“Слідству.Інфо” вдалося знайти ще одне місце, куди відомі можновладці приїздили вбивати тварин. Об”єктом уваги іменитих мисливців став Трахтемирівський півострів на березі Канівського водосховища. За право полювати у казкових місцях, де колись стояла перша козацька столиця, нині змагаються дві групи впливу. На кону — тридцять тисяч гектарів заповідних лісів. Як заведено в Україні, не обійшлося й без колишнього президента. Але цього разу — не Януковича.

Землі на межі Київської і Черкаської областей перетворилися на арену боротьби впливових людей. За право розслабитися, поговорити і постріляти кабанів і косуль на лоні природи змагаються група колишніх та чинних регіоналів з одного боку і регіонал-мільярдер Вадим Новинський — з іншого. Хто кого?

ВОЛОДИМИР ПРИЧЕПА, директор «Оксамит-сервісу»:

– Ландшафний парк – в них охрани вже, нічого немає. І так само в УТМРі. Вони, як то кажуть, тільки беруть у природи і туди нічого не вкидають.

ОЛЕКСАНДР ШТЕЙМАН, начальник Канівського МВВС:

– Коли ми останній раз перевіряли, то договір (оренди) завершився, але там єсть певні моменти, і вони вирішують їх в судовому порядку.

Війна не на життя, а на смерть іде за спадок, який залишив екс-голова “Нафтогазу України” та мисливець зі стажем Ігор Бакай.

Ще наприкінці 90-х він зацікавився новоствореним “Аграрно-екологічним об’єднанням “Трахтемирів”. З легкої руки місцевої влади воно отримало у відання 11 тисяч гектарів земель ландшафтного парку.

На пагорбі над канівським водосховищем виріс мисливський будинок, а дорогу перекрили шлагбауми.

Trahtemiriv_Bakai 1Це – хонка 90-х років, мисливський дерев’яний будиночок Ігоря Бакая, колишнього сірого кардинала епохи Кучми. Після втечі Бакая до Росії цей будинок 10 років стояв замкненим, потім він поступово почав розвалюватись і зараз ледь тримається купи. Хтозна, можливо, через 10 років інший шикарний маєток під назвою Межигір’я так само розсипатиметься на очах.

Осиротілі лісові угіддя, які поспішно покинув попередній власник, не могли залишитись поза увагою. У 2012-му трахтемирівські землі потрапляють у поле зору сусідів — мисливського товариства “Оксамит-Сервіс”. Це серйозні люди. Серед членів товариства —  брати Буряки з “Брокбізнесбанку”, автомагнат Таріел Васадзе, впливовий регіонал Віталій Хомутиннік і віднедавна радник в.о. президента Турчинова Олександр Кузьмук.

ВОЛОДИМИР ПРИЧЕПА, директор «Оксамит-сервісу»:

В минулому сезоні полювання всі щоб зібралися всі – це на відкриття, і те не всі були, і на закриття полювання.

16-ти тисяч гектарів, де полюють нардепи та їхні знайомі місцеві бізнесмени, їм замало. У 2012-му році “Оксамит-сервіс” звертається до голів Київської та Черкаської областей з проханням передати їм у користування землі сусіднього ландшафтного парку Трахтемирів — ще 11 тисяч гектарів. Пояснення просте – наприкінці 2012-го року в об’єднання “Трахтемирів” закінчувається договір оренди мисливських угідь, і вони офіційно стають нічийними.

TRAHTEMIRIV_shema 1ВОЛОДИМИР ПРИЧЕПА, директор «Оксамит-сервісу»:

Коли там був Бакай, воно було мисливським господарством, і в них у позаминулому році закінчився термін користування. Вони пояснюють, що ландшафтний парк є, і його нікуди діти не можна.

Листи підписує екс-президент України і почесний президент товариства Леонід Кравчук – теж знаний мисливець та член президентського клубу “Кедр”. Ймовірно, так прохання посприяти “Оксамит-сервісу” потрапляє до резиденції “Межигір’я”, де ми його й знайшли.

ВОЛОДИМИР ПРИЧЕПА, директор «Оксамит-сервісу»:

– Я думаю, що Леонід Макарович заїжджав чи заносив, не знаю…

Здавалося, справу зроблено. Та навіть висока протекція чомусь не допомагає депутатам-мисливцям – угіддя Трахтемирова вони так і не отримують.

ВОЛОДИМИР ПРИЧЕПА, директор «Оксамит-сервісу»:

– Від ландшафтного парку “Трахтемирів” нам нічого не надали по одній причині – тому, що це ландшафтний парк. Але там не повинно проводитись ніякого полювання, нічого, це заповідник. Але браконьєри там сплять і ночами.

Директор ландшафтного парку Олександр Сіренко переконує: “Оксамит-Сервіс” це не зупиняє. За його словами, впливові мисливці взяли під контроль частину території.

ОЛЕКСАНДР СІРЕНКО, директор ландшафтного парку «Трахтемирів»:

– Вони перебували там зі зброєю, робили підгодувальні майданчики, проводили полювання. А ми на протязі 2013-14 рр. порушили проти них кримінальне провадження. Вони були відкриті, але не були доведені до суду.

“Оксамит-Сервіс” звинувачення спростовує. А ландшафтний парк, між тим, залишається у віданні об’єднання “Трахтемирів”. Зараз полювання на цій території офіційно не дозволене. То кому ж належать козацькі землі?

– Стосовно цієї організації «Трехтемирів», я читала, що в них ще в кінці 12-го року закінчився термін оренди землі.

ОЛЕКСАНДР ШТЕЙМАН, начальник Канівського МВВС:

– Вони за оренду сплачують, і дальше платять, як платили.

– Підстав не маючи.

– Вони так ідуть, я так розумію, по старому шляху. Вони рахують, що поки в суді не прийнято кінцеве рішення, то вони пока…

– Рішення зворотне, так би мовити?

– Або туда, або сюда. Або вони затвердять, що вони орендують дані землі, або що вони, так би мовити, незаконно їх використовують.

TRAHTEMIRIV_shema 2“Слідству.Інфо” вдалося знайти нового власника. На початку 2013-го року 74 відсотки акцій об*єднання “Трахтемирів” опиняються в руках компанії Legolas Limited з острова Мен. Ланцюжок з офшорних компаній виводить напряму до впливового регіонала-мільярдера Вадима Новинського, який два роки тому отримав українське громадянство.

«Входження до складу учасників АТЗТ «Аграрно-екологічне об’єднання «Трахтемирів» відбулося на запрошення акціонерів товариства… Значне погіршення економічної ситуації в країні, яке загострилося наприкінці 2013-початку 2014 років, на жаль, не дозволило в повній мірі реалізувати спільні плани відносно розвитку парку».

В’ячеслав Ржеутський, менеджер зі зв’язків із громадськістю компанії «Смарт-холодинг»

Очевидно, новий власник працює на перспективу. Влада змінюється, а любов до полювання і закритих територій вічна.

КАТЕРИНА КАПЛЮК, ДМИТРО ГНАП, Слідство.Інфо