Нині в Україні впроваджується більше трьох сотень проектів міжнародної технічної допомоги, на які виділено майже 3 з половиною мільярди доларів. Одним з посередників між іноземними інвесторами та кінцевою реалізацією проектів в Україні є Фонд соціальних інвестицій.

FOND_screen 2З 2000-го року донорами цієї неприбуткової організації були Світовий банк, Європейський союз, уряди Німеччини, Великобританії, Японії, Швеції та інші. За цей час через УФСІ пройшли сотні мільйонів доларів. І тепер у громадськості з’явилися неприємні питання до Фонду.

FOND_screen 3МАРІАННА ОНУФРИК, експерт з соціальної політики «Інституту суспільно-економічних досліджень»:

– Його діяльність є дуже закритою, на сайті практично немає інформації і щось більше дізнатися з відкритих джерел інформації, нажаль, неможливо.

У Фонді кажуть, що будь-які підозри безпідставні. Організація відкрита і підзвітна.

FOND_screen 4ВІКТОР МІРОШНИЧЕНКО, виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій:

– Кожен рік ми проходимо аудит і німецьких фахівців, і українських компаній.

Слідству.Інфо вдалося отримати кілька звітів Фонду Міністерству економіки України. Нашу увагу одразу привернув проект “Підтримка спільної ініціативи зі співробітництва в Криму”. За перші три квартали 2014 року на нього пішло понад півтора мільйона євро. І все б нічого, якби з кінця лютого минулого року півострів не окупувала Російська Федерація. Але донорські гроші продовжували йти в Крим, ніби нічого не сталося.

FOND_screen 5ВІКТОР МІРОШНИЧЕНКО, виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій

– З квітня по червень виконувалися ремонтно-будівельні роботи в Криму, хто їх виконував, хто отримував гроші в окупованому Криму?

– Справа в тому, що роботу виконують ті підрядні організації, які перемогли в тендері, які проводять громади під нашим контролем. Тоді працювали українські фірми, які мали і кримську реєстрацію, і не кримську. Коли Крим був окупований?

– З 20 лютого 2014 року.

– Ну, це почалися відповідні події на які українська держава реагувала, українські громадяни реагували, ми з вами реагували, волонтери і так далі. Цей процес триває і я розраховую, що Крим рано чи пізно повернеться до складу України

Ми попросили Фонд надати нам детальний звіт по Криму, але так його і не отримали. Нас запевнили, що всі цифри й суми є в Мінекономіки.

– Міністерство економіки декілька місяців тому потребувало з нас детальну інформацію з розшифровками, ми швидко її надали.

FOND_screen 6От тільки в Міністерстві про такі детальні звіти ніхто не чув. Довелося звертатися у Представництво Європейського Союзу, яке й давало кошти на кримський проект.

«Представництво ЄС відклало здійснення проекту 28.03.2014. Після 28 березня сплачувалася тільки вартість робіт, виконаних у першому кварталі 2014 року і кошти на завершення окремих мікропроектів.

У другому кварталі 2014 року представництво ЄС оцінило стан реалізації проекту у світлі незаконного приєднання Криму до Російської Федерації і ухвалило рішення повністю припинити проект у липні 2014 року.

Представництво ЄС реалізовувало проект за угодою між представництвом ЄС і банком KfW. KfW призначив УФСІ партнером-виконавцем Проекту. УФСІ ніколи не був стороною угоди між представництвом ЄС та KfW».

FOND_screen 7У нас почали закрадатися підозри, що контроль за грошима, які отримує УФСІ, не найкращий.

ДАРИНА КАЛЕНЮК, директорка Центру протидії корупції:

– Інколи в мене таке враження, що донор через те, що сприймає такі незрозумілі звіти,… якимось чином сам зацікавлений щоб ці гроші використали неефективно і неякісно.

Сумніви посилилися, коли ми на власні очі побачили, як УФСІ втілює столичний проект, що фінансується Німецьким урядом.

ОЛЕНА ФІДАНЯН, директорка Департаменту освіти і науки молоді та спорту КМДА:

– У нас впроваджується один проект на відновлення непрацюючих груп  дошкільних навчальних закладів.

ОЛЕНА ВАСЮХНО, завідувачка ДДЗ №31 Дарницького району м. Києва:

– На наш заклад була виділена сума 4 мільйони 516 тисяч, по тендеру пройшо 3 мільйони 200 тисяч орієнтовна вартість нашого будівництва.

При цьому німецька сторона і дирекція Фонду соціальних інвестицій наполягли, щоб у представників київської адміністрації було мінімум повноважень щодо нагляду за виконанням робіт.

