Традиційна романтична історія: вона – красива, успішна, багата жінка, геніальна бізнесвумен. Він – бідний, непоказної зовнішності український чиновник. Все, що в нього є, – це добре серце і висока посада. Ідеальний союз. Вона продовжує заробляти мільйони. Він відкидає звинувачення в корупції. Звісно, в таке щире кохання українських можновладців мало хто вірить. І ми знайшли докази того, що високопоставлений податківець незаконно збагатився й переписав майно на дружину.

ZVONKOV_screen 2У Дніпропетровському райсуді високопоставлений податківець судиться із журналістами і активістами.

– Відкрито попереднє судове засідання по цивільній справі за позовом Звонкова Андрія Олександровича.

ZVONKOV_screen 3Позивач Андрій Звонков — друга людина у фіскальній службі Дніпропетровської області. Відповідачі — журналісти й активісти, які оприлюднили декларацію про майно і доходи його родини.

Олена Гарагуц, головний редактор газети “Лица”

– Если мы раньше думали, что его состояние состоит из нескольких миллионов, то по изучению декларации можно сказать, что оно состоит из десятков миллионов.

Сам позивач на суд не прийшов і давати інтерв’ю відмовився. Телефоном повідомив, що його оббрехали. Каже, мільйони насправді належать не йому.

– Факты, которые преподносят о моей семье — они искаженные. Основное, то что есть — это доходы моей супруги. Почему она должна кому-то оправдываться или объяснять откуда у нее что и как?

У кулуарах головного управління фіскальної служби у Дніпропетровській області Андрія Звонкова називають людиною непублічною. Але кажуть: “Видно — гроші є, і чималі”. Тому за подробицями доведеться їхати до сусідньої, Полтавської області,  де й почався феноменальний економічний успіх родини Звонкових. Зк

Відстань майже у 200 кілометрів між Дніпропетровськом і Кременчуком Андрій Звонков долав регулярно на своїй коричневій Ауді-А8. Ціна на цю автівку – від вісімдесяти двох до ста п’ятдесяти двох тисяч євро. Дорога жахлива. Та нічого не вдієш, треба їхати – усі багатства залишилися вдома.

ZVONKOV_screen 4Свій шлях до успіху і мільйонних статків родина податківця Звонкова почала разом із роботи у Державній податковій інспекції Кременчука.

Він з 2001-го був скромним заступником начальника, а з 2007-го – начальником Кременчуцької податкової. Вона – служила у податковій міліції. Жили скромно. На рахунках у банку у подружжя держслужбовців було лише 2 з гаком мільйона гривень. У 2010-му дружина вирішує змінити роботу.

ZVONKOV_screen 5Ось цей білборд під стінами Кременчуцької податкової відзначає п’ятиріччя з того часу, як Ірина Звонкова пішла із державної служби у приватні підприємці.

Як і співмешканка Віктора Януковича Любов Полєжай, Ірина Звонкова почала кар’єру бізнесвумен із відкриття елітного салону краси “Ірина+”.

Оформила право власності. Зробила дорогий ремонт, закупила обладнання і, попри високу конкуренцію, – салонів краси у центрі Кременчука чимало – менш ніж за рік заробила на купівлю ресторану “Метрополь”. Божиться, що чоловік їй не допомагав.

– У меня муж работал в одном месте, в другом. А я всегда говорила, что у меня в налоговой знакомых нету. Никогда не помогала никому. Потому что он работает на своей работе, а я на своей. Я вкалываю с утра до вечера. Вот, пожалуйста, воскресенье.

ZVONKOV_screen 6Того ж року новоспечена бізнес-леді придбала ще й комплекс відпочинку “Липовий Рай”. Із конференц-залом, сауною, відкритим двадцятиметровим басейном, тенісними кортами. За офіційною версією, у свій «Рай» Ірина Звонкова вклала 900 тисяч гривень. Активісти люстраційного комітету у чесне походження цих коштів не вірять.

ZVONKOV_screen 7Ольга Тищенко, керівник люстраційного комітету м. Кременчук:

– Несопоставимо начало бизнеса и вложения. Сразу на старте колоссальные вложения в этот же «Липовый рай».

Ольга Тищенко і сама колись працювала зі Звонковим у податковій. Вона не розуміє, як після таких витрат незабаром податківець купив ще й новенького Infinity M 37 за 70 тисяч доларів. Його дружина вже їздила на Lexus RX. Ще за рік подружжя змінило автівки на ще новіші Ауді-8 і «Ніссан Патрол». Лише цей автопарк коштував Звонковим далеко за мільйон гривень!

ZVONKOV_screen 8– Бизнес, которым занимается моя супруга, с 11 по 14 год принес ей доход почти 18 миллионов. И это все зафиксировано документально. Есть декларации и так дальше. 18 миллионов! Как мне объяснить, что я никак не связан с бизнесом моей супруги?

