У цьому списку достатньо суперечливих фігур. Але ми вирішили зупинитися на двох з них.

Перший це – Артур Палатний, двадцять четвертий номер в списку блоку Порошенка.

В медіа Палатного називають другом дитинства та правою рукою Віталія Кличка. Нагадаємо, сам відомий боксер посідає перше місце в списку Блоку Порошенка.

ПалатнийСвого часу Палатний займався торговими та інтернет-проектами. Та найбільш екзотичний його бізнес – стрип-клуб «Ріо» в центрі Києва. Хоча сам «ударівець» і «порошенківець» спростовує зв’язки із цим закладом.

Втім, дані єдиного державного реєстру свідчать, що саме Артур Палатний заснував товариство з обмеженою відповідальністю «Арт сервіс», яке надає послуги еротичного танцю і зареєстроване за адресою стрип-клубу «Ріо» на столичній вулиці Богдана Хмельницького. Примітний збіг: стрип-клуб розташувався на першому поверсі будівлі, а квартира Віталія Кличка – трохи вище, на п’ятому.

Ріо

Але дорослі розваги часто пов’язані з криміналом. Бізнес-партнером Артура Палатного по компанії «Арт Сервіс» тривалий час був громадянин США Веніамін Гонікман. Як свідчать матеріали американського міністерства юстиції, Гонікман був одним з найбільш розшукуваних злочинців у списку ФБР. Цей вихідець з колишнього СРСР разом зі своїм сином Олександром Максименком організували в США мережу нічних клубів, куди нелегально звозили жінок з України та інших східноєвропейських країн.

Гонікман

За торгівлю людьми, примус до проституції та відмивання грошей Гонікману загрожувало 65 років в’язниці. Завдяки активній співпраці зі слідством він отримав і відсидів три. Слідчі ФБР встановили не менше 12-ти жертв сексуального рабства бізнес-партнера Палатного. Де в Україні міг Гонікман вербувати працівниць для своєї кримінальної мережі розваг? Англомовний путівник нічним Києвом розповідає, що в стрип-клубі «Ріо» за 2-3 тисячі гривень ви можете «взяти дівчину з собою».

Гонікман та Палатний

«Скандальний шлейф» нічного клубу доповнюється тим, що за дивних обставин правосуддя нещодавно припинило проти цього закладу кілька кримінальних проваджень. Минулого року столична  податкова з’ясувала, що стрип-клуб «Ріо» не сплатив податків на суму в майже два мільйони гривень.  Але після Майдану справа про несплату податків клубом «Ріо» розвалилася. Прокурор Деснянської районної прокуратури Києва Сиротін раптово відмовився підтримувати державне обвинувачення. А закрила цю справу суддя Шевченківського райсуду Олена Радчикова.  Раніше партія УДАР вимагала люструвати її, але останнім часом соратники Кличка до цієї судді претензії не висувають. Сама ж Радчикова стверджує, що в усьому винна прокуратура.

Радчикова

Інший випадок. Торік податкова знайшла в клубі «Ріо» велику партію алкоголю без акцизних марок. І виписала штраф на сімсот тисяч гривень. У березні слідчий податкової міліції Степанченко відмовився продовжувати розслідування. Він вирішив, що знайдений безакцизний алкоголь належав не клубу «Ріо», а комусь з відвідувачів. Клієнт, мовляв, приніс випивку з собою, а тому заклад звинувачувати ні в чому. Хоча виходячи із суми штрафу, йдеться про тисячу пляшок горілки, сімсот пляшок шампанського та триста пляшок коньяку.

Пляшки

Інший кандидат із суперечливими зв’язками – маловідомий керівник офшорної компанії «Ассофіт Холдінгз Лімітед» Олександр Грановський. Ця фірма після низки скандалів стала власником одного з найбільших київських торговельних центрів – «Скай Мол». У Грановського номер «58» у списку – це гарантоване потрапляння у Верховну Раду. Свою появу в блоці Порошенка Грановський пояснює тим, що він нібито є одним з лідерів єврейської громади в Україні і людиною з активною громадянською позицією.

Грановський

Грановський має ще один статус. Він є людиною Андрія Адамовського – відомого бізнесмена російського походження.

Статки Адамовського ділові медіа оцінили в понад 300 мільйонів доларів. Звідки такі гроші? Тривалий час він був бізнес-партнером Ігоря Філіпенка – донецького ділка, якого підозрюють в колосальних оборудках в епоху Януковича. Філіпенко особисто очолював скандально відому компанію «Хліб Інвестбуд». Завдяки протекції народного депутата Іванющенка та екс-міністра АПК Миколи Присяжнюка – давніх друзів Януковича по Єнакієвому — «Хліб Інветстбуд» заробив на аграрному ринку майже одинадцять мільярдів гривень. Сьогодні Ігор Філіпенко перебуває в міжнародному розшуку за лінією Інтерполу. Адамовський каже: на той момент він уже посварився з партнером

Філіпенко та Адамовський

Але днями суд Британських Віргінських островів опублікував результати слухання суперечки між Філіпенком та Адамовським. У суді цієї далекої офшорної зони вони ділять прибутки від спільного українського бізнесу. Зі стенограми випливає, що партнери, використовуючи свої зв’язки з вищими державними чиновниками України, організували постачання для Укрзалізниці запчастин та рухомого складу. Як пояснив у Віргінському суді Адамовський, від цих операцій вони з партнерами розраховували отримати чистий прибуток у понад сто мільйонів доларів. І це лише за 2006-й-7-й роки, коли Віктор Янукович був прем’єр-міністром. Крім того, Адамовський  спільно з донькою Джарти – Ольгою, та дружиною екс-міністра Присяжнюка – Тетяною заснував компанію «Форест-Сіті».

Форест сіті

На пряме питання, чи купував він місце у списку Порошенка для свого ставленика Грановського, Адамовський обурюється і обіцяє подавати до суду на всіх, хто поширює таку інформацію. Каже, що палко підтримує Україну і навіть відмовився через це від російського паспорту. Як йому не любити Україну, коли схеми задумані Адамовським та партнерами знову повертаються на Укрзалізницю?

P.S. Вже виходу репортажу в ефір до Слідства.Інфо звернулися представники компанії Arricano Real Eatste, які повідомили таке:

«В сюжеті, бізнесмен А. Адамовський стверджує про О. Грановського: “Он работает у меня директором Arricano”. Arricano Real Eatste офіційно повідомляє: дана інформація не відповідає дійсності. Олександр Грановський в Arricano не працює і ніколи не працював ні на посаді директора, ні на жодній іншій посаді».

ДМИТРО ГНАП, Слідство.Інфо