так:

– Я был инициатором и создателем фонда на благо Одессы. Это была моя идея на 100%. И я пригласил группу хороших предпринимателей, отзывчивых, которые они сразу откликнулись, и я помню тогда отдал первый транш в этом фонде это было примерно 2 млн., около 200 тыс. дол. и мои коллеги предприниматели дали тоже свои миллионы.

Тим часом нерухомість акумулюють не лише ВИШі, де керує Сергій Ківалов. Не відстають і ті, кого називають його близькими родичами. Так, Ірина Орєхова, окрім частини «замку Гаррі Поттера», є ще й власницею 10 соток та будинку на майже 300 квадратів у престижному районі Києва та квартири в Донецьку.

ODESA_17Навесні минулого року наші колеги відзняли ще один розкішний будинок в с. Лісники, що під Києвом, де більше гектару землі належить Орєховій. Місцеві жителі кажуть, що туди часто і невипадково навідується й сам пан Ківалов.

Орєхова разом зі своєю «родичкою» Тетяною Нечипоренко також володіє землею в невеличкому, але дуже престижному селищі Хлепча Васильківського району Київської області.

Іншій – законній – дочці Ківалова, Тетяні, належать 4 квартири та частина будинку по вул. Тінистій в Одесі. Безпосередньо сам Сергій Васильович з дружиною – власники його скромної іншої половинки.

І, схоже, його тіньову імперію ніхто чіпати не збирається.

Ось такий майже любовний трикутник сформувався в Одесі. В ньому місце знайшлося, як новим реформаторам, так і досвідченим одіозним особистостям, що мають неоднозначну репутацію і не раз були помічені в різноманітних сумнівних схемах.

ОЛЕНА ВАСІНА, Слідство.Інфо