ОЛЕНА ФІДАНЯН, директорка Департаменту освіти і науки молоді та спорту КМДА

– Як пояснював нам УФСІ, що не повинно бути такого, що ми на горі наглядаємо, нам розказував той же Мірошниченко, що нам німецька сторона не довіряє. Щоб це було прозоро, щоб це було якісно, з якісних матеріалів, найкращих європейських матеріалів, які використовують лише в Європі.

Всесвітньо відому німецьку якість ми оцінили, коли разом з фахівцем завітали до відремонтованого дитячого садочка.

ОЛЕКСАНДР НІКОНОВ, фахівець з будівництва, прораб в будівельній компанії:

– Дорогой материал даже выглядит по-другому, а это, наверное, один из самых дешёвых материалов, что, собственно касается и обоев, и дверей, электрофурнитура. Здесь установлен самый дешевый ящик пластиковый. Установлены самые дешевые автоматы

FOND_screen 8FOND_screen 11Що це за матеріали і звідки, невідомо не тільки нам. Навіть завідувачка дитячого садка не знає, що саме закуповувала фірма-підрядник. Ще більше запитань до виконання робіт.

ОЛЕКСАНДР НІКОНОВ, фахівець з будівництва, прораб в будівельній компанії:

– Кривые трубы, которые смонтированные непонятно как. Оно болтается. По сути, трубы монтруются в стены или в короб. Батарея – на неё можно посмотреть сверху, как она смонтрирована. Здесь отверстие, здесь она убежала под подоконник. Если её взять, она болтается. Дверь мне ещё очень понравилась. Здесь такая яма, говорили, что полы заливали, как их заливали – вопрос.

FOND_screen 12Вердикт фахівця невтішний.

ОЛЕКСАНДР НІКОНОВ, фахівець з будівництва, прораб в будівельній компанії:

– По сути, тут поставили двери, поклеили обои, сделали вид, что выравняли пол, потолок и стены, реально этого не сделав, неквалифицированный труд и дешёвые материалы. Ничего нету такого, за что можно было бы похвалить, к сожалению.

Нам вдалося показати всі ці недоліки представнику німецького банку, через який також проходять кошти Уряду Німеччини і який начебто мав би контролювати виконання робіт.

FOND_screen 9ЛУТЦ ХОРН-ХААКЕ, директор KfW бюро в Києві:

– Мені тут важко щось сказати адже я не знаю кожен проект в деталях, є різні контрольні механізми, звичайно. Я дякую вам за інформацію, але хотів би одночасно попросити вас бути дуже обережними, завжди дуже легко звинувачення висувати і від цього може бути завдана велика шкода. 

Така відповідь нас дуже здивувала. Склалося враження, що директор бюро KfW в Україні цією проблемою не надто переймається. Представники банку навіть не поїхали в садочок, щоб перевірити, куди йдуть кошти платників податків Німеччини.

МАРІАННА ОНУФРИК, експерт з соціальної політики «Інституту суспільно-економічних досліджень»:

– Насправді, їх не дуже хвилює, як витрачаються ці кошти і з якою ефективністю, бо якщо ми почнемо витрачати їх дуже ефективно і реалізовувати проекти, це означає, зо вони більше не зможуть нам давати ці кошти і нав’язувати свою політику.

Після наших зйомок у дитячому садку почали оперативно все дофарбовувати і підрихтовувати. Та це навряд чи вплине на якість матеріалів та роботи загалом. Кількість питань до Фонду зростає.

МАРІАННА ОНУФРИК, експерт з соціальної політики «Інституту суспільно-економічних досліджень»:

– Вони звітують про те що ми там реалізували 600 мікропроектів. Ці мікропроекти передбачають закупівлю певного обладнання, матеріалів. Інформації про фонд немає у державному бюджеті України, якщо ми говоримо про додатки, про видатки.

FOND_screen 10Щоб гроші іноземних донорів використовувалися за призначенням і не осідали в чужих кишенях, є ідея створити в Україні незалежне бюро для розслідування справ, де фігурують гроші ЄС – з українських та європейських слідчих та прокурорів. Адже, за словами експертів, проблема корупції існує не лише в Україні. Європейці думають.

ДАРИНА КАЛЕНЮК, директорка Центру протидії корупції:

– Можливо, одна з причин, чому ЄС не кидається на барикади і не готовий вже оперативно створити такий орган – це їх страх знайти корупцію в таких проектах зі свого боку. Коли ЄС каже Україні, що треба змінитися, ЄС сам має змінитися.

Поки борці з корупцією б’ються над створенням незалежного контролюючого органу, ми б’ємося над отриманням детальних звітів від партнера іноземних донорів – відкритого і публічного Фонду соціальних інвестицій. Бо якщо вся система іноземної допомоги Україні пронизана корупцією, користь від наданих коштів зводиться до мінімуму. Їх просто вміло освоюють.

ОЛЕНА КОЗАЧЕНКО, Слідство.Інфо