Як партієць «Батьківщини» пройшов шлях від керівника збиткової ферми до голови правління ключового державного зернотрейдера.

12 млн грн податкового боргу, заблоковані рахунки, відсутність у штаті працівників, фінансових планів та звітів за останній час — такими тезами супроводжувалося повідомлення на офіційному сайті Міністерства економіки від 26 жовтня цього року про аудит сільськогосподарського держпідприємства «Укрліктрави». Також там ішлося про звільнення директора підприємства Андрія Власенка. Причиною звільнення начебто було «неналежне виконання своїх службових обов’язків».

Утім, уже через два тижні після публікації цього повідомлення міністр економіки Ігор Петрашко призначив Власенка виконувачем обов’язків заступника голови правління стратегічно важливого для держави аграрного підприємства — акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ). А 11 листопада Уряд робить Власенка керівником цієї компанії з приставкою «в. о.».

Згідно з наказом Мінекономіки, який раніше оприлюднило видання «Слово і діло», на посаді в. о. заступника голови правління ДПЗКУ Власенку встановили посадовий оклад у розмірі майже 230 тисяч гривень на місяць — це в 11 разів більше, ніж він мав у «Укрліктравах».

А от повідомлення про звільнення Власенка з «Укрліктрав» із сайту Мінекономіки зникло й тепер замість нього відображається «Помилка 404». Від пояснень, чому так сталося й що це означає, в міністерстві ухиляються. У відповіді на запит нам заявили лише, що Андрія Власенка звільнили «за угодою сторін» і за заявою останнього.

«БАТЬКІВЩИНА» З ТОБОЮ

Депутати двох парламентських політичних сил розкритикували це призначення й заявили, що воно відбулося в інтересах «Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”», лідеркою якого є Юлія Тимошенко.

За версією народних обранців, призначення Власенка в ДПЗКУ начебто відбулося в обмін на обіцянку «Батьківщини» проголосувати за держбюджет на 2021 рік у першому читанні. Принаймні, про це публічно заявили представники двох опозиційних одна до одної політичних сил: депутат від «Голосу» Ярослав Железняк та нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський. Нардеп від «Батьківщини» й член аграрного комітету Вадим Івченко назвав цю інформацію «нісенітницею». Утім, 19 із 24 обранців «Батьківщини» таки підтримали законопроєкт у першому читанні.

«Державну продовольчо-зернову корпорацію України» в міністерстві називають стратегічно важливою для держави. Це один із найбільших українських експортерів пшениці, конкурент великих приватних компаній. Як свідчить офіційний сайт ДПЗКУ, до складу корпорації входить пів сотні філій, у яких працює близько 5 тисяч людей. Підприємство спеціалізується на закупівлі й експорті зерна, виробництві борошна, круп, комбікормів та їх експорті, а також надає послуги зі зберігання й портової перевалки зерна. В останні роки ДПЗКУ збиткова: лише за перше півріччя 2020-го збитки сягли майже 3,5 мільярда гривень.

То хто ж такий Андрій Власенко і чому йому, попри публічну критику, довірили керувати компанією з річним оборотом у понад 14 мільярдів гривень?

Партієць "Батьківщини" Андрій Власенко

Андрій Власенко. Фото з сайту news.pn

«УКРЛІКТРАВИ». ЗРОСТАННЯ БОРГУ Й ПРЕМІЇ САМОМУ СОБІ

З 2015-го по 2020 рік Власенко був депутатом Миколаївської обласної ради, де представляв «Батьківщину». У грудні 2016-го його призначили в.о. керівника держпідприємства «Укрліктрави». Це підприємство зареєстроване в Києві й має 5 філій. Створене у 2011 році воно, за задумом, мало займатися вирощуванням лікарських рослин. Але, як розповів нам екскерівник Житомирської філії підприємства Олександр Бугайчук, із цим не склалося.

«Направлення, пов’язане з лікарською рослинною сировиною, себе не зовсім виправдало, — пояснив він нам. — Економічна доцільність, можливо, була, але… Не звикли в нас так дотошно цим займатися. Там особливі вимоги до якості сировини, до сушки… Та й з людськими ресурсами були проблеми. Тож лишилося все на традиційних сільськогосподарських культурах».

«Слідство.Інфо» отримало в розпорядження результати аудиту «Укрліктрав» за період із січня 2016-го по 28 лютого 2018 року, ознайомитись із повним текстом документу можна нижче. Оскільки працювати на підприємстві Власенко почав із кінця 2016 року, цей аудит охоплює понад рік діяльності ДП за його керівництва.

Судячи з документу, на той час держпідприємство мало в користуванні майже 11 тисяч гектарів землі й близько двох сотень працівників.

Аудитори вказують, що працівники «Укрліктрав» не отримували зарплат повністю, натомість Власенку всупереч умовам контракту виплачували премії та матеріальну допомогу. Також вони відзначають факти продажу сільгосппродукції за нижчими від ринкових цінами.

