Свій голова облради, своя поліція, свій бурштин. Щось вже отримали, а за щось іще змагаються «радикали» на Рівненщині. Саме цю область віддали за кулуарними домовленостями у Києві партії Ляшка. Ким показали себе радикали протягом двох місяців управління?

Перший скандал спалахнув ще під час обрання голови обласної ради. На цю подію прибув цілий десант нардепів з Києва – від Батьківщини, Свободи, лідер радикалів Ляшко і близький до УКРОПУ Володимир Парасюк. Щоб місцеві депутати цих партій однозначно підтримали кандидатуру, погоджену в столиці.

RADIKAL_screen 3Свято політичного популізму псували лише окремі політики та громадські активісти, які обурювалися тим, що за місцевих, як і за попередньої влади, знову все вирішили.

–  Де децентралізація!? Де децентралізація, яку обіцяв Порошенко?!

–  Прямим текстом було заявлено, що є домовленість про те, що «Батьківщина» має проголосувати за кандидата «Радикальної партії». Пане Олег, чого ви не озвучуєте цього? Ви поважна людина, ви заявляєте про демократію , про розвиток місцевих громад! Що це таке?! Це насильництво!

Найбільшу фракцію обласної ради «Солідарність», яка об’єднала прибічників Президента і «Народного фронту», підставили свої ж київські боси.

ОЛЕКСАНДР КОРНІЙЧУК, депутат Рівненської облради, БПП «Солідарність»:

– До тих пір, поки з Києва нам будуть розповідати, як діяти тут на Рівненщині, наша фракція не висуватиме кандидатуру на посаду голови обласної ради.

RADIKAL_screen 2Головою облради став радикал Володимир Ковальчук. Його заступниками – представників Батьківщини і Свободи. Так партійні інтереси перемогли інтереси місцевих громад.

АЛЛА ЧЕРНІЙ, депутатка Рівненської облради, «Батьківщина»:

– Сказав, що давайте будемо відходити від того, що от ми так, «Батьківщина» Рівного от хочемо так, а не інакше. Тобто є, крім Рівненської області, є Львівська область, є Житомирська область, є Вінницька область. І, наприклад, оці паритетні відносини із радикальними партіями в тих областях дали можливість від партії «Батьківщина» стати головою обласної ради.

Саме напередодні радикальної перемоги на Рівненщині партія Ляшка знімає свій пікет проти підвищення комунальних тарифів під Кабінетом міністрів у Києві, так і не домігшись жодних поступок на користь населення. Це збіг обставин, каже лідер.

ОЛЕГ ЛЯШКО, народний депутат:

– Ми прийняли рішення змінити форму боротьби у зв’язку з, по-перше, відновленням бойових дій на сході, де ми несемо суттєві втрати, і друге – це у зв’язку із сигналом, який я отримав про терористичні акти, які можливі відносно учасників тарифного майдану.

Те, як  столичні  через коліно переламали інтереси області, викликало хвилю обурення і критики в місцевих журналістів і громадських активістів.

RADIKAL_screen 4ІННА БІЛЕЦЬКА, журналістка:

– Те що на сесії облради відбулося, коли обрали головою Рівненської облради Володимира Ковальчука, це фактично, напевно, було одним з найбільших за всю історію рівненської політики, рівненського самоврядування позором. Рівненщина тоді фактично втратила цноту, і будь-які депутати визнали відсутність за собою будь-якого права обирати, обирати серед себе – це було фактично призначення з Києва.

RADIKAL_screen 5Одразу ж спливли цікаві факти про маловідомого новообраного голову облради. Йому пригадали регулярну «джинсу» в газетах. А також роздавання канцтоварів, цукерок, дарування оргтехніки школам.

– А що ви тут стоїте? Що ви тут робите? За чим стоїте? За ковбасою?

RADIKAL_screen 6АНАТОЛІЙ БОНДАРЧУК, громадський спостерігач на виборах:

– Всі ці заходи, це все надання благодійної допомоги , воно, на нашу думку, здійснюється якраз у виборчих цілях.

Новий голова на критику образився і навіть зателефонував місцевій журналістці через гнівний допис. За її словами, Ковальчук спілкувався з нею на підвищених тонах і нібито викликав до себе в кабінет на килим. Голова каже, що в нього просто голос такий.

RADIKAL_screen 7ВОЛОДИМИР КОВАЛЬЧУК, голова Рівненської обласної ради:

– В мене є отаке, і журналістам говорю на майбутнє, дійсно, в мене є трішки інтональний голос. Ну, трішки він завеликий баритон. Ну, вродився я такий, розумієте?

Спроба вплинути на журналістку збурило нову хвилю критики. Її колеги прийшли до кабінету голови облради, але він, дізнавшись, хто чекає на нього під дверима, на роботу не з’явився, пропустивши заплановану зустріч з головами фракцій.

Вже наступного дня рятувати ситуацію прибув один з радикальних піарників Марк Гресь. Щоб залагодити конфлікт, організували прес-конференцію. Голова спробував дарувати журналісткам квіти, яких ніхто не брав.

МАРК ГРЕСЬ, піарник:

– Давайте выстраивать отношения. У нас есть чистые листы. Вот сегодня мы в принципе получили урок. Как не нужно… Мы получили урок, и я получил урок в первую очередь, как не нужно себя вести с прессой.

Та висновки радикальна команда зробила власні. За кілька днів в кількох інтернет-сайтах з’явився однаковий матеріал, де голову облради називали Героєм Майдану, а журналістів – продажними.

RADIKAL_screen 8Не врегулювавши попередні скандали, радикальний голова відразу втрапляє у інший – з присмаком бурштину.

