Велетенська квартира в центрі, будинок, земля, недешева іномарка і закордонні поїздки. Ні, це не історія успіху молодого бізнесмена. Це будні слідчого з особливо важливих справ київської прокуратури Євгена Кудрявцева.

DYNASTIA_screen 229-річний «слідак» в органах прокуратури працює з 2008-го. До отримання посади у центральній міській прокуратурі, Кудрявцев працював заступником прокурора Солом’янського району Києва.

DYNASTIA_screen 3Сторінка в соцмережі молодого слідчого розповіла «Слідству.Інфо» про його захоплення важким роком, пейнтболом і мандрівками.

DYNASTIA_screen 4Нью-Йорк, Сан-Франциско, Лас-Веґас, Мюнхен, Мерано. Судячи зі статусів у Фейсбуці, наприклад, у Нью-Йорку Кудрявцев з дружиною зупинялися в готелі The Plaza. Найдешевший номер там нині коштує близько 22 000 гривень за ніч.

DYNASTIA_screen 5 На наш запит прокуратура Києва надала копії декларацій Євгена Кудрявцева за останні два роки. Серед доволі скромних зарплатних цифр – як слідчого, так і його дружини – приховався не дуже скромний позашляховик Land Cruiser Prado і геть нескромні квадратні метри.

DYNASTIA_screen 6

DYNASTIA_screen 7

DYNASTIA_screen 8Протасів Яр, 8, житловий комплекс «Альпійський». Квартирами тут володіють члени родини колишнього очільника СБУ Валентина Наливайченка і син нинішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Серед власників елітної нерухомості – і родина Кудрявцевих.

DYNASTIA_screen 9

DYNASTIA_screen 10Зокрема, з 2012 року 5-кімнатною квартирою тут володіє сам Євген. Така ж квартира по сусідству належить його матері Оксані Кудрявцевій і молодшому брату Костянтину. Зараз кожне з цих помешкань коштує близько семи мільйонів гривень.

DYNASTIA_screen 11Це – приблизно 58 річних зарплат Кудрявцева. Ловимо молодого прокурора під місцем роботи і запитуємо, звідки гроші.

DYNASTIA_screen 12ЄВГЕН КУДРЯВЦЕВ, старший слідчий прокуратури м. Києва:          

– Все знаходиться в моїй декларації, яка знаходиться на сайті Генеральної прокуратури.

Це я знаю. А ви можете пояснити походження цього майна?

– Все майно задеклароване.

– Я розумію. Але ж воно звідкісь взялося. Воно не на вашу зарплатню куплене.

– Якщо буде по мені якесь питання, податкова інспекція подасть запитання у прокуратуру міста.

Копнувши трохи глибше в напрямку генеалогічного дерева Кудрявцевих, «Слідство.Інфо» знайшло кілька цікавинок.

DYNASTIA_screen 13Батько Євгена Кудрявцева – Віктор Кудрявцев – з 2000-го по 2010-й був заступником генерального прокурора України. Працював чи не з усіма – з Потебеньком, Піскуном, Васильєвим та Медведьком. І з нинішнім Генпрокурором Віктором Шокіним. Мати Євгена – юрист. Дідусь – Віктор Кононенко – колишній суддя Верховного суду України.

Окрім апартаментів у Протасовому Яру, родина Кудрявцевих до березня 2015-го володіла і квартирою на Паторжинського, прямо навпроти СБУ, в самому центрі Києва. Нині сім’я є власником декількох маєтків і ділянок у Вишеньках, що під Києвом.

DYNASTIA_screen 14Тут, по суті, вони звили ціле сімейне гніздо, де земля належить батькові сімейства Віктору Кудрявцеву, його синові Костянтину, дружині Оксані, мамі Галині і невістці Олені.

DYNASTIA_screen 15Масштаби оцініть самі.

Звідки у родини кошти на таку нерухомість? У нас є версія.

За одним парканом з Кудрявцевими у тих же Вишеньках живе ще кілька цікавих осіб. Власником землі під одним з будинків є Євген Фельдшеров. Людина з таким же ПІБ фігурувала як радник біглого екс-міністра Едуарда Ставицького у Міністерстві енергетики. У Мінприроди, яке Ставицький очолював раніше, з фірмою Фельдшерова пов’язаний гучний тендерний скандал.