Зокрема, як ідеться в документі, на підприємстві існувала заборгованість із виплати зарплати сумарно майже на 746 тисяч гривень, з яких понад 20% — прострочена заборгованість. Водночас підприємство за три місяці при керівництві Власенка провело інших платежів на понад 8 мільйонів гривень — хоча, як наголошують аудитори, працю мають оплачувати першочергово.

Також, судячи зі звіту, «Укрліктрави» виплачували Андрію Власенку премії та матеріальну допомогу, хоч це не було ані передбачено контрактом, ані погоджено з профільним міністерством.

До прикладу, в жовтні 2017 року Власенко отримав 20,7 тисяч гривень премії (що дорівнює його місячному посадовому окладу) з нагоди свого 40-річчя. А в листопаді того ж року — ще стільки ж у якості матеріальної допомоги на оздоровлення. Наказ щодо останньої виплати, ідеться в документі, Андрій Власенко підписав особисто.

Були в аудиторів і питання щодо комерційних підходів «Укрліктрав» за Власенка. Так, через продаж сільськогосподарської продукції за нижчими від ринкових цінами, на думку аудиторів, підприємство у 2017 році недоотримало майже 64 тисячі гривень.

«Реалізаційні ціни на продукцію тваринництва та рослинництва по підприємству встановлювались непрозоро, розпорядчими документами (наказами) не оголошувались та керівництвом не затверджувались», — наголошується у звіті.

Також, як встановив аудит, станом на кінець лютого 2018 року держпідприємство мало податкову заборгованість у розмірі майже 1,7 мільйона гривень. Погашення таких боргів, як наголошують аудитори – персональна відповідальність керівника. Водночас станом на жовтень 2020-го, коли Власенка звільнили з посади, податковий борг підприємства сягнув уже понад 12 мільйонів гривень.

«ПЛОСКІВСЬКИЙ». ПІДОЗРА Й ПОВʼЯЗАНІ ПРИВАТНІ КОМПАНІЇ

Із державним аграрним бізнесом Андрія Власенка пов’язує не лише робота в «Укрліктравах». До цього він працював у держпідприємстві «Племінний завод “Плосківський”».

Раніше ця інформація не була публічною — однак 24 листопада, після призначення Власенка в ДПЗКУ, на сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (більш відомому як Smida), де викладають дані щодо кадрових та фінансових питань акціонерних товариств, було опубліковано довідку, яка це підтверджує. У ній сказано, що в проміжку останніх п’яти років Власенко працював заступником директора на «Племінному заводі “Плосківський”».

Андрій Власенко є заступником директора держпідприємства "Племінний завод "Плосківський"

Скріншот з сайту SMIDA. Сірим виділено інформацію щодо керівництва «Плосківським»

Цей племінний завод розташовується в селі Плоске Броварського району на Київщині й нині підпорядковується Фонду держмайна. Про деталі роботи підприємства нам розповіла Людмила Міщенко, яка працює на ньому вже понад 30 років.

За її словами, «Плосківський» спеціалізується на годівлі корів і телят для отримання молока, яке потім іде на продаж. Людмила відповідає за годівлю худоби. З її слів, нині господарство налічує 193 корів та 216 телят. Це відчутно менше, ніж раніше. Років 10 тому, каже вона, одних лише корів на підприємстві було півтори тисячі. Зі слів Людмили Міщенко, завод зараз не заробляє, а «виживає». Нинішню ситуацію на підприємстві вона пов’язує з частою зміною керівників. За її словами, ті змінюються по кілька разів на рік.

Принаймні до останніх років «Плосківський» мав у користуванні понад 1,6 тисяч гектарів землі. Однак, як зауважує Людмила, якщо з 10 років тому підприємство обробляло цю землю самостійно, зараз воно здає її в оренду. Жінка пояснює це браком техніки: «Для худоби сіємо, щоб їсти було — і все».

Як вдалося з’ясувати «Слідству.Інфо», із даним племінним заводом нині пов’язана ціла низка кримінальних справ. Вони стосуються розкрадання, а також ухилення від сплати податків. В одному з цих проваджень підозрюваним є сам Андрій Власенко.

За версією слідчих поліції Київщини, які розслідують цю справу з осені 2015 року, службовці «Плосківського» у 2012-2016 роках укладали невигідні для підприємства договори без конкурсних процедур.

«Внаслідок ведення збиткової господарської діяльності від імені ДП «ПЗ «Плосківський» із боку посадових осіб вказаного підприємства, що виразилась в укладанні угод на заздалегідь економічно невигідних для підприємства умовах, утворилась сумнівна кредиторська заборгованість у розмірі близько 12 мільйонів гривень та втрачено фінансових та матеріальних ресурсів підприємства на суму понад 5 мільйонів гривень», — ідеться в ухвалі Броварського міськрайонного суду від 31 січня 2018 року.

Серед приватних компаній, з якими племінний завод начебто торгував на невигідних умовах, є фірма під назвою «Броварський молочний альянс». Цю назву можна побачити в деклараціях про майно та доходи Андрія Власенка, які він подавав у Національне агентство з питань запобігання корупції. Донедавна власницею фірми була його дружина Євгенія. Сам же Власенко протягом певного часу навіть очолював цю компанію.