Зазвичай достатньо пояснити походження першого мільйона. Коли грошей вистачило і на салон краси із оснащенням, і на ресторан із комплексом відпочинку. І на елітні автівки. Але головний податківець Кременчука і друга людина Фіскальної служби Дніпропетровська цього зробити не може.

– Вам же недостаточно будет, что были взяты заемные средства? Вас будет интересовать, у кого. Мы скажем, у кого. Вы начнете задавать вопрос дальше: а откуда у того средства? И оно пойдет поедет.

Питання й справді делікатне. Адже третій елітний ресторан, який у 2013-му відкрили Звонкови, перейшов їм від екс-голови МНС Полтавської області Миколи Горбенка.

ZVONKOV_screen 9Цей казковий палац – «Перший гостинний двір», ресторан елітного класу у центрі Кременчука. Але справжня казка — це те, як він потрапив до родини податківця Андрія Звонкова.

– Я тут никогда после этого не был и нет желания.

Ігор Трунов – колишній власник теремка, що став елітним рестораном.

– Моих денег здесь точно 300 тысяч долларов.           

Будувати ресторан Трунов мав разом з головним рятувальником Полтавщини. Каже: Микола Горбенко обіцяних грошей не дав, натомість захопив підприємства партнера.

– С охраной пришли, с людьми, переодетыми в этот самый. Забрали, выкинули из офисов. Забрали все.

Бізнесмен опинився за ґратами – йому закидали економічні злочини. Трунову загрожувало ув’знення до 12 років із конфіскацією.

ZVONKOV_screen 10– На меня 14 липня первое решение суда, что незаконно исключен. І на меня 14 липня заводится 28 уголовных дел. Это хищение имущества крупных размеров. 202-я, часть 2, это легализация имущества, нажитого незаконным путем.

Трунов провів у СІЗО 50 діб, поки довів, що його заарештували незаконно. А за цей час майно із його компаній, у тому числі майбутній ресторан “Гостинний двір”, перевели на інших осіб. Він вказує на того, хто був у цьому прямо зацікавлений.

– Когда я раскрыл всю цепочку, всю схему манипулирования вот этим, оказалось, что всем этим должна налоговая инспекция заниматься, налоговая полиция. Следователь, не следователь, оперативный говорит: «Да, Звонков звонил, лично интересовался расследованием этого дела и сказал закрывать». То есть, закрывать дела против тех людей, которые все украли.

Трунов каже: податківці на чолі зі Звонковим мали б одразу помітити, що після виведення майна одразу три підприємства перестали сплачувати податки. Але ті ніби навмисно зволікали.

– Должны были передать в налоговую полицию. Те должны были искать директора за то, что не подал отчет. По каждому из видов налогов должен был штраф, повторный штраф в два раза больше. Началась полная бездеятельность именно органов налоговой.

Відомство Звонкова чекало рік, щоб звернутися до суду із вимогою припинення діяльності одного із банкрутів. Та все майно вже перейшло в інші руки.

– Почему только по одной подали в административный суд, чтобы припинити підприємство? А потому что на этой больше всего имущества. И в том числе то имущество, которое на тот момент уже было у Звонкова. То есть я считаю, что именно за бездіяльність он получил этот лакомый кусочек.

На підтвердження підприємець показує витяг з реєстру.

– Підписант Звонков Максим Андрійович — это сын Звонкова. То есть, он подписывает все финансовые документы.

В офіційних поясненнях Звонкова “Перший гостинний двір” нібито став власністю його дружини 26 червня 2013-го.

ZVONKOV_screen 12На цьому відео підприємець Звонкова відкриває ресторан разом з сином. А на задньому плані – і сам Андрій Звонков. От тільки витяг з держреєтру свідчить, що син податківця, Максим Звонков, керує закладом ще з 2012-го року. Та Звонков-старший наполягає: підприємець Трунов теж його оббрехав.

ZVONKOV_screen 13– К этому объекту он никогда ничего общего не имел. Относительно того, что я способствовал, чтобы его выкинули из бизнеса — это вообще без комментариев.

Але у підприємця є рішення суду, яке встановлює, що саме його компанія інвестувала 100% у будівництво. Є оцінка вартості будівлі і документи від БТІ. Але ресторан, зрештою, опинився в руках родини Звонкових. І попри все це, голова сімейства пройшов люстрацію і пішов на підвищення, у Дніпропетровськ.

Ольга Тищенко:

– Зацепка в том, что в законе, про очищення влади нет проверки членов семьи. То есть, на этапе принятия его сделали беззубым. Поэтому формально он смог пройти.

Коли «Слідство.Інфо» довідалося про останній ресторан Звонкових, податківець подав у відставку. Офіційно — щоб відпочити від скандалів навколо феноменальних успіхів його дружини-підприємця. Чесно зароблені мільйони дружини дозволяють йому ні в чому собі не відмовляти.

ОЛЕКСАНДР КУРБАТОВ, Слідство.Інфо