DYNASTIA_screen 16 За даними журналістів «Наших грошей», мова йде про «Беніш Джі Пі Ес Україна», де Фельдшеров виступає як співзасновник. У 2012-му фірма продала міністерству Ставицького обладнання для автоматичного оброблення інформації на майже 10 мільйонів гривень. За два роки на цю справу звернула увагу Генпрокуратура, яка знайшла порушення у процесі закупівлі і з’ясувала, що дороге обладнання досі не використовують.

– Вам знайоме ім’я Фельдшеров Євген Якович?

– Ні, я не памятаю..

То що ж пов’язує родину екс-заступника Генпрокурора з радником Ставицького і бізнесменом? Запитати ми вирішили у Кудрявцева-старшого.

DYNASTIA_screen 17 А чего вы вообще лезете в это дело?

– Це стосується державної служби. Власне, тому і цікавлюсь.

– Я вас прошу: пожалуйста, больше мне не звоните.

 В процесі підготовки матеріалу нам зетелефонував і сам Євген Фельдшеров. Між погрозами і звинуваченнями у замовності сюжету Фельдшеров заперечував усе, озвучене нами. Але, схоже, заплутався сам.

Я не был никогда соучредителем. Я был когда-то в 90-х или 2000-х годах…

– Вы сейчас сооснователь, я сейчас открываю сайт Минюста, открываю «Бениш Джи Пи Эс Украина»

– У тебя старые данные. Я не был ни советником, ни учредителем. Я так понимаю, это кто-то заказал? Набери и спроси, и  я тебе расскажу, где я работал, а где нет. Что ты, как маленький мальчик, какие-то запросики тайные шлешь? Приди и спроси, я тебе все прокомментирую. Ярославская, 56, офис «Бениш».     

Ще одним співмешканцем родини Кудрявцевих у Вишеньках є Анатолій Кононенко.

Анатолій Володимирович Кононенко –  це родич по дідусевій лінії?

Ну, фамілія одинакова.

Прізвище справді одне. Його в дівоцтві носила мати Євгена Кудрявцева Оксана і належить воно вже згаданому члену клану – екс-судді Верховного суду України.

Цікаво, що обидва Кононенки – Віктор і Анатолій – партнери по цілому ряду приватних компаній. Це означає, що колишній суддя, почепивши в шафу мантію, активно зайнявся бізнесом.

DYNASTIA_screen 18Донедавна вони були співзасновниками фірми «Ґранд Луол», власника столичної ділянки на Кіквідзе, 41-43 – місця скандального будівництва, проти якого активно протестували кияни.

 DYNASTIA_screen 19Також Кононенки – колишні партнери по ТОВ «Проект-бюро». Разом з ними серед засновників компанії була й така собі Ірина Мельніченко. У 2009-му вона стала співвласником ялтинського пансіонату «Прибережний». Її колегами в цій справі стали той самий Анатолій Кононенко і брат Віктора Кудрявцева Олександр.

DYNASTIA_screen 20 Нині пансіонат став готелем і називається «Ріпаріо». Кононенко і Кудрявцев з числа акціонерів вийшли, а от Мельніченко лишилася, продовжує бізнес і платить податки вже Російській Федерації.

DYNASTIA_screen 21Про те, що Кудрявцеви доклали руку до приватизації пансіонату, може свідчити і той факт, що Оксана Кудрявцева, за даними з українського реєстру нерухомості, як мінімум до анексії Криму володіла частиною нерухомості за одніює адресою з «Прибережним».

Зараз Євген Кудрявцев проходить люстраційну перевірку. Оскільки під час Євромайдану він був заступником прокурора Солом’янського району, його, за всіма ознаками, мають звільнити. Та молодий і багатий правоохоронець має впливових родичів серйозні зв’язки. Як показує досвід, саме вони, а не закон, можуть відіграти вирішальну роль у тому, чи збереже він своє тепле прокурорське крісло.

МАКСИМ ОПАНАСЕНКО, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»