Один з депутатів Радикальної партії в Рівненській облраді – Олександр Васильєв на прізвисько «Іспанець». Він очолює громадську організацію «Полісся», яка захищає інтереси бурштинокопачів. У лісах Рівненщини – найбільші в Україні поклади бурштину, де процвітає нелегальний видобуток.

Члени цієї організації разом з людьми у балаклавах прийшли в приміщення Управління лісового господарства області з вимогою звільнити його керівника Володимира Грицайчука та призначити рекомендовану ними кандидатуру.

RADIKAL_screen 9Не заставши головного лісівника, група рушила в обласну раду і в кабінеті голови натрапила на екс-нардепа, а нині голову Федерації профспілок області Миколу Шершуна. Колись він очолював лісову галузь Рівненщини і досі, через родинні та політичні зв’язки, має вплив на лісове господарство.

Шершуна витягли на вулицю, відлупцювали та вкинули у смітник.

Депутат-радикал Олександр Васильєв від цього відхрестився.

ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬЄВ, депутат обласної ради, РПЛ:

– Громадська організація «Полісся» в таких силових акціях не приймала участі і Радикальна партія Олега Ляшка там була тільки в одній моїй особі. Вона також не приймає участі в таких силових акціях, і ми засуджуємо такі міри, скажем, це недостойно.

Потерпілий Микола Шершун звинуватив активістів у виконанні замовлення, хоча й не озвучив імен. У нього струс мозку, травма плеча та перелом ноги. Він відмовився спілкуватися зі «Слідством», посилаючись на свій тяжкий стан. Його кривдників, зокрема члена УНСО, повідомили про підозру у злочині. Радикальний голова облради Володимир Ковальчук заявив, що засуджує силові методи, але в інтерв’ю похвалив УНСОвців і одного з їхніх лідерів, свого товариша Сергія Пандрака, хоча Пандрак каже, що теж проти такої акції своїх міських колег по організації.

ВОЛОДИМИР КОВАЛЬЧУК, голова Рівненської обласної ради:

– Він УНСОвець, я досить поважаю цих людей, дружу, товаришую. У нас Ігор Мосійчук виходець з УНСО.

Невдовзі по тому трапився ще один інцидент за участю голови обласної ради. Цього разу знову з присмаком кулуарної політичної корупції.

Рівненщина першою в Україні створює кадрову комісію, яка бере на роботу поліцейських. Новий закон про Національну поліцію дозволяє двом з п’яти її членів бути представниками громадськості. Найбільше голосів в опитуваннях у соцмережах набирають відома у Рівному журналістка та волонтерка Інна Білецька і правозахисниця Ліана Диновська.

RADIKAL_screen 11Обласні депутати, натомість, голосують за товариша і земляка голови обласної ради, керівника Здолбунівської спілки учасників АТО Валерія Багамедова та помічника рівненського народного депутата «народнофронтівця», юриста Євгенія Вариводу.

RADIKAL_screen 12Ці люди практично невідомі, не мають суспільного авторитету та не провадять громадської діяльності. А це – поряд з високою професійністю – головні вимоги до членів комісії. Окремі депутати не на камеру зізналися, що голова облради просив за свого приятеля, а іншого кандидата нібито лобіювали люди народного депутата Вознюка. Сам він це заперечує.

RADIKAL_screen 14– Я взагалі хотів би відкинути такий момент, як впливання на питання в обласній раді. Є орган, ці самодостатні люди в обласній раді, Шість … Да – шість фракцій? Шість чи сім фракцій в обласній раді…

RADIKAL_screen 13Як голосували ці самодостатні люди в сесійній залі, розповідає політичний журналіст.

ОЛЕКСІЙ КРИВОШЕЄВ, журналіст:

– Просто сам принцип обрання він був такий самий, як і всі попередні рази, роки інші зібрання обласної ради. Все відбувається в результаті кулуарних домовленостей між впливовими політиками в обласній раді.

RADIKAL_screen 15Можна вже зараз оцінити професійні якості кандидатів. Наприклад, Валерій Багамедов, в минулому бригадир будівельної бригади та колишній водій польової пошти в АТО, нині безробітний, має вагомі аргументи.

RADIKAL_screen 17ВАЛЕРІЙ БАГАМЕДОВ,  вибраний до кадрової комісії поліції:

– Я знаю, за мной сильна команда бійців, які готові мене підтримать. Як треба, то тут буде декілька батальйонів за мною, от і всьо.

RADIKAL_screen 18До поліцейської кадрової комісії додався ще один скандал. Депутат-радикал Андрій Лозовий назвав керівника поліції Рівненщини Сергія Максимова бандитом і кришувальником незаконного бурштиновидобутку та зажадав його звільнення. Доказів нардеп не навів. Начполіції погрожує судом.

RADIKAL_screen 19Андрій Лозовий обіцяв поспілкуватися з нами та навести неспростовні докази своїх обвинувачень, але згодом припинив відповідати на дзвінки та СМСки. Голова обласної ради теж відмовився від спілкування з нами на цю тему численних скандалів.

– Якщо йому немає що приховувати. То я не розумію чому він?

– Ну, таке бажання в нього.

RADIKAL_screen 16П’ять публічних скандалів за два місяці, кулуарні домовленості, непрозора політика зі своїми політичними і корисливими мотивами. Що це? Зрада чи перемога?

ВОЛОДИМИР ТОРБІЧ, АНТОНІНА ТОРБІЧ, ДМИТРО БОНДАР, Рівненське агентство журналістських розслідувань  для проекту «Слідство.Інфо»