Досі невидимий перший заступник Генерального прокурора Володимир Гузир засвітився, коли намагався захистити двох високопоставлених прокурорів Шапакіна та Корнійця. У них при обшуку знайшли півмільйона доларів та діаманти. Якби не цей скандал, Гузир міг би, як і раніше, працювати в Генпрокуратурі непоміченим. Та після історії з прокурорськими хабарями нам вдалося дізнатися про Гузиря чимало резонансних речей.

GNEZDO_screen 2Слідство.Інфо довідалося, що Володимир Гузир будує власний прокурорський клан. Його син Дмитро працює в ГПУ разом з батьком – в управлінні міжнародно-правого співробітництва. Хлопець полюбляє круті авто. Раніше він їздив на БВМ, на якому потрапив в аварію і вимагав чималу компенсацію з водія «Ланоса». Тепер, згідно з декларацією про майно, в нього – джип «Тойота Ленд-Крузер». Дізнатися про походження коштів на крутий автомобіль в самого Дмитра Гузиря не вдалося. Останній тиждень його не можуть знайти на роботі. А прес-служба Генпрокуратури на запит Слідства.Інфо просто не відповіла. Та кажуть, що син – не єдиний родич Володимира Гузиря в органах прокуратури. Впливову посаду заступника прокурора міста Києва обіймає Олександр Авраменко. Він не запам’ятався боротьбою з корупцією чи розкриттям резонансних вбивств. Натомість, в часи Януковича Авраменко переслідував тодішніх опозиціонерів за кидання яйцями у Верховній раді під час ратифікації скандальних Харківських угод. За даними наших джерел, Олександр Авраменко – племінник Володимира Гузиря. Та просте питання про родинні  зв’язки змусило молодого прокурора рознервуватися.

GNEZDO_screen 3– Александр Иванович, вы являетесь родственником Владимира Павловича Гузыря – заместителя Генерального прокурора?

– Понимаете, вы задаете вопрос, который касается моей личной жизни. По поводу родственных отношений с теми или иными людьми.

– Вы можете просто ответить «да» или «нет»?

– Направляйте запрос в пресс-службу, вы получите официальный ответ.

Ми так і зробили. Відповідь прокуратури міста Києва фактично підтвердила версію з племінником Володимира Гузиря. В офіційному листі нам нагадали, що інформація про сімейні зв’язки Олександра Авраменко є конфіденційною і не може бути поширена без його згоди.

GNEZDO_screen 4Крім сина та племінника, у Володимира Гузиря є ще й зять – Ілля Рафаловський. Він не прокурор, але на диво успішний бізнесмен. Пан Рафаловський є співвласником фірми «Сучасні фінансові інструменти». Вона, в свою чергу, є засновником товариства «Курортіндустрія», яке володіє 12-ма гектарами землі поблизу  Києва.

GNEZDO_screen 6Зятю заступника генерального прокурора разом з партнерами вдалося відхопити в курортному містечку Ворзелі що під Києвом. Ось там величезна ділянка землі за дорогою – це їхня земля. За цим парканом, аж туди – також їхня земля. І там через дорогу паркан продовжується, там також починається величезна ділянка їхньої землі.

GNEZDO_screen 5Прокуратура, яка намагалася опротестувати виділення землі «Курортіндустрії», майже всі суди програла. «Прокуратурою не надано суду належних та допустимих доказів на спростування висновків місцевого господарського суду» – йдеться в одному з вердиктів. Чи не тому, що прокурор Наталя Баклан раніше працювала підлеглою Володимира Гузиря?

GNEZDO_screen 7Місцеві активісти розповідають, що майже одночасно з призначенням Володимира Гузиря на високу посаду в Генпрокуратурі, фірма його зятя почала готувати ділянки під забудову, а ліс – під вирубку, каже громадський активіст Ігор Грибенко.

– Вони хотіли побудувати на земельній ділянці 2,2 Га 18 двоповерхових котеджів від 190 до 360 кв.м. Плюс дві забудови по 1000 кв.м. Ітого: 20 отаких от будинків хотіли будувати на такій от території. Там віковічні корабельні сосни!

Але у компанії Іллі Рафаловського чимало землі не лише під Києвом, а й у центрі столиці. Наприклад, більше гектара в найсмачнішій частині Києва – на Печерську. На вулиці Лейпцизькій компанія «Будівельний союз», яку контролює зять Гузиря з партнерами, свого часу посунула дитячий садочок і побудувала бізнес-центр. Тут розташовані офіси компаній самого Рафаловського та його партнерів.

GNEZDO_screen 8Невеликий відступ. Днями відомі блогери Карл Волох та Сергій Іванов опублікували резонансні документи. В них заступник генпрокурора Володимир Гузир намагається натиснути на міліцейське слідство, яке займається недавньою пожежею на нафтобазі компанії «БРСМ-Нафта». Гузир вимагає від слідчих не втручатися в господарську діяльність фірми, яка належить екс-міністру енергетики в уряді Януковича Едуарду Ставицькому. Звідки така зацікавленість? Можливо, це збіг, але офіс «БРСМ-Нафти» розташувався в одному під’їзді з офісом компанії зятя Гузиря «Сучасні фінансові технології».

GNEZDO_screen 9– Не доходя до этих дверей, там направо увидите подъезд. БРСМ – второй этаж. Сучасни финансовые – на третьем.

– А так они в одном подъезде и БРСМ и Сучасные?

– Да.

На жаль, Володимир Гузир, виявився недоступним для коментарів. Мабуть, через незвичну увагу до своєї персони пішов у відпустку. Важко передбачити, чи зможе він ефективно працювати після повернення на роботу. Адже у журналістів Громадського до нього ще купа неприємних запитань.

ДМИТРО ГНАП, Слідство.Інфо