У Харкові теж є свій «Еліта-центр» – тут люди, які вклали у житловий будинок свої гроші, чекають своїх квартир уже 10 років. Один з засновників будівельної фірми – колишній податківець, який, за його словами, витратив на довгобуд 600 тисяч доларів.

NEDOBYD_screen 2Історія цього будівництва налічує без малого десять років. Люди, які хотіли купити квартири, здали гроші, банк сформував фонд фінансування будівництва, а той передав ці кошти будівельній організації «Інтернаціоналіст-1». Тільки от новосілля святкувати буде важко. Бо «Інтернаціоналіст-1» звів лише кілька поверхів, а тепер ще й самоліквідується.

NEDOBYD_screen 4СТЕФАН ЯКІМОВ, інвестор будівництва:

– У меня был договор непосредственно с банком. С «Укрсоцбанком» договор ФФС – фонда финансирования строительства

Стефан Миколайович каже, що ще у далекому 2006-му сплатив сто відсотків вартості своєї майбутньої квартири. Коли зрозумів, що будівництво не ведеться, вимагав повернути гроші. Ща цей час і таку суму давно купив би інше житло. Та банк йому відмовив. Мовляв, усі питання – до «Інтернаціоналіста-1».

NEDOBYD_screen 6У будівельній фірмі «Інтернаціоналіст-1» цікаве все – починаючи з назви. Вона дуже нагадує іншу. Буквально за кілометр від будмайданчика «Інтернаціоналіста-1» стоять кілька житлових будинків, які звів МЖК «Інтернаціоналіст». Там люди без отримали свої квартири без жодних проблем. У тих, хто зв’язався з майже тезкою, справи пішли гірше.

NEDOBYD_screen 5ОЛЕНА МІСНІЧЕНКО, інвестор будівництва:

– Все оформили, оплатили. Сказали – ждите. Потом, по-моему, через год, нас попросили подъехать продлить договор, потому что они не успевали якобы и заверили, что все будет хорошо, все нормально. Мы подписали договор. И потом все, тишина.

З’явилися перші дива. В «Інтернаціоналісті-1» запахло детективом.

NEDOBYD_screen 13ОЛЕНА МІСНІЧЕНКО, інвестор будівництва:

– Но сказали, что оплачивать нужно не всю сумму, а, по-моему, один раз в сутки оплачивать надо было, по-моему, сорок пять с копейками. Ну, это получалось несколько платежей, там, семь или восемь платежей.

Щоб бізнесмени відмовлялися від грошей? Сумнівно. Хіба що їм задля чогось треба було сховати ці проплати – щоб вони не підпадали під вимоги фінансового моніторингу. Щоб про них не треба було повідомляти податківців. Тому суми мали бути менші.

Паралельно «Інтернаціоналіст-1» успішно вів справи не тільки з громадянами, які мріяли про власну квартиру  Він ще й виконував будівельні роботи для інших підприємств. Так, у 2006 – 2008 роках він отримував гроші за виконання будівельних робіт. Як вказано в документах – для Люботинського заводу «Продтовари». Всього – майже 22 з половиною мільйони, що за тодішнім курсом складало близько 4,5 мільйонів доларів.

NEDOBYD_screen 3Ми намагалися з’ясувати, які ж роботи було виконано. Однак, отримати коментар у директора заводу нам не вдалося, бо, як пояснила нам секретарка, документи майже десятирічної давнини навряд чи збереглися. Та й з нинішніх співробітників тоді ще ніхто не працював на заводі.

Ми намагалися завітати з візитом до Люботинського заводу продтоварів, однак під час зйомки з воріт заводу вибіг молодик і напав на знімальну групу, при цьому лаючись і погрожуючи.

NEDOBYD_screen 15Але ж ми – про будівництво житлового будинку.

NEDOBYD_screen 7Від «Інтернаціоналісту-1» проплати пішли на фірми, які було зареєстровано за неіснуючими адресами. Наприклад, на ПП «Етра Буд», ТОВ «Еліт.ТД», ПП «Альтіс-ТМ», «Мадді Інтернейшнл». Є підозра, що мова може йти про те, що правоохоронці називають відмиванням коштів.

NEDOBYD_screen 8

NEDOBYD_screen 9Селище Рогань, вулиця Харківська, 3. Як бачимо, ПП «Етра Буд» тут немає, про його засновницю Сафонову Ірину Анатолїївну ніхто не чув.

NEDOBYD_screen 10Селище Липці, вулиця Пушкінська, 20. Це будівля колишнього дослідного заводу, де зараз є тільки одна людина – його сторож. Фірмами «Мадді Інтернейшнл» та «Альтіс.ТМ», яким нібито платив «Інтернаціоналіст-1», тут і не пахне. Місцеві жителі кажуть, що колись сюди вже приїжджали податківці, шукали ці фірми, але не знайшли, та виключили їх з реєстру.

NEDOBYD_screen 11Схожі питання тепер виникають і до «Інтернаціоналіста-1», який досі не побудував харків’янам обіцяні квартири. Нам вдалося видзвонити засновника фірми-забудовника Андрія Гончаренка.

АНДРІЙ ГОНЧАРЕНКО, засновник фірми-забудовника:

– По этому дому. Были уголовные дела. Проверяли прокуратура, проверяло следствие. А почему-то они говорят, что они вложили деньги, а я вот в этот дом вложил 600 тысяч долларов лично своих. Они Вам это говорят или нет? Я не простой инвестор, я купил этот дом, вошел в состав учредителей, когда он был на первом этаже.

До того, як стати інвестором-бізнесменом, Андрій Гончаренко працював у обласній податковій адміністрації.

Тим часом бабусями вже встигли поставати деякі інвестори будівництва.

NEDOBYD_screen 14ІРИНА БОНДАРЕНКО, інвестор будівництва:

– За период с начала строительства и по сегодняшнее время произошло немало жизненных историй. Кого-то уже нет в живых, успели родиться де, и вот моя внучка, ей уже на сегодняшний день 6 лет. Собственно, эта квартира и была предназначена для этой молодой семьи, которая в то время ждала своего ребенка. На сегодняшний день ребенок – инвалид и вот у них необходимость в том, что они сейчас снимают квартиру, чтобы жить, решать свои жизненные проблемы.

Гроші інвесторів зникли, фірма-забудовник у процесі ліквідації, карні справи закрито. Слідство пише заявникам, що їхніми грошима шахрайським способом ніхто не заволодів. Мабуть, вусе зроблено по-чесному.

СЕРГІЙ ЄРМАКОВ, Слідство.Інфо