Про два новенькі будиночки на березі Київського моря, які належать екс-генпрокурору Віктору Пшонці та його сину Артему, мало хто знає. Вони знаходяться у Сухолуччі, по сусідству з мисливськими угіддями Віктора Януковича. Будівництво закінчилося лише торік. Узимку господарі – тодішній генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем – потроху завозили речі.

Коли «Слідство.Інфо» потрапило сюди у лютому, одразу після втечі Януковича, Пшонки та інших колишніх керівників держави, меблі були ще затягнуті целофаном.

фото_будинки

фото_мебліТоді, у лютому, ці будинки взялася охороняти самооборона. У березні їх, за свідченням місцевих, опечатала Генпрокуратура. Та на початку червня  активісти з Сухолуччя повідомили «Слідству.Інфо»: «господарі повертаються, вони привезли свою охорону».

Коли ми виїхали на місце подій, то побачили кілька людей та авто з охоронної фірми «УБА-безпека». Самооборона, яка до цього охороняла цей об’єкт,  викликала міліцію. На території також знайшли снайперську гвинтівку.

Охоронці та зброя не могли з’явитися на території самі по собі.

Для того, щоб найняти охоронну агенцію, власник нерухомості повинен укласти з нею договір. Фірму «УБА-безпека» зареєстровано в Бориспільському районі у селі Вишеньки. Власники – Коржевський Анатолій Володимирович та Терещук Наталія Володимирівна. Охоронна фірма є частиною величезної «УБА-груп», яка належить брату Коржевського Юрію. У групу компаній входять «УБА-житло», «УБА-добробут», «УБА-консалтинг», «УБА-транс», «УБА-агросвіт» та багато інших. Усі вони мають бориспільську або київську прописку. Співвласниця охоронної агенції Наталія Володимирівна Терещук, за даними держреєстру, має цікавого партнера та спільний офіс з іншою фірмою – «Спец-Авіа-Альянс». Це Андрій Федорович Кукін. Колись він працював у СБУ та керував «Укрспецекспортом». Його вважають людиною, близькою до Володимира Сівковича.

УБА-графікаУ держреєстрі також зазначається, що у квітні «УБА» почала процедуру припинення своєї діяльності. Що могло статися з величезною корпорацією з настільки різноплановою діяльністю?

Та повернімося у Сухолуччя. На початку червня, коли «Слідство.Інфо» знову завітало на дачу Пшонки, замість новеньких інтер’єрів ми побачили вивернуті вікна і двері, розібрані та спаковані меблі. Навіть вуличні ліхтарі та сосну викорчували та збиралися кудись везти. Отже, замість підготовки до повернення господарів «УБА-безпека» охороняла мародерів, які розбирали власність, що мала стати державною.

Фото_мародерствоЛюдина, яка привезла охоронцям їжу, назвалася Балицьким Едуардом Георгійовичем.

Едуард Балицький:

– Меня попросил просто начальник охранной фирмы… Мародерства не могут остановить. Чтоб просто помочь. Мы приехали.

З’ясувалося, що снайперська гвинтівка без документів, яку знайшли на території, також належить пану Балицькому. Самооборонівці виявили, що гвинтівку зарядили бойовими бронебійними набоями, забороненими для зберігання приватними особами.

фото_снайперМи знову звернулися до держреєстру фірм.

З нього ми дізналися, що Едуард Балицький є співвласником чи директором кількох фірм. Таких, як ТОВ «Нафта-Продукт» і ТОВ «ТАТ», які займаються нафтопродуктами. А також кількох будівельних фірм, серед яких виділяється ТОВ «Облстройінвест». Балицький – директор фірми, засновником якої є Володимир Дворянець. А він, у свою чергу, керував фірмою «Васильків Нафта», яка дуже тісно пов’язана зі стартом бізнес-кар’єри ще одного корупціонера-високопосадовця – Едуарда Ставицького. Прізвище Балицького знаходимо у фірмах, дотичних до керівництва Партії зелених України. Саме від цієї партії колись балотувалася у депутати дружина Ставицького Олена. Та й сам колишній міністр енергетики мав чимало бізнес-партнерів з верхівки цієї партії. Саме у нафтовій сфері.