Дружина Андрія Власенко є бенефіціаром «Броварського молочного альянсу»

Скріншот із декларації Власенка на сайті Національного агентства запобігання корупції. Згідно з нею, бенефіціаром «Броварського молочного альянсу» є його дружина

Утім, якщо придивитися пильніше, поряд із назвою «Броварський молочний альянс» в ухвалі фігурує персональний код іншої фірми зі схожою назвою — «Броварська молочна компанія». І першу, й другу фірми раніше було зареєстровано за однією адресою — у будинку номер 2 по вулиці Жовтневій в селі Плоске. Саме за цією адресою зареєстровано також «Племінний завод “Плосківський”». Хоча зараз власники «Броварської молочної компанії» інші, заснував її у 2012 році Андрій Власенко.

Як ми дізналися, станом на 2019 рік слідчі досягли прогресу в розслідуванні: у березні вони вручили підозру особі, ім’я якої в судовій ухвалі приховане. Утім, у документі є інша інформація, яка свідчить про те, що підозрюваним є саме Андрій Власенко.

Як ідеться в ухвалі Шевченківського райсуду Києва від 25 березня 2019 року, слідчий звернувся до суду з проханням обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Втім, суддя застосував до нього менш суворий захід — особисте зобов’язання. Не в останню чергу те, що підозрюваний вже не працює на «Племінному заводі “Плосківський”» і начебто не зможе впливати на свідків у справі. Натомість, як ідеться в судовому документі, він очолює «Укрліктрави».
«ОСОБА_2 вже не є керівником державного підприємства, на якому працювало більшість потерпілих у вказаному кримінальному провадженні та згідно наказу, долученому у судовому засіданні, з 31.03.2017 року працює на посаді директора ДП “Укрліктрави”», — йдеться в ухвалі.
Зауважимо, що Андрія Власенка призначили директором «Укрліктрав» саме 31 березня 2017 року. Про це свідчить копія наказу, яка є в нашому розпорядженні.

Наказ про призначення Андрія Власенка директором держпідприємства "Ліктрави"

У цьому кримінальному провадженні йому інкримінують службове розкрадання (частини 2,3 статті 191 Кримінального кодексу). За цією статтею передбачено до восьми років позбавлення волі. З часу висунення підозри Власенку минуло понад півтора роки — однак, як «Слідству.Інфо» повідомили в Головному управлінні Нацполіції Київщини, розслідування досі не завершено.

НЕ БІДУЄ

У своїй останній декларації Власенко вказував право користування двома квартирами в столиці на 213 та 119 квадратних метрів, а також будинком під Києвом площею 1,4 тисяч кв.м. Дружині Власенка належить земельна ділянка у столиці на майже 1 тисячу кв.м. та недобудований будинок на 580 квадратів.

Також Андрій Власенко декларував чимало коштовного майна, з-поміж якого — два золотих годинники та один золотий годинник із діамантами. А також золоті сережки, каблучки з діамантами та шуба з хутра соболя.

Власенко та його дружина разом зберігали понад 300 тисяч доларів готівкою. У минулому році чоловік придбав авто BMW X5 2019 року випуску, яке коштує 2,6 мільйона гривень. При цьому на посаді в «Укрліктравах» Власенко офіційно за минулий рік заробив 254 тисячі гривень.

Андрій Власенко, партієць "Батьківщини"

Андрій Власенко. Фото з сайту «ВО “Батьківщина”»

І НЕ РЕАГУЄ

Ми звернулися за коментарем до Андрія Власенка й він висловив готовність зустрітись і поспілкуватись із журналістом агенції. Втім, пізніше у прес-службі ДПЗКУ відповіли, що керівник підприємства вирішує, яка відповідь — усна чи письмова — буде кращою. Зрештою, до вказаного в журналістському проханні про коментар крайнього терміну жодної інформації ми не отримали. «Слідство.Інфо» готове опублікувати роз’яснення Власенка щодо його минулого, майнового стану й теперішнього кар’єрного злету, щойно агенція їх отримає.

Також журналіст «Слідства.Інфо» надіслав запит міністру економіки Ігорю Петрашку, у якому просив відповісти, чи відомо міністру про наявність кримінальних проваджень щодо Власенка та як міністр оцінює цей факт. Пресслужба Мінекономіки відповіла: «Встановлено, що Власенко Андрій Володимирович до кримінальної відповідальності, у тому числі за корупційні правопорушення, не притягується та засудженим не значиться».

Також ми звернулися до Державної продовольчо-зернової корпорації з проханням пояснити, які цілі ставить перед собою компанія у зв’язку зі зміною керівництва та що робитиме для того, аби стати прибутковою. На момент виходу розслідування у ДПЗКУ на наш запит не відповіли.

Читайте також: Рік без доказів: що змінилось у «справі Шеремета» після затримання Антоненка, Кузьменко та Дугарь