Та це ще не всі сюрпризи, які чекали нас на дачі Пшонки. У будинку охорони ми знайшли наліпки «Об’єкт охороняється Правим сектором». Охоронці відповіли, що ці наліпки їм привіз і наказав клеїти керівник фірми. Артем Скоропадський, речник Правого Сектору відповів, що його організація не має жодного стосунку до нещодавніх подій на дачі Пшонки: «Під час Майдану ми цих наліпок надрукували більше 10 тисяч. І ми їх роздавали у величезних обсягах», – сказав він «Слідству.Інфо» телефоном.

Фото_ПС«Слідство.Інфо» розшукало угоду між фірмою «УБА-безпека» та власником земельної ділянки у Сухолуччі Іваном Миколайовичем Кагітіним. Його називають формальним власником землі Пшонок. Зв’язок цієї людини з Пшонками підтверджує знайдена у базі Держархбудніспекції України інформація про дозволи, надані на прізвище Кагітіна. Серед іншого тут «благоустрій водойми №2 на територій Гореницької сільради». Нагадаю, саме у селі Гореничі знаходиться знаменита «хатинка» Пшонки, де він зберігав чимало золотого й помпезного. Біля будинку – чотири озера, два з яких, за свідченнями місцевих, належать Віктору Пшонці. Рік тому місцеві розповідали «Слідству.Інфо», що одне з озер Пшонка наказав почистити для селян, і тепер вони можуть там рибалити.

Угода_ГрафікаОтже, історія виглядає так: Віктор Пшонка через свого колишнього завгоспа найняв людей, які приїхали на його дачу та почали вивозити все добро, включаючи вікна та ялинки. Можна було б сказати: не додивилася самооборона. Та варто згадати одну деталь: навесні ці будинки опечатала Генеральна прокуратура.

Проти Віктора Пшонки відкрито кримінальну справа, його рахунки, а також рахунки його рідних заморожені в Європі та США. Влада запевняє, що в Україні теж. Та закрадається підозра, що на батьківщині майно Пшонок або не охороняється – а це злочин – або прокуратура свідомо дивиться в інший бік, поки її колишній очільник вивозить речі з дачі.

Ми надіслали запит з проханням прояснити ситуацію виконувачу обов’язків Генпрокурора Олегу Махніцькому. Проте відповіді у визначений законом термін не отримали.

Коли програма «Слідство.Інфо» готувалася до ефіру, нам вдалося поговорити про дачу Пшонки з заступником Генпрокурора Олексієм Баганцем. Він, зокрема, підтвердив, що Генпрокуратура заарештувала майно Пшонки у Сухолуччі і звернулася з листом до міністра МВС, щоб той забезпечив охорону майна, на яке накладено арешт.

Слідство.Інфо: А якщо з цим майном відбуваються якісь правочини? Хто за цим стежить?

О.Б.: Ні, правочин ніяк не може відбуватися, тому що у нотаріуса є заборона від слідчого, який звернувся до суду, і суд наклав арешт на це майно.

Слідство.Інфо: А якщо власник земельної ділянки укладає угоду з охоронною фірмою? (…) Є формальний власник землі у Сухолуччі.

О.Б.: Те ж саме… Хто б там не звертався… Йому треба зняти арешт і на земельну ділянку, і на майно. А на сьогоднішній день, думаю, ні один суд не прийме такого рішення.

Слідство.Інфо: Ну от 6 червня була укладена угода між власником ділянки у Сухолуччі і охоронною фірмою “УБА-безпека”…

О.Б.: А, щоб вони охороняли? Ні, ну ми не заперечуємо. Хай охороняють.

Слідство.Інфо: Але вони охороняли мародерів, вони розікрали дачу Пшонки (…) Хто в цьому винен?

О.Б.: Я вважаю, що ті, кому доручено. Слідчі прокуратури чи СБУ, вони не несуть відповідальність за схоронність арештованого майна.

Слідство.Інфо: Міліція мала охороняти і вони не охороняли, і через це розграбували заарештоване майно?

О.Б.: Так. Якщо ці факти підтвердяться у ході слідства, то прокуратура буде змушена заявляти позов до суду, щоб міліція відшкодовувала вартість пошкодженого чи викраденого майна.

АННА БАБІНЕЦЬ, Слідство.